Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Розділ 8. Контроль за справлянням майнових податків

Податок з власників транспортних засобів та інших машин і механізмів регулюється Законом України « Про податок з власників транспортних засобів та інших машин і механізмів» [10]. Він є одним із джерел фінансування будівництва, реконструкції , ремонту та утримання автомобільних шляхів загального користування.

Платниками податку є підприємства та інші юридичні особи, а також громадяни, які мають власні транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми, зареєстровані в Україні. Податок не справляється з власників машин і механізмів на гусеничному ходу, а також зернозбиральних і спеціальних комбайнів з двигунами.

Податок зараховується на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів. З цієї суми 85% використовують на шляхове господарство, а 15% надходять до бюджетів місцевого самоврядування. Податок з власників транспортних засобів сплачується громадянами, які мають власні транспортні засоби, перереєстрацією, а також щорічно або один раз за два роки перед технічним оглядом, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд; підприємствами - щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Від сплати податку з власників транспортних засобів звільняються підприємства автомобільного транспорту загального користування щодо транспортних засобів, залишених на перевезені пасажирів, а також підприємства автомобільного транспорту загального користування, що здійснюють змішані перевезення - вантажні та пасажирські, - щодо транспортних засобів, зайнятих на перевезені пасажирів; установи і організації, що фінансуються з Державного бюджету; громадяни 1 та 2 категорії, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, а також ветерани війни і праці щодо одного легкового автомобіля з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см. (для інвалідів 1 та 2 груп незалежно від об’єму циліндрів двигуна) або одного мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна до 650 куб. см.; на 50% сільськогосподарські підприємства за трактори колісні, автобуси, спеціальні автомобілі для перевезення людей з кількістю місць не менше 10 чоловік і т. ін.

Державною податковою інспекцією перевіряється правильність дотримання вимог Закону України "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», про що складаються акти щодо виявлених приховувань об’єктів оподаткування, за що на підприємство накладаються штрафи.

Розділ 9. Контроль за справлянням ресурсних податків та платежів

Контроль за справлянням ресурсних податків і платежів в Коростишівській МДПІ здійснює відділ ресурсних і рентних платежів. Він проводить контроль за дотриманням платниками законодавства щодо плати за воду, за забруднення навколишнього природного середовища, відрахування на геологорозвідувальні роботи.

Згідно «Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього середовища» [14] цей збір справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; розміщення відходів.

Розрахунки збору, що підлягає щоквартальній сплаті, подаються платниками до МДПІ м. Коростишева до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Збір сплачується платниками щоквартально до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Платники збору, розташовані у Коростишівській МДПІ, збір за забруднення навколишнього середовища (Додаток 6 )перераховують у таких розмірах:

70% - до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, що утворюються у складі міських бюджетів, на окремі рахунки;

30% - до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, що утворюється у складі Державного бюджету України, на окремі рахунки.

Приклад нормативів збору, який справляється за викиди основних забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення подано в додатку .

Збір за геологорозвідувальні роботи регулюється «Порядком встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету, та його справляння» [15]. Цей збір у повному обсязі зараховується до Державного бюджету і спрямовується на розвиток мінерально-сировинної бази.

Згідно «Інструкції про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету» від 23.06.99р. №105/309 платниками збору є всі надрокористувачі, незалежно від форми власності, включаючи підприємства з іноземними інвестиціями, які видобувають корисні копалини на розташованих у межах території України родовищах.

Збір за використання водних ресурсів регулюється “Порядком справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту” [16] та сплачується згідно з постановою у Кабінету Міністрів України “Про встановлення нормативів плати за спеціальне використання водних ресурсів”[17].

Платниками збору є підприємства, установи і організації незалежно від форми власності, а також громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності, що використовують водні ресурси та користуються водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту.

Об’єктом обчислення збору є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в іх системах водопостачання.

Платежі обчислюються щоквартально, виходячи із фактичного об’єму використаної води. На протязі 40 днів, наступного за звітним кварталом, складається розрахунок плати за використання водних ресурсів за встановленою формою і подається водогосподарським органам та до державної податкової інспекції . Сплата платежів проводиться до 20 числа місяця за звітним кварталом. При перевірці правильності обчислення плати за спеціальне використання водних ресурсів звертають увагу на відповідність даних показників водолічильників затвердженим лімітам, правильність обчислення плати за використання водних ресурсів у межах лімітів та понад норми, правильність віднесення плати за рахунок відповідно джерел фінансування, своєчасність подання звітів та сплати платежів.

