Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
133
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Iі. Умови і способи переходу до оборони

Оборона може застосовуватися навмисно, коли більш активні й рішучі дії недоцільні, або вимушено – внаслідок несприятливої обстановки, що склалася. Вона може підготовлятися завчасно до початку бойових дій або організовуватися під час бою.

Перехід до оборони батальйону (роти) може здійснюватися:

  • в умовах відсутності безпосереднього зіткнення з противником;

  • в умовах безпосереднього зіткнення з противником.

При переході до оборони в умовах відсутності безпосереднього зіткнення з противником висування і зайняття оборони здійснюється приховано, в короткий термін і під прикриттям виділених для цієї мети підрозділів. При цьому підрозділи займають вказані їм опорні пункти, підготовлюють систему вогню і здійснюють інженерне обладнання району оборони.

При переході до оборонного бою в умовах безпосереднього зіткнення з противником особлива увага приділяється створенню згідно з рішенням командира батальйону в найкоротші терміни бойового порядку, системи вогню та інженерних загороджень в першу чергу на можливому напрямку наступу головних сил противника, а також маскуванню; фортифікаційному обладнанню зайнятого району (опорного пункту) оборони.

У всіх випадках при переході до оборонного бою рота (батальйон) має бути постійно готовою до відбиття раптового нападу противника, ударів його літаків, вертольотів, розвідувально-вогневих комплексів, розгрому повітряних (морських) десантів, аеромобільних та диверсійно-розвідувальних груп.

Ііі. Механізовані (танкові) підрозділи в обороні

Оборонний бій батальйону починається з вогневого нападу противника, під час якого особовий склад займає захисні споруди. Екіпажі танків і БМП (БТР) покидають свої місця і ховаються в перекритих щілинах або в інших небезпечних місцях. На позиціях і спостережних пунктах залишаються чергові спостерігачі.

3.1. Ураження противника при його висуванні і розгортанні.

До початку наступу противника в ротах виділяються чергові танки, бойові машини піхоти (бронетранспортери) та інші вогневі засоби, які, займаючи запасні або тимчасові вогневі позиції, знаходяться в постійній готовності для знищення окремих груп противника, що намагаються вести розвідку, пророблювати проходи в загородженнях або проникнути в глибину оборони, а також до відкриття вогню по його низколітних літаках і вертольотах. Крім того, вони повинні перешкоджати просуванню противника в його розташуванні і проведенню ним інженерних робіт. Снайпери знищують офіцерів, снайперів, спостерігачів, обслугу ВЗ та інші цілі противника. Решта підрозділів, підтримуючи постійну готовність до відбиття атак противника, вдосконалюють інженерне обладнання позицій, проводять заняття з бойової і морально-психологічної підготовки та технічне обслуговування озброєння і техніки.

Чергові стрільці-зенітники батальйону і особовий склад вогневих засобів, призначених для боротьби з повітряним противником, знаходиться в постійній готовності для відкриття вогню по літаках, вертольотах і інших повітряних цілях. Решта підрозділів, підтримуючи постійну готовність до відбиття атак противника, удосконалює інженерне обладнання позицій, проводять заняття з бойової підготовки, обслуговує озброєння і техніку.

Особовий склад, який відпочиває, розташовується в укриттях (бліндажах) поблизу траншей і вогневих засобів в готовності зайняти свої місця по бойовому розрахунку.

Командир батальйону на підставі особистого спостереження і даних розвідки повинен своєчасно встановити підготовку противника до наступу, початок його висування і розгортання, доповісти про це старшому командиру, уточнити завдання підлеглим підрозділам і артилерії, яка придана, привести їх в повну готовність до відбиття противника.

Дрібні групи і розвідувальні підрозділи противника знищуються раптовим вогнем бойової охорони. Командир батальйону керує боєм бойової охорони, підтримує її вогнем мінометної (артилерійської) батареї батальйону, приданої і підтримчої артилерії з тимчасових вогневих позицій. Для керування боєм за утримання позиції бойової охорони командир батальйону висуває свій командно-спостережний пункт вперед і розміщує його в одному з опорних пунктів рот першого ешелону.

