Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Рівень 3. Ситуаційний (Варіант 7)

На основі власного життєвого досвіду, спілкування з людьми, опрацювання літературних джерел:

  1. Розкажіть про зустрічі з іноземцями в Україні чи за рубежем, які супроводжувались би тими чи іншими колізіями ціннісних або етичних орієнтирів.

Якось у газеті було опубліковано розповідь одного з українських бізнесменів про його поїздку до Австрії і ситуацію в одному з магазинів, свідком якої він став. До магазину готового одягу увійшов чоловік, який сердито заявив, що два дні тому купив тут пальто, а вдома в ньому знайшов дефект. До нього відразу підійшов директор магазину і запропонував вибрати будь-яке інше пальто. Після цього директор додатково вручив покупцю набір сорочок і сказав: «Ми створили вам незручності і через це Ви витратили свій час. Вибачте нам, будь ласка». Покупець уже іншим тоном відповів, що всяке буває, але купувати одяг він буде тільки в цьому магазині.

Те, як поводилися працівники магазину, свідчить про високий рівень корпоративної культури в організації і про те, що вони дуже піклуються про свою ділову репутацію. Достатньо клієнту один раз купити неякісний товар або наштовхнутися на неетичну поведінку працівника, як репутація організації в його очах різко впаде (а потім його думка вплине на ставлення до цієї організації його родичів, друзів, оточення).

  1. Розробіть самостійно mini case studies (ситуаційну задачу) з проблем міжнародного менеджменту, поставте питання та дайте аргументовані відповіді.

Історія менеджменту зберігає імена видатних менеджерів. Ці люди досягали значних результатів в організації компаній та управління ними. Одним із таких менеджерів є Лі Якокка. Будучи керівником автомобілебудівної компанії "Форд", він сприяв її розвитку, але був безпідставно звільнений власником компанії Генрі Фордом, який заздрив авторитетові менеджера та не міг терпіти поряд таку сильну особистість. Лі Якокка хворобливо переживав звільнення і лише через деякий час, заспокоївшись, прийняв пропозицію керівництва компанії "Крайслер" очолити її. Фінансово-економічне становище цієї компанії було катастрофічним. "Крайслер" поступалася своїм основним конкурентам на автомобільному ринку США: фірмам "Дженерал моторе" і "Форд". Отже, Лі Якокка взявся за, здавалося б, безнадійну справу. Проводили заходи з удосконалення системи управління виробництвом, пошуку необхідних фінансових засобів, посилення взаємодії збутових служб компанії з виробничими підрозділами, запровадили контроль за роботою. Л. Якокка встановив собі символічну заробітну плату (1 долар) аж до стабілізації становища компанії, яке через кілька місяців справді поліпшилося, і "Крайслер" знову зайняла міцне становище на автомобільному ринкові.

Запитання:

1) У чому полягають заслуги Лі Якокки як менеджера в стабілізації становища компанії "Крайслер"?

2) Як можна оцінювати дії Лі Якокки зі встановлення собі символічного рівня оплати праці:

— гарний жест;

— не досить виважене рішення;

— добре прорахований крок менеджера?

Відповіді аргументуйте.

Відповіді:

1) Якокка своїм жестом фактично витягнув «Крайслер» з ями, а американська громадськість переживала з цього приводу неймовірну наснагу і всебічно обговорювала цей жест. Телесатирик Білл Косбі і великий Сінатра дали на заводах "Крайслера" безкоштовні концерти, шалено їх прорекламувавши.

2) Очевидно, що це був можливо ризиковий, але прорахований крок. Якокка був геніальним «рекламщиком». Призначивши собі символічну платню в 1 долар на рік, Якокка ніскільки не бідував: життя президента фірми Chrysler оплачував Генрі Форд, сім'ї Якокки належав значний пакет акцій Ford Motor Company. Але вчинок був вкрай ефектний, а Якоккі тепер було легко домовитися з профспілкою про зниження погодинної ставки.