Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Державна податкова служба україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

до написання розрахункової роботи

з курсу «Міжнародний менеджмент»

для підготовки фахівців за ОКР магістр

денної форми навчання

галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

спеціальність8.03050401 «Економіка підприємства»,

8.03050801 «Фінанси і кредит»,

8.03050301 «Міжнародна економіка»,

8.03050901 «Облік і аудит»

статус дисципліни: нормативна

Ірпінь 2013

ПЕРЕДМОВА

Для завершення економічних реформ в країні, інтеграції української економіки в СОТ, необхідні глибокі знання ринкових механізмів, принципів та методів управління транснаціональними корпораціями, дослідження вітчизняного та світового ринків, економічної кон’юнктури, комплексу заходів ефективного впливу на конкурентні позиції підприємства в ринкових умовах. Такі знання дає дисципліна «Міжнародний менеджмент» як філософія підприємницької діяльності міжнародних корпорацій в умовах глобалізації.

Дисципліна «Міжнародний менеджмент» є нормативною для підготовки магістрів економічних спеціальностей.

Метою вивчення дисципліни «Міжнародний менеджмент» є формування системи теоретичних знань і практичних навичок з управління діяльністю міжнародних корпорацій.

Основними завданнями дисципліни є: розуміння сучасних теоретичних основ і середовища міжнародного менеджменту, сучасних технологій управління міжнародними корпораціями, методів розв’язання ними ключових проблем розвитку в умовах глобалізації економіки; формування вмінь застосувати методи та інструментарій міжнародного менеджменту на українських підприємствах.

Предмет вивчення дисципліни – система управлінських відносин, методів та інструментів у міжнародних корпораціях.

У результаті вивчення «Міжнародного менеджменту» студенти повинні знати сучасні принципи, методи та механізми управління в міжнародних компаніях, особливості реалізації основних функцій менеджменту в міжнародних корпораціях та їх використання в Україні;

На основі отриманих у процесі вивчення знань студенти повинні вміти здійснювати фінансові розрахунки; творчо застосовувати принципи, методи та механізми міжнародного менеджменту; вибирати конкретні стратегії розвитку бізнесу міжнародної компанії з урахуванням її пріоритетів та особливостей країни; проектувати організаційні структури управління для міжнародної корпорації в цілому та ії підрозділів у певній країні.

Тому за допомогою розрахункової роботи, а саме ситуаційно-аналітичного завдання, яке передбачає вирішення конкретної практичної навчальної задачі з використанням відомого, а також самостійно вивченого теоретичного матеріалу студенти матимуть змогу проявити свої навички.

Основну частину розрахункової роботи складають розрахунки, які можуть супроводжуватись ілюстративним матеріалом: графіками, діаграмами, гістограмами тощо.

Розрахункова робота – індивідуальне завдання, яке передбачає вирішення конкретної практичної навчальної задачі з використанням відомого, а також (або) самостійно вивченого теоретичного матеріалу. Основну частину розрахункової роботи складають розрахунки, які можуть супроводжуватися ілюстративним матеріалом.

ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ РОБОТИ

Розрахункова робота є основною формування у студента аналітичного мислення та креативних підходів до вирішення практичних завдань, тому контролю за їх виконанням приділено багато уваги.

Структура. Розрахункова робота повинна бути виконана кожним студентом і включає ситуаційно-аналітичні контрольні завдання.

Оцінка. Завдання оцінюється за 15 бальною шкалою.

Вибір та виконання. Ситуаційно-аналітичні контрольні завдання виконуються за варіантами. Якщо кількості варіантів не вистачає то студент обрирає згідно списку, якщо студентів більше ніж 11, то 11 у списку обирає 1-й варіант, 12 – 2-й варіант і т.д.

Оформлення. Завдання виконується на стандартних листах формату А-4. Загальний об’єм роботи – до 10 друкованих або 12 рукописних аркушів. Значні відступи від цієї норми небажані. Текст повинен мати поля з чотирьох боків аркуша: зліва – 25мм, справа – 10мм, зверху – 15мм, знизу – 20мм. Розмір шрифту 14, міжрядковий інтервал 1,5.

При проведенні розрахунків студенти повинні пояснювати хід розв’язку задачі, використовуючи необхідні формули розрахунків. В кінці роботи мають бути зроблені висновки за результатами проведених розрахунків.