Головні сили противника при підході до позиції бойової охорони уражаються вогнем штатних засобів взводу, а також вогневими засобами, які виділені від механізованих (танкових) рот, діючих на передньому краї оборони.

Бойова охорона у взаємодії з призначеними вогневими засобами уражає головним чином танки та інші броньовані машини противника перед фронтом оборони. Виділені танки, протитанкові засоби, міномети і підтримуюча артилерія батальйону, а також чергові вогневі засоби старшого командира уражають танки і піхоту противника, яка намагається обійти бойову охорону і вийти їй у фланг і тил. Частина виділених вогневих засобів може діяти як вогневі засади, для цього їм призначаються позиції на флангах бойової охорони, найбільш вигідні для раптового ураження противника. Коли противник розгорне свої основні сили і засоби перед фронтом оборони батальйону, командир батальйону за дозволом командира бригади віддає наказ командиру бойової охорони на відхід. Відхід взводу прикривається вогнем артилерії, а також вогневими засобами рот першого ешелону. Він здійснюється перекочуванням з використанням властивостей місцевості, загороджень від аерозолей (димів). Взвод, який відійшов, займає позиції в ротному опорному пункті або виводиться у резерв батальйону.

До початку наступу головних сил противник може проводити розвідку боєм. Розвідка боєм і атака передових підрозділів противника відбивається вогнем чергових вогневих засобів і тих підрозділів, які на цих напрямках обороняються. Під час розвідки боєм або атаки передових підрозділів посилюється спостереження за противником.

В зоні досяжності вогневих засобів батальйону противник уражається вогнем призначених для цього танків, БМП і ПТКР у взаємодії з приданою і підтримуючою артилерією. В першу чергу знищуються танки та інші броньовані цілі. З наближенням противника до переднього краю оборони батальйону (роти) він знищується вогнем всіх засобів. Після відбиття атаки і відходу бойової охорони вогневі засоби, які себе виявили, за вказівкою командира батальйону (роти) скритно міняють вогневі позиції. Проходи, які були пророблені противником в наших загородженнях, негайно закриваються, за неможливістю цього по них готується вогонь артилерії та інших засобів.

З початком вогневої підготовки противника особовий склад батальйону (роти), за винятком командирів, спостерігачів і чергових вогневих засобів, укривається в щілинах, бліндажах, сховищах БМП (танках). На дні окопів і траншей в готовності швидко зайняти свої місця на позиціях для відбиття атаки після закінчення вогневої підготовки. Всі командири пильно стежать за вогневою підготовкою і станом своїх підрозділів. Головне їхнє завдання в цей період визначити напрямок зосередження основних зусиль противника, своєчасно ставити завдання підрозділам артилерії і іншим вогневим засобам щодо ураження виявлених засобів артилерії, танків, інших броньованих машин і піхоти противника, які висуваються, або підготувалися для атаки.

Для закриття виломів в обороні командир батальйону здійснює маневр другим ешелоном (резервом) і протитанковими засобами для зайняття вогневих рубежів, зосередження вогню артилерії, ПТКР, автоматичних гранатометів, приданих і підтримуючих вогневих засобів. Ліквідація наслідків ядерних ударів противника в підрозділах батальйону проводиться, як правило, силами особового складу, який уцілів. Якщо батальйон зазнав значних втрат, то для ліквідації наслідків можуть залучатися сили і засоби старшого командира. Всі заходи щодо ліквідації наслідків вогневого нападу мають бути спрямовані на швидке приведення підрозділів роти (батальйону) в готовність до відбиття атаки противника.

З виходом танків, БМП (БТР) противника в зону досяжності вогневих засобів батальйону (роти) вони уражаються зосередженим і загороджувальним вогнем артилерії і мінометів. З підходом противника до переднього краю в бій вступають інші вогневі засоби.

Соседние файлы в папке Tema 10 М(Т) бат-н в обороні++