Розділ 10. Контроль за справлянням місцевих податків та зборів

Верховною Радою України прийнято 25 червня 1991 року Закон України "Про систему оподаткування" [2]. Статтею 15 даного Закону передбачено перелік місцевих податків і зборів, які мають право встановлювати місцеві ради в межах граничних розмірів, встановлених Декретом Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори"[13]. В м. Коростишеві, який контролює Коростишівська МДПІ встановлено 2 місцевих податків і 3 збора, зокрема:

  • податок з реклами;

  • комунальний податок;

  • збір за паркування автотранспорту;

  • ринковий збір;

  • збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі.

Розглянемо правильність нарахування та сплати приведених місцевих податків і зборів.

Податок з реклами. Реклама - це всі види об’яв, повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою засобів масової інформації, каталогів, прейскурантів, довідників, листівок, плакатів, рекламних щитів, календарів тощо.

Платниками податку з реклами є підприємства організації, приватні підприємці, які отримують доход від розміщення реклами на рекламних носіях.

Об’єктами оподаткування являється вартість послуг, сплачених за рекламу. Розмір податку з реклами становить: 0,1% вартості послуг за розміщення одноразової реклами і 0,5% вартості послуг за розміщення реклами на тривалий час. Розрахунок податку подано в додатку .

При перевірці правильності сплати податку на рекламу необхідно звертати увагу на існуючий перелік пільг щодо до даного податку. Таким чином, згідно цього переліку оподаткуванню не підлягає реклама, яка не переслідує комерційної мети, реклама благодійних заходів, інформаційні вивіски, розташовані в приміщеннях, які використовуються для реалізації товарів, включаючи вітрини, об’яв і повідомлень про зміну місцезнаходження підприємства, номерів телефонів, телефаксів, об’яв органів державної влади, які мають інформацію, пов’язану з виконанням покладених на них функцій (Додаток 7).

Комунальний податок. Комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних, сільськогосподарських підприємств.

Об’єктом оподаткування є річний фонд оплати праці, обчислений, виходячи із неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Ставка податку не повинна перевищувати 10% річного фонду оплати праці.

Підприємство нараховує комунальний податок щомісячно та щоквартально. Сплачується податок не пізніше 15 числа місяця, слідуючого за звітним місяцем та не пізніше 15 числа місяця слідуючого за звітним кварталом. Розрахунок податку подано в додатку 8.

Збір за паркування автотранспорту. Розглянемо правильність обчислення та сплати збору за паркування транспорту. Об’єктом оподаткування є транспортні засоби, які паркуються у місцях, спеціально призначених для цього. Платниками податку є їх юридичні, так і фізичні особи, які паркують автомобілі в таких місцях паркування. Збір з фізичних осіб сплачуються водіями на місці парковки в момент стоянки транспорту на підставі заповнення квитанції. Під час перевірки необхідно звертати увагу на те, що існує перелік пільг щодо даного збору. Від сплати за паркування автотранспорту звільняються інваліди війни, інваліди Чорнобильської катастрофи I та II груп, особи - власники автотранспорту з ручним керуванням.

Ставка збору встановлюється із розрахунку за одну годину парковки; її граничний розмір не повинен перевищувати 3% НМДГ в спеціально обладнаних місцях і 1% - у відведених місцях. Щоквартально подається до податкової інспекції звіт про суму збору з паркування автотранспорту не пізніше 15 числа місяця, слідуючого за звітним кварталом.(Додаток 9)

Ринковий збір. Наступним у переліку місцевих податків і зборів є ринковий збір. Ринковий збір сплачується за торгові місця на ринку і в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автоматами мотоциклів, ручних візків. Облік надходження цих коштів ведеться адміністраціями ринків у встановленому законодавством порядком. Відповідальність за повноту і своєчасність перерахування ринкового збору покладено на адміністрацію ринка.

Ринковий збір стягується за кожен день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20% мінімальної заробітної плати для громадян і 3-х мінімальних заробітних плат для юридичних осіб в залежності від ринку, його територіального розміщення і виду продукції (товару).

Бухгалтерія Центрального ринку складає звіт про суму нарахованого ринкового збору і подає його до відділу місцевих податків і зборів щоквартально, не пізніше 15 числа місяця, слідуючого за звітним кварталом. Після проведення перевірки та проведення по особовому рахунку звіт додається до особової справи платника збору. Сплата збору до бюджету здійснюється до 20 числа місяця, слідуючого за звітним. (Додаток 10)

Сплата ринкового збору здійснюється у розмірі 100% сплачуючих сум, 25% яких повертається з місцевого бюджету ринку на його утримання і розвиток.

