Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Розділ 3. Контроль за справлянням непрямих податків. Податок на додану вартість.

Одним із видів непрямих податків є податок на додану вартість. Платники, ставки, об’єкти оподаткування, строки сплати і подання декларацій регламентується Законом України “Про податок на додану вартість” .

Цим податком займається відділ по справлянню непрямих податків. Основним завданням відділу є здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарської діяльності - юридичними особами законодавчих та інших нормативних актів з питань оподаткування податком на додану вартість та акцизним збором, правильності їх обчислення.

Платниками податку виступають фізичні та юридичні особи, які займаються всіма видами підприємницької діяльності, обсяг оподаткованих операцій з продажу товарів яких за останні 12 календарних місяців перевищують 3600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 61200 гривень.

Об’єктом оподаткування податком на додану вартість є вартість реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг без включення самого податку. Об’єкти оподаткування обкладаються податком за ставками: 20% і 0% згідно Закону України “Про податок на додану вартість”.

Нарахування податку на додану вартість повинно супроводжуватися податковою накладною (додаток 1). Це документ, в якому вказується сума податку, загальна сума з податком, і являється звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом.

Сума податку, яка належить сплаті до бюджету, визначається як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту звітного періоду. Слід зазначити , що податкове зобов’язання - це загальна сума податку, одержана чи нарахована платником податку в звітному періоді. А податковий кредит - це сума , на яку платник податку має право зменьшити податкове зобов’язання, тобто кредиторська заборгованість підприємства перед бюджетом.

Сума податку на додану вартість перераховується до бюджету щомісячно, не пізніше 20 числа місяця , наступного за звітним. Подання податкової декларації по податку на додану вартість до Державної податкової інспекції у м. Коростишеві здійснюється щомісячно, не пізніше 25 числа місяця, слідуючого за звітним .

При перевірці заповнення податкової декларації по податку на додану вартість перевіряється правильність визначення оподаткованого обороту, правильність визначення ставки податку, своєчасність подання документів до інспекції та перерахування до бюджету.

Працівниками Коростишівської МДПІ Житомирської області здійснюється такі види перевірок, щодо додержання платниками законодавства по ПДВ : камеральна, документальна, комплексна документальна, а також проводять зустрічні перевірки.

Зустрічна перевірка - це перевірка діяльності суб’єктів підприємницької діяльності та їх партнерів щодо господарських стосунків між ними з питань правильності ведення розрахунків з бюджетом, дотримання основ податкового законодавства. При проведенні зустрічної перевірки проводиться порівняння та зіставлення бухгалтерських документів щодо їх достовірності, ідентичності і відповідності записів у партнера-платника податку, тощо, та складається акт.

Для того, щоб прослідкувати, як податок на додану вартість поповнює бюджет України, прослідкуємо динаміку його надходжень по Коростишівській МДПІ. У 2005 році надходження ПДВ до бюджету складали фактично 5330.5 тис. грн.

Отже, основним завданням відділу справляння непрямих податків є здійснення контролю за дотриманням господарчими суб'єктами - юридичними особами законодавчих та інших нормативних актів з питань оподаткування ПДВ та акцизного збору, правильності обчислення, повноти та своєчасності їх сплати до бюджету.

Соседние файлы в папке FINISH