Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
133
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

3.4. Зміна підрозділів

Зміна батальйону (роти) в обороні проводиться, як правило, вночі та в інших умовах обмеженої видимості. Вона повинна бути ретельно організована і проведена швидко і потай

Підготовка до зміни здійснюється в світлу частину доби.

Одержавши наказ на зміну, командир батальйону спільно з командиром підрозділу, який змінюють, проводить рекогносцировку, в ході якої вивчає противника, знайомиться з розташуванням підрозділів, які здають оборону, та їхнім режимом поведінки, з організацією системи вогню, протиповітряної оборони, інженерним обладнанням району оборони (опорного пункту) і загородженнями, радіаційною, хімічною, біологічною обстановкою; визначає потайні шляхи пересування до району зміни, місця постів регулювання і зустрічі підрозділів, які прибувають, провідниками, а також порядок зміни.

Командир батальйону (роти), який здає район оборони (опорний пункт), зобов'язаний подати командиру підрозділу, який його змінює, схему району оборони батальйону (опорного пункту роти), а також усі, які є, розвідувальні дані про противника і вказати підпорядкованим командирам: порядок передачі району оборони (опорного пункту); район збору після зміни; заходи що­до прикриття зміни і маскування; куди вислати провідників для зустрічі і супроводження підрозділів, які змінюють; де виставити пости регулювання; час початку і закінчення зміни; порядок дій у випадку використання противником зброї масового ураження і при переході його в наступ під час зміни.

У першу чергу змінюються механізовані, а потім танкові, артилерійські і зенітні підрозділи. Підрозділи, які обороняють передову позицію або які знаходяться в бойовій охороні, змінюються в останню чергу.

У призначений час командир батальйону (роти) проводить зміну, перевіряє готовність підрозділів до відбиття наступу противника і доповідає про зміну командиру бригади, полку (батальйону).

Батальйон (рота) повинен підтримувати такий самий режим поведінки, який був до зміни.

Командир батальйону (роти), який здав оборону, потай виводить підрозділи в призначений район збору і потім діє відповідно до одержаного завдання.

Якщо в ході зміни противник перейде в наступ, то зміна припиняється і всі підрозділи відбивають атаку. Керує ними в цей час командир підрозділу, який змінюють, йому підпорядковуються і підрозділи, які прибули для зміни. Зміна батальйону продовжується після того, як буде відбито наступ противника.

Зміна батальйону оформляється актом. Моментом закінчення зміни вважається доповідь командира батальйону (роти), який прийняв район оборони (опорний пункт), про закінчення зміни своєму безпосередньому командиру (начальнику).

IV. Бойовий порядок

Бойовий порядок – організоване шикування сил і засобів підрозділів для ведення бою. Він повинен відповідати завданню, задуму бою, що передбачається, та забезпечувати:

- успішне ведення бою як із застосуванням тільки звичайної зброї, так і в умовах застосування противником ядерної зброї та інших засобів ураження;

- найбільш повне використання бойових можливостей підрозділів;

- своєчасне зосередження зусиль на вибраному напрямку (в районі);

- стійкість та активність оборони;

- рішуче ураження про­тивника на можливо більшу глибину його бойового порядку;

- швидке використання результатів вогневого ураження противника;

- нарощування зусиль під час бою й здійснення маневру;

- можливість відбиття ударів противника з повітря, знищення його аеромобільних і диверсійно-розвідувальних груп;

- найменшу уразливість підрозділів від ударів усіх видів зброї;

- підтримання безперервної взаємодії та управління підрозділами.

Бойовий порядок батальйону (роти) складається з підрозділів першого ешелону, другого ешелону або ре­зерву (в роті — другий ешелон або резерв створюється тільки в обороні), вогневих засобів і підрозділів посилення, які залишаються в безпосередньому підпорядку­ванні командира батальйону (роти).

В обороні бойовий порядок батальйону (роти) може також включати броне-групу та вогневі засади.

Бойовий порядок батальйону складається з:

- бойових порядків рот з засобами посилення;

- резерву;

- вогневих засобів, що залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону.

Бойовий порядок може бути в один або в два ешелони. Якщо побудова батальйону в один ешелон то виділяється резерв у складі посиленого взводу. Деякі підрозділи можуть залишатися у безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону. Одно ешелонна побудова застосовується при недостатній кількості та якості сил і засобів, на важкодоступній для дій противника місцевості, при обороні в другому ешелоні.

Соседние файлы в папке Tema 10 М(Т) бат-н в обороні++