Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
179.71 Кб
Скачать

39

Вступ

Перехід до ринкових відносин насамперед передбачає зміну форм і відносин власності. Розвиваються приватна і колективні форми, що означає втрату державою значної частини власних доходів. Оскільки безпосередньо розпоряджатися коштами власника держава вже не може, вона повинна законодавчо регламентувати процес формування доходів бюджету. Основним методом формування доходів держави при провідній ролі приватної і колективної форм власності виступають податки, що і визначає їх місце в ринковій економіці. Тому податки - це не тільки метод формування бюджету, а й інструмент впливу на різні сторони діяльності їх платників.

Ефективність державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання залежить в в значній мірі від обраної податкової системи.

Податкова система - це сукупність встановлених в країні податків, зборів та інших обов’язкових платежів, котрі взаємопов’язані між собою та доповнюють один одного.

Розробка податкової системи та політики не може здійснюватися спонтанно, при їх формуванні державі необхідно досить чітко та тонко розробити податковий механізм впливу на діяльність господарюючих суб’єктів.

Податковою системою розроблено й використовується на практиці безліч різновидів податків, котрі відрізняються один від одного за об’єктом, джерелами виплат, формами оподаткування, економічним змістом та іншими.

Головна мета податкової системи має полягати в забезпеченій надходжень податків до бюджету. Податкова система може мати значний вплив на діяльність та поведінку платників податків. Внаслідок цього, часто пропонують використовувати податкову систему для забезпечення певної бажаної поведінки суб'єктів оподаткування, хоч така мета немає нічого спільного із забезпеченням надходжень до бюджету. Так, наприклад, якщо є бажання захистити від конкуренції вітчизняні підприємства окремого сектора економіки., то можна підвищити податки на підприємства - конкуренти або на продукцію таких підприємств. Однак в наслідок такого підходу населення буде змушене купувати товари за вищими цінами ніж це було б за умов вільної конкуренції. Подібна практика - недоречна оскільки при цьому податкова система використовується для досягнення цілей які її зовсім непритаманні, і тому що при цьому "захищеним" місцевим галузям фактично надаються субсидії за рахунок громадян та без відома останніх.

Коростишівська міжрайонна державна податкова інспекція ( далі МДПІ ) є реґіональним органам державної податкової служби України. МДПІ в місті Коростишеві забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики у реґіоні та бере участь в реалізації державної політики у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Коростишівська міжрайонна державна податкова інспекція безпосередньо підпорядковуються податковій адміністрації в Житомирській області .

Станом на 01.01.2006 року на обліку в МДПІ в м. Коростишеві знаходиться 670 суб'єктів підприємницької діяльності, 2050 підприємців, 21130 платників прибуткового податку з заробітної плати робітників та службовців по особових рахунках, платників земельного податку - 1520, податку на промисел - 210, податку з власників транспортних засобів -1152, акцизного збору - 3, податку на додану вартість - 125.

Надходження до державного бюджету за фактичними даними становить 8161 тис. грн., за. прогнозними даними - 8002 тис. грн.

Розділ 1. Загальне ознайомлення із структурою, організацією роботи і управління мдпі

Організаційна структура МДПІ розробляється на основі типової та затверджується начальником інспекції за погодженням з підрозділом організаційно-розпорядчої роботи Державної податкової адміністрації України.

Структуру Коростишівської МДПІ затверджено головою ДПА в Житомирській області.

Керівництво – 4 особи:

  • Начальник інспекції;

  • Перший заступник начальника інспекції – начальник відділу оподаткування юридичних осіб – 1 особа;

  • Заступник начальника інспекції – начальник відділу контрольно-перевірочної роботи – 1особа;

  • Заступник начальника інспекції – начальник Брусилівського відділення – 1особа;

Підрозділи, що забезпечують основні види діяльність:

      1. Адміністративно-господарський сектор — працює 2 особи;

      2. Головний спеціаліст з питань роботи з персоналом – 1 особа;

      3. Фінансовий відділ - 1 особа

      4. Головний державний податковий інспектор з питань організаційно-розпорядчої роботи – 1 особа ;

      5. Відділ оподаткування юридичних осіб — працює 4 осіб;

      6. Відділ оподаткування фізичних осіб – працює 7осіб;

      7. Сектор обліку та звітності – працює 2 особи;

      8. Відділ контрольно-перевірочної роботи – працює 8 осіб;

      9. Відділ забезпечення податкових зобов’язань – працює 3 особи;

      10. Відділ автоматизації процесів оподаткування – працює 4 особи;

      11. Сектор по обслуговуванню платників податків – працює 2 особи;

2.1. Брусилівське відділення – працює 7 осіб;

На сьогоднішній день штатна чисельність працівників складає 48 чоловік.

Очолюють роботу начальники відділів, загальне керівництво інспекцією здійснює начальник МДПІ та його замісники.