Розрахункова робота містить:

  • титульний листок (додаток А);

  • мету розрахункової роботи;

  • завдання розрахункової роботи;

  • хід рішення задачі;

  • висновки;

  • використану літературу

Під час виконання розрахункової роботи студенти можуть звертатись за консультаціями до викладача (лектора або асистента), після виконання роботи перевіряються викладачем, результати повідомляються до написання підсумкового модульного контролю. Роботи, виконані несвоєчасно або не з відповідного варіанту не оцінюються і не зараховуються.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ РОБОТИ

На розрахункову роботу з навчальної дисципліни відведено 8 год. Розрахункова робота включає такі методи навчання:

  • робота в бібліотеках та Internet;

  • підготовка навчальних проектів;

  • виконання індивідуальних творчих та практичних завдань;

  • складання графічних схем;

  • аналіз конкретних ситуацій;

Робота оцінюється за 12 бальною шкалою.

Студент набирає бали залежно від обсягу виконаного завдання.

Завдання оцінюються за наступною шкалою: за вірний розрахунок завдання студент отримує мах. 3 бали. Не значні помилки які вплинули на кінцевий результат оцінюється у 2 бали. Відсутність відповіді на запитання або невірна відповідь оцінюється у 0 балів.

Таким чином за виконану розрахункову роботу максимально студент може набрати разом усього 12 балів.

Шкала оцінювання знань студентів при виконанні ситуаційно-аналітичного завдання

Розв’язання задач

Кількість балів

Завдання розв’язані вірно, в повному обсязі і містять пояснення та логічні висновки.

12

Завдання розв’язані, але при розв’язанні допущені незначні помилки, які на загальний підсумок не вплинули. Висновки часткові.

9

Завдання розв’язані не в повному обсязі, містять грубі помилки, які призводять до зміни кінцевого результату, відсутні висновки.

6

Задачі не розв’язані, або розв’язані на 30%-50%

3

Якщо розрахункова робота здана не у встановлений термін кожен день просторочки « -2 бали».

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ РОБОТИ

Для опанування матеріалу дисципліни «Міжнародний менеджмент» окрім лекційних та практичних занять значну увагу необхідно приділяти розрахунковій роботі. Під час такої роботи студент використовує конспект лекцій, основну та додаткову спеціальну літературу, що рекомендована для поглиблення знань та відповідні методичні вказівки. Формою розрахункової роботи виступає: ситуаційно-аналітичні контрольні завдання.

Розрахункова робота студентів є обов’язковим компонентом навчального процесу, яка дозволяє сформувати навики самостійного пошуку інформації, її аналізу та усвідомленого осмислення. Важливо вміння студента застосовувати свої знання до конкретних бізнес-ситуацій. Розрахункова робота розвиває пізнавальну діяльність студентів і формує навички практичного застосування отриманих знань.

Завдання для розрахункової роботи студенти отримують з усіх тем, які вивчають. Окрім того, студенти мають можливість винести на обговорення і інші ситуаційно-аналітичні завдання, проблеми, що цікавить їх у сфері організації управління міжнародним бізнесом. Розрахункову роботу студентів систематично контролює викладач, разом з тим вони можуть отримати від нього вказівки і рекомендації. У процесі виконання розрахункової роботи студенти засвоюють отримані на лекційних і практичних заняттях, набувають нових знань, що допомагає їм узагальнити і систематизувати інформацію.

Дисципліна «Міжнародний менеджмент» базується на сучасній, актуальній інформації. Тому студентам пропонують систематичний моніторинг газет і журналів з питань управління; важливим джерелом інформації є Інтернет.

Приклад

МЕТА РОБОТИ: Навчитися розраховувати експортне та мита, а також збір за митне оформлення вантажів.

УМОВА: Підприємство уклало угоду на бартерній основі. Вивозиться продукція підприємства (Х1 комплектів), ввозяться комп’ютери (Х2 шт). Оцінка угоди здійснюється в гривнях. Ціни згідно угоди: продукція підприємства – 844 грн. за комплект, комп’ютери – 3723 грн. за шт.

ЗАВДАННЯ: Визначте експортне та імпортне (15% від загальної вартості) мита, а також збір за митне оформлення вантажів. Базова ставка експортного мита на продукцію підприємства – 200 Євро за комплект. Курс – 11 грн. /Євро. Митний збір – 15% від загальної вартості продукції.

Варіант

Х1

Х2

N

54

16

ХІД РІШЕННЯ

  1. розраховуємо експортне мимо за даними умови:

Експортне мито: Євро

  1. розраховуємо імпортне мимо за даними умови:

Імпортне мито: Євро

  1. розраховуємо митний збір за даними умови:

Митний збір:

Євро

ВИСНОВКИ: Враховуючи данні умови та провівши відповідні розрахунки можемо зробити висновок що показник експортного мита становить 118,8тис.євро та імпортне – 8,94 тис. євро, а митний збір – 15,77 тис.євро.