Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Висновок

Завершальною стадією проходження практики в Коростишівській міжрайонній державній податковій інспекції є написання звіту , в якому були висвітлені основні аспекти діяльності МДПІ міста Коростишева, аналіз ефективності дій підрозділів, виявлення недоліки в законодавчій та нормативних базах – зокрема найважливіші : організація роботи міжрайонної державної податкової інспекції ; структура , порядок розподілу і закріплення обовязків за структурними підрозділами інспекції ; порядок та внутрішній режим роботи ; організація роботи з кадрами ; складання та оформлення службових документів та ін.

Як відомо , в результаті сплати податків , зборів та інших загально - обов’язкових платежів наповнюється 95 % бюджету України . Проте , як бачимо , на сучасному етапі розвитку нашої держави , діяльність органів державної податкової служби , в тому числі державних податкових інспекцій в районах , містах потребує значних змін в сторону вдосконалення .

Фахівці у сфері податкового законодавства останнім часом пропонують реформувати Державну податкову службу України .

Основною метою реформування податкової служби України є створення ефективної, надійної, дієвої, професійної структури європейського зразка , покликаної зміцнити довіру суспільства до податківців та сприяти розвитку підприємництва .

В першу чергу необхідно створити єдину інформаційну базу даних ДПА України та корпоративної мережі , необхідної для забезпечення обміну інформацією між районним , обласним та центральним рівнями , яка дасть змогу оперативно здійснювати розрахунок реальної бази оподаткування та контрольні функції , ефективно вдосконалювати систему обслуговування платників податків .

На стадії впровадження знаходиться “Програма модернізації Державної податкової служби України” , яка передбачає насамперед реорганізацію та консолідацію органів державної податкової служби шляхом об’єднання та укрупнення , що дасть можливість істотно скоротити чисельність керівного управлінського персоналу , а також підвищити ефективність роботи податкових органів , зміцнити їх кадровий потенціал , зменшити видатки на утримання служби тощо .

На жаль фахівці у сфері податкового законодавства , говорячи про модернізацію Державної податкової служби України , уникають роз’яснень з приводу забезпечення роботою тих , хто залишиться за межами новоствореної системи , тобто численної кількості працівників – податківців , які в наслідок консолідації залишаться без роботи . Це зайвий раз доводить , що наша держава не є достатньо правовою і демократичною , адже в правовій державі людина та її інтереси є основною цінністю .

Проте процес модернізації Державної податкової служби України є необхідним . Треба створити інтегровану інформаційно – аналітичну базу даних , яка дасть змогу в автоматичному режимі здійснювати накопичення , систематизацію та аналіз інформації про діяльність платників податків з точки зору ухилення від оподаткування – наявності податкових ризиків . У результаті мінімізуватиметься вплив людського фактора при призначенні перевірок скоротяться їх частота та терміни для доброчесних платників .

Крім того, необхідно забезпечити високий рівень співробітництва ДПА України з органами державної влади .

Надзвичайно велику увагу необхідно приділити вдосконаленню обслуговуванню платників податків: надання кваліфікованої консультаційної допомоги ( створення телефонної інформаційно – довідкової служби, використання мережі Інтернет , індивідуальний підхід до кожного клієнта ).

Нажаль працівникам Коростишівської МДПІ залишається тільки мріяти про мережу Інтернет, а забезпечити індивідуальний підхід не дозволяє мало чисельний колектив і велике навантаження на одного працівника інспекції . Стосовно великого навантаження, слід зазначити, що про його наявність свідчить те, що працівникам МДПІ у місті Коростишеві досить часто доводиться залишатися на робочому місці в неробочий час і виходити на роботу у вихідні дні , адже вищестоящі органи цікавить лише виконання планів, а не сам процес виконання.

Однією з проблем є низький рівень фінансування діяльності органів державної податкової служби України , прикладом є Коростишівська МДПІ . Зокрема кожен працівник сам має дбати про наявність необхідних для роботи канцелярських засобів , тобто купувати їх за власні кошти. Також спостерігається низький рівень комп’ютеризації інспекції, досить часто затримки у виконанні певних завдань виникають через малу кількість комп’ютерів , які крім того є застарілими , недостатньо укомплектованими і як на мене деякі з них взагалі потребують списання .

Можливо реорганізація та консолідація органів державної податкової служби України усуне вищевказані недоліки , проте вже зараз працівникам Коростишівської МДПІ необхідно подумати чи знайдеться їм місце в новій удосконаленій системі органів ДПС України , адже чисельність кадрів значно скоротиться .

Соседние файлы в папке FINISH