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, що являє собою плату за оформлення та видачу дозволу на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності, а також громадяни які здійснюють торгівлю товарами і виробами, крім заборонених для реалізації, з рук, а також через комісійні торгівельні заклади. Відповідальність за цей вид збору, за його сплату до бюджету, покладено на виробничо - технічне бюро по контролю за станом благоустрою міста та селищ.

Слід також зазначити, що згідно з Положенням про збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі підприємство повинно щоквартально не пізніше 15 числа місяця, слідуючого за звітним кварталом, до Державної податкової інспекції подавати звіт про кількість виданих платежів на право розміщення об’єктів торгівлі і суму отриманого збору, передбаченого даним положенням. Такий звіт подається до відділу місцевих податків і зборів, потім до відділу обліку і звітності, де проводиться по особовому рахунку, а потім підшивається до особової справи платника податку.

Розділ 11. Ознайомлення з АРМ, які функціонують в МДПІ м. Коростишева

Для забезпечення повного оперативного контролю за охопленням платників оподаткування, своєчасним і повним надходженням податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів усіх рівнів і використовується система електронної обробки даних, яка функціонує на базі АРМ. На даний час в податковій інспекції м.Коростишева встановлено і працює понад 40 АРМів різного призначення. Електронна обробка даних функціонує на базі слідуючих АРМів:

АРМ "Держдоходи юридичних осіб" використовуються у мережевому варіанті. Бази даних знаходяться на сервері, до нього підключено 5 робочих місць у відділі обліку та звітності для забезпечення роботи з юридичними особами.

АРМ використовуються для обліку юридичних осіб - платників податків в мережевому варіанті. Для вводу інформації постійно підключене 1 робоче місце.

В разі необхідності підключається ще 4 місця. АРМ "Облік платників податків" інстальовано у відділі оподаткування доходів підприємств на 1 комп'ютері та у відділі обліку та звітності на 4-х комп'ютерах для роботи інспекторів.

За допомогою АРМу відділом справляння податків з фізичних осіб ведеться постанова на облік суб'єктів підприємницької діяльності, квартиронаймачів, сумісників, нарахування податків, нарахування по платникам, аналіз своєчасності сплати. АРМ розташований на трьох комп'ютерах: дві машини використовуються відділом обліку і аудиту.

В експлуатації АРМа використовуються усі режими. Впроваджено мережевий варіант.

АРМ "Пільги" використовуються для впровадження звітності щодо отриманих пільг по оподаткуванню. Експлуатується мережевий варіант АРМу. При необхідності вводу інформації в системі строки підключаються до двох робочих станцій.

АРМи "Аудит" розташовані на комп'ютері, на якому працюють чотири підрозділи: відділ документальної перевірки прямих податків, відділ по контролю за застосуванням ЕККА, управління валютного контролю. Планується поліпшення роботи за допомогою введення більшої кількості комп'ютерів.

АРМ "Земля" (фізичні особи).

За допомогою АРМу інспектори проводять облік землекористувачів Коростишівщини АРМ знаходиться на стадії впровадження за браком техніки.

АРМ "Свідоцтво ПДВ" (фізичні та юридичні особи). Даний АРМ впроваджено в червні для роботи по реєстрації платників ПДВ, встановлений у локальному варіанті. Використовуючи існуючу конфігурацію АРМу один користувач здійснює введення свідоцтв, індексацію БД, резерви копіювання, оновлення версій АРМів, оновлення довідників, обробка файлів Головного управління, формування щотижневих звітів по акумульованих та виданих свідоцтвах. АРМ працює згідно з діючим законом "Про ПДВ".

Електронна система оперативно-бухгалтерського обліку автоматизує такі функції:

1. Функція "Облік податкових нарахувань і платежів":

  • авансових платежів;

  • облік пільг по сплаті податків;

  • облік фінансових санкцій;

  • облік недоїмки і переплат.

2. Функція "Контроль за податковими нарахуваннями та платежами":

  • контроль за правильністю розрахунків податків;

  • контроль за сплатою штрафів та пені;

  • контроль за погашенням недоїмки.

3. Функція "Формування стратегічних звітів":

  • формування звітів по обліку платників податків;

  • формування звітів по недоїмці;

  • по фінансовим санкціям та ін.

Соседние файлы в папке FINISH