Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Навчально-методичні матеріали

За призначенням загородження поділяються на:

- протитанкові (протитанкові мінні поля, групи хв, окремі протитанкові міни, заряди ВВ, невибухових загородження);

- протипіхотні (протипіхотні і змішані мінні поля, заряди ВВ,міни-пастки, невибухових протипіхотні і комбіновані загородження);

- проти транспортні (мінно-вибухові загородження, що встановлюються на залізних і автомобільних, дорогах, мостах, тунелях, та в інших місцях, а також завали, надовби та ін невибухові загородження);

- протидесантні загородження встановлюються на морських узбережжях і річках.

За способом приведення в дію поділяються на керованими й некерованими.

В залежності від бойової обстановки, типа мін, місцевості, наявність сил і засобів, мінні поля встановлюється завчасно або в ході бою, змаскуванням– заглибленням вґрунт(у сніг) і без маскування – на ґрунт (на сніг), вручну або за допомогою засобівмеханізації.

Основними параметрами мінних полів є:

  • витрата мін на 1 км фронту мінного поля,

  • його глибинаі

  • протяжність по фронту (довжина). Протяжність мінного поля може складати від декількох десятків метрів до декількохкілометрів.

Основним кількісним показником ефективності мінного поля є вірогідність ураження цілі. Інколи як показник ефективності береться тривалість затримки противника на мінному полі

Інженерні загороди застосовуються у всіх видах бою і встановлюються у поєднанні з природними перешкодами і системою вогню.

Створюються інженерні загородження з рубежів і за напрямками. Вони повинні бути несподівані для противника, стійкими до всіх видів вогневої дії і не обмежувати маневру військ.

Інженерні загороди влаштовуються з першого та другого ступеня готовності.

Перший ступінь готовності – загородження приведені в повну бойову готовність: міни остаточно споряджені і встановлені, а керовані міни та мінні поля приведені у бойовий стан, огородження мінних полів зняті;невибухових загородження повністю підготовлені, проходи і переходи через них закриті, зруйновані або заміновані.

Друга ступінь – загородження підготовлені до швидкого перекладу їх у перший ступінь: міни остаточно споряджені і встановлені, але огорожі незняті, керовані міни і мінні поля знаходяться в безпечному стані, невибухових загородження підготовлені повністю, але проходи і переходи через них відкриті.

За характером дій інженерні загородження підрозділяються:

- мінно-вибухові (МВВ), які становлять основу всіх інженерних загороджень і встановлюються у вигляді мінних полів, груп мін, окремих мін в т.ч . і ядерних.

- невибухових загородження, які влаштовуються із землі, бетону, каменю, цегли, металу, дерева, води, снігу та ін матеріалів.

За своїм призначенням вони поділяються на протитанкові, протипіхотні.

До протитанковим невибухових загородження відносяться:

протитанкові рви, контрескарпами, ескарпи, надовби, бар'єри, лісові завали, снігові вали, їжаки та ін

Невибухових загородження бувають: переносні і постійні.

Переносні загородження застосовуються в основному для швидкого закриття проходів, зруйнованих ділянок загород, а також у випадках, коли зведення інших загороджень утруднено. До них відносяться: малопомітні дротові мережі, загородження з гірлянд колючого і гладкого дроту, спіралі, рогатки та їжаки.

До постійних протипіхотних загородження відносяться:

  • дротяні мережі на високих і низьких палях.

  • дротяні паркани.

  • дріт в наброс.

  • силки і петлі .

  • засіки в лісі і т.п.

Розташування невибухових загороджень не повинно бути шаблонним. При влаштуванні таких загороджень у них залишають проходи для пропуску своїх військ, а для швидкого закриття їх готують необхідну кількість переносних загороджень.

Крім мінно-вибухових і невибухових загороджень влаштовуються також комбіновані загородження, які являють собою поєднання ПТ та ПП невибухових загороджень або це поєднання з посиленням мінно-вибуховихзагороджень, а також засобами сигналізації.

При влаштуванні таких загороджень повинні вживатися заходи, які виключили б ураження своїх військ.

ПТ поля встановлюють перед позиціями військ, на флангах і в проміжках нащо виявилися напрямках наступу противника, а також для прикриття районів розташування військ і об'єктів.

Мінні поля характеризуються розмірами по фронту та в глибину, кількістю рядів мін та відстанню між мінами і рядами, витратою мін на 1 км. фронту й імовірністю ураження бойової техніки та живої сили.

Групи мін (окремі міни) встановлюють на дорогах об'їздах, бродах, узбіччях доріг, гірських стежках і населених пунктах.

ПТ мінні поля мають розміри по фронту, як правило, 300-500 м і більше, а в глибину 60-90 м і більше.

Міни встановлюють в 3-4 ряди з відстанню між рядами 20-40 м. і між мінами в рядах 4-6 м для ПТМП та 9-12 м. для ПП мін.

Витрата мін на 1 км фронту мінування становить: типу ТМ-62, ТМ-57, ТМ-72 – 750-1000 од, типу ТМК-2 – 300-400 од.

Ймовірність ураження танків, БТР, БМП на мінних полях мінами типу ТМ-62 при витратах 750-1000 од на I км становить 0,65-0,75, а мінами типу ТМК-2 при витраті 300-400 шт. на I км. – 0,7-0,8.

Протитанкові мінні поля встановлюють мінними загороджувачами, вертольотами, обладнаними комплексом для розкладки (БМР-2), а також із застосуванням автомобілів, обладнаних лотками та вручну.

Причіпний і гусеничний мінні загороджувачі (ПМЗ-4, ГМЗ) призначені для установки протитанкових мін в грунт, сніг і на поверхню грунту, а також для встановлення керованих мінних полів.

Загороджувачі ПМЗ-4 транспортіруют автомобілем або БТР.

Комплект устаткування БМР-2 до вертольота призначений для установки ПТ мін на поверхню грунту або снігу, швидкість мінування – 15 км/год.

БМР встановлює один ряд мін з кроком мінування 5,5, має боєкомплект 110 мін, час викладення боєкомплекту 3-4 хв.

ПМЗ-4 в боєкомплект має 200 ПТМ типу ТМ-62, протипіхотних мін – 1000 од, час встановлення розрахунком 6-8 осіб (мвідд) складає:

- остаточно споряджених ПТМ – 8-10 хв;

- неостаточні споряджених – 35-40 хв;

- неостаточні споряджених ППМ – 60 -90 хв.

Соседние файлы в папке Tema 22 НЗ Інж.загород. подолання ІЗ++