Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
133
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

3.3. Ведення бою за утримання району оборони (опорного пункту) батальйону (роти).

Контратака другим ешелоном (резервом) організується особисто командиром батальйону і проводиться разом з другим ешелоном бригади, як правило, при вклиненні незначних сил противника . Вона ведеться до повного ураження противника і відновлення оборони. В даному випадку підрозділи першого ешелону вогнем всіх засобів наносять ураження противнику, що вклинився, та, стійко утримуючи вигідні ділянки місцевості, забороняють просування противника в боки флангів. Рота другого ешелону батальйону вогнем всіх засобів завдає йому рішучі поразки та зупиняє його подальше просування. Стійко утримуючи підготовлені позиції, рота забезпечує висування і розгортання для контратаки другого ешелону бригади (полку). З виходом його на рубіж контратаки вона у взаємодії з підрозділами другого ешелону бригади контратакує противника.

Після відбиття атаки противника командир батальйону вживає заходів до швидкого відновлення, керування та порушення системи вогню, передусім протитанкового. Посилюється спостереження, евакуюються поранені та озброєння і техніка, що вийшла з ладу, поповнюються запаси боєприпасів. За необхідністю можуть відбудовуватися фортифікаційні споруди та інженерні загородження. Частина вогневих засобів може бути переміщена на запасні вогневі позиції. У той же час підрозділи готуються до відбиття повторних атак противника. Про результати бою командир батальйону доповідає старшому начальнику. Командир батальйону (роти) другого ешелону батальйону (бригади, полку) повинен завжди знати обстановку на фронті оборони батальйону (бригади) та мати постійний зв`язок з командирами батальйонів першого ешелону та з артилерією, що підтримує.

Батальйон (рота) другого ешелону бригади у випадку прориву противника в глибину оборони вогнем всіх засобів з займаної позиції, що займає, завдає йому рішучої поразки та зупиняє його просування. Танковий батальйон (рота) і механізований батальйон (рота) на БМП за необхідністю висуваються на вогневий рубіж.

Після відбиття атаки і знищення противника, що вклинився, командир батальйону (роти) вживає заходів до швидкого відновлення системи вогню, поповнення запасів ракет і боєприпасів, відбудови зруйнованих фортифікаційних споруд та інженерних загороджень, організує відновлення озброєння і техніки, яка вийшла з ладу, підготовку до евакуації поранених і хворих. Про результати бою від доповідає старшому начальнику.

Батальйон першого ешелону бригади підтримує контратаку вогнем або за наказом командира бригади частиною сил приймає участь в контратаці, знищує противника, що вклинився і відновлює положення.

З одержанням наказу на відхід батальйон здійснює вихід з бою. Перед відходом або під час його здійснення, батальйон може силами резерву й танковими підрозділами, знятими з не атакованих позицій, контратакувати противника з метою зупинити його просування на найбільш загрозливих напрямках.

Під час здійснення маневру на наступний рубіж від батальйону виділяється тильна, а за необхідністю й бокова похідні застава. Знищення противника похідні застави здійснюють вогнем з місця і з ходу, а також застосовуючи вогневі засади, крім того, широко використовуються інженерні загородження. Повітряний десант противника на шляху маневру знищується або блокується з метою його обходу.

Після виходу на наступний рубіж батальйон негайно займає оборону і проводить заходи щодо поновлення боєздатності. Бій на новому рубежі ведеться як і на попередньому.

Відхід батальйону (роти) з передової позиції здійснюється за наказом старшого командира і прикривається вогнем артилерії, загородженнями, а також діями танків і бронетранспортерів (БМП) з засад. Вміло маневруючи вогнем і підрозділами, використовуючи загородження, руйнування і дими командир батальйону (роти) відводить підрозділи з передової позиції. При організації відходу командиром батальйону додатково визначаються напрямки відходу через передній край своєї оборони. Для кожного підрозділу установлюються сигнали розпізнавання, визначається порядок прикриття відходу батальйону вогнем артилерії і підрозділами, які розміщені на передньому краї.

Соседние файлы в папке Tema 10 М(Т) бат-н в обороні++