Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Історія

Після Другої світової війниудосконалювання фортифікаційних споруд було направлене насамперед на скорочення часу на їх зведення, зменшення маси конструкцій і підвищення захисних властивостей.

Зміна характеру бойових дій, викликана появоюядерної та високоточної зброї, зажадало корінного перегляду засобів і способів фортифікаційного обладнання позицій і районів розташування військ. Різке скорочення термінів, що відводять на фортифікаційне обладнання, поставило вимогу створення фортифікаційних споруд, що дозволяють їх механізоване зведення й індустріальне виготовлення конструкцій.

З'явилися нові типи фортифікаційних споруд промислового виготовлення із залізобетону, хвилястої сталі, синтетичних матеріалів, що мають високі захисні властивостями й допускають їх транспортування разом з військами. Для захисту населення широке розповсюдження отримали споруди, обладнані в підвалах житлових будинків, фабричних і заводських будівель.

У період холодній війнибагатьма країнами передбачалося застосування для цих цілейтунелів,метрополітенів, шахт тощо, із розрахунку на тривале перебування в них людей в умовахрадіоактивногозараження місцевості й масових пожеж.

Старший викладач кафедри військової підготовки

працівник ЗС України Д.В. ЗАЙЦЕВ

14

Соседние файлы в папке Tema 22 НЗ Інж.загород. подолання ІЗ++