Щодо якісного складу працюючих, то повну вищу освіту мають 38 працівники, в тому числі повну вищу економічну освіту мають 32чоловіка. Базову вищу мають 5 чоловік, з них 2 навчаються у ВУЗах.

Посадовим особам МДПІ м. Коростишева присвоєно наступні спеціальні звання

  • головний державний радник податкової служби;

  • державний радник податкової служби 1 рангу;

  • державний радник податкової служби 2 рангу;

  • державний радник податкової служби 3 рангу;

  • радник податкової служби 1 рангу;

  • радник податкової служби 2 рангу ;

  • радник податкової служби 3 рангу;

  • інспектор податкової служби 1 рангу;

  • інспектор податкової служби 2 рангу;

  • інспектор податкової служби 3 рангу;

МДПІ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України “Про державну податкову службу в Україні” та іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, рішеннями органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень, а також“Положенням про Коростишівську міжрайонну державну податкову інспекцію”.

Згідно з цим положенням основними завданнями та функціями МДПІ є:

  • роз'яснення податкового законодавства з питань оподаткування серед платників податків.

  • здійснення контролю за погашенням податкового боргу платниками податків, інших платежів, у тому числі тими, майно яких перебуває в податковій заставі;

МДПІ відповідно до покладених на неї завдань здійснює роботу, пов'язану із:

  • здійсненням контролю за додержанням податкового законодавства, про сплату податків, інші зборів і платежів;

  • забезпеченням спалення податків, правильністю обчислення і з своєчасністю надходження цих податків, платежів, а також здійсненням реєстрації СГД (суб’єктів господарської діяльності);

  • контролем за своєчасним поданням платниками податків- податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіркою достовірності цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення суми податків, інших платежів;

  • здійсненням, у межах своїх повноважень, контролю за законністю валютних операцій, додержанням установленого порядку розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій, лімітів готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи і послуги, а також за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення підприємницької діяльності;

  • забезпечує правильне і своєчасне нарахування та стягнення штрафних санкцій, адміністративних штрафів.

Розділ 2. Облік та роз’яснювальна робота з платниками податків.

Сектор по обслуговуванню платників податків є структурним підрозділом Коростишівської міжрайонної державної податкової інспекції

У своїй діяльності сектор керується Конституцією України , законами, постановами Верховної Ради України і розпорядженнями Президента України , декретами ,постановами Кабінету Міністрів України, нормативними актами Державної податкової адміністрації України , наказами державної податкової адміністрації в області, наказами МДПІ, а також цим положенням .

Сектор по обслуговуванню платників податків безпосередньо підпорядкований заступнику начальнику інспекції відповідно до затвердженого розподілу обов’язків .

Сектор працює у взаємодії з іншими підрозділами податкової інспекції.

Робота сектору проводиться відповідно щоквартальних планів, які затверджує начальник державної податкової інспекції.

Завдання та функції сектору:

Головним завданням сектору є доведення та роз’яснення платникам податків податкового законодавства , організація взаємозв’язків між податковою інспекцією і платниками податків.

Сектор виконує слідуючи функції:

  • Функція “Забезпечення взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації”

  • Функція “Роз’яснення податкового законодавства”

  • Функція “Організація та контроль за роботою із зверненнями громадян”

  • Функція “Організація особистого прийому громадян посадовими особами державної податкової інспекції”

  • Надання відповіді на звернення платників податків;

  • Проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи серед платників податків.

  • Функція “Інформаційна робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями”

  • Функція “Модернізація державної податкової служби України”

  • Інформування вищестоящих підрозділів з проблемних питань оподаткування;

  • Оновлення та підтримка в належному стані інформаційних стендів податкової інспекції;

  • Пропагування та організація передплати на друковані видання податкової служби.

Отже, головним завданням сектору по роботі з платниками податків є встановлення постійних двосторонніх зв’язків з питань податкового законодавства з платниками, а саме:

  • проведення масово-роз’яснювальної роботи серед платників податків з питань застосування податкового законодавства з використанням засобів масової інформації (преси, телебачення, радіо);

  • формування податкової культури населення та платників податків;

  • інформування платників податків щодо податкового законодавства;

  • пропаганда поваги з боку держави до платників податків;

  • підготовка матеріалів, яких у доступній формі викладаються вимоги щодо порядку і строків сплати податків, їх розмірів, пільг, заповнення декларацій, тощо.

З 1 лютого 2005 року у секторі по роботі з платниками податків працює 2 людини. Сектором систематично проводиться масово-роз’яснювальна робота з питань податкового законодавства серед платників податків різних категорій. Встановлено постійні зв’язки з коростишівським міськрайонним радіомовленням, газетами “Консультант”, “Урядовий кур’єр”, „Житомирщина”, „Коростишівська”, “Скарбниця Житомирщини”. Журнал „Відомості ВРУ”, „Все про бухгалтерський облік”.

Соседние файлы в папке FINISH