Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи 1-14.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
660.52 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Яки чином можна виконати редагування інформації у базі даних?

  2. Упорядкування записів.

  3. Види фільтрів і робота з ними.

  4. Що таке запит? Які існують способи створення запитів?

  5. Редагування запитів.

  6. Що таке форма? Як виконується створення форм?

  7. Які методи щодо редагування форм?

Література:

Основна: [1], [2], [3], [4].

Додаткова: [1], [5], [7], [9], [10], [16].

Лабораторна робота №12

Тема: Створення та редагування запитів різних типів і звітів в СУБД Access.

Мета: Ознайомитись з методами створення і редагування запитів різних типів і звітів в СУБД Access.

Хід виконання роботи

  1. Завантажити Access. Скопіювати на Робочий стіл та відкрити БД Штатний склад, створену на попередніх заняттях.

  2. Створити запит на оновлення за допомогою якого виконати розрахунок нарахувань у таблиці Відомість. (Для цього необхідно: створити простий запит, який би містив всі поля таблиці Відомість. Потім перейти в режим конструктора запитів і вибрати тип запиту – Обновление. У рядку Обновление, що з’явився, запустити майстер для побудови виразів, використовуючи контекстне меню і сконструювати відповідний вираз. (Формулу взяти з Лабораторної роботи № 2 теми Excel.) Після побудови виразу вибрати команду Выполнить у групі Результаты. Переглянути результат у таблиці Відомість).

  3. Знищити запит на оновлення.

  4. Створити таблицю шляхом імпортування таблиці Лаб_Excel_2 (Лист “Утримано_вересень”), створеної в Excel (Таблица/Создать/Імпорт таблицы тип файла: .xls; вибрати перемикач “не создавать ключ”; Надати таблиці назву Утримано вересень).

  5. Переглянути результати імпортування.

  6. Виконати редагування структури таблиці у режимі Конструктора. (Перейменувати поле ПІБ – в Прізвище, поле в Код співробітника і встановити тип Счетчик). Зберегти структуру.

  7. В таблиці Утримано вересень виконати редагування: знищити всі рядки.

  8. Встановити зв’язок (один-до-одного) між таблицями Відомість, Утримано вересень за полем Прізвище. (Работа с базами данных/Схема данных). Обов’язково встановити перемикач “Обеспечение целостности данных”.

  9. У таблицю Утримано вересень додати прізвища з таблиці Відомість за допомогою запиту на додавання (Спочатку створити простий запит, який би містив поля Код співробітника і Прізвище таблиці Відомість, а потім змінити його тип на запит на додавання).

  10. Переглянути результати у таблиці Утримано вересень.

  11. Знищити запит на додавання.

  12. Створити запит на вибірку який містив би наступні дані: з таблиці Відомість поля Прізвище, Нараховано; з таблиці Утримано вересень поля Аванс, Пенсійний фонд, Страховий фонд, Профспілковий фонд.

  13. Надати йому ім’я Розрахунок показників. Переглянути запит.

  14. Створити 2 копії цього запиту (Файл/Сохранить объект как).

  15. У першій копії цього запиту в режимі конструктора змінити тип на запит на оновлення.

  16. У рядку Обновление, що з’явився у відповідних стовпчиках запустити майстер для побудови виразів і сконструювати відповідні вирази. (Формули взяти з Лабораторної роботи № 2 теми Excel.) Після побудови виразів вибрати команду Результаты/Выполнить. Переглянути результат у таблиці Утримано вересень).

  17. У другій копії цього запиту в режимі конструктора додати поле Прибутковий податок.

  18. Створити копію цього запиту (Файл/Сохранить объект как) і надати йому ім’я Розрахунок показників_1.

  19. У створеній копії змінити тип на запит на оновлення.

  20. У рядку Обновление, що з’явився у відповідному стовпчику запустити майстер для побудови виразів і сконструювати відповідний вираз. (Формулу взяти з Лабораторної роботи № 2 теми Excel.) Після побудови виразу вибрати команду Результаты/Выполнить. Переглянути результат у таблиці Утримано вересень).

  21. Виконати редагування запиту Розрахунок показників_1 за допомогою кнопки Конструктор у вікні бази даних: доповнити запит полем Всього з таблиці Утримано вересень у рядку Обновление запустити майстер для побудови виразів і сконструювати відповідний вираз; вибрати команду Результаты/Выполнить; переглянути результат у таблиці Утримано вересень.

  22. Доповнити таблицю Утримано вересень рядком Итоги, у якому підрахувати суми у відповідних стовпчиках.

  23. Побудувати гістограму за стовпчиком Прибутковий податок таблиці Утримано вересень (Создание/Формы/Другие формы/Сводная диаграмма).

  24. Встановити зв’язок (один-до-одного) між таблицями Співробітники, Відомість, за полем Прізвище. (Работа с базами данных/Схема данных).

  25. Створити звіт, який би містив такі поля: з таблиці СпівробітникиПрізвище, Посада, з таблиці ВідомістьНараховано, з таблиці Утримано вересеньАванс, Прибутковий податок, Пенсійний фонд, Страховий фонд, Профспілковий фонд, Всього. Передбачити сортування поля Прізвище в алфавітному порядку. Вибрати макет – Табличный, орієнтація – альбомна. Дати йому назву Відомість.

  26. У режимі макета підвести підсумки: нарахування – середнє, аванс – сума, прибутковий податок – кількість значень, пенсійний фонд – мінімальне значення, страховий фонд – максимальне значення, профспілковий фонд – на ваш вибір, всього – сума. Виконати збереження змін.

  27. У режимі конструктора у відповідному місці створити текстове поле і внести в нього назву «Всього:». Зберегти зміни.

  28. Виконати попередній перегляд звіту.

  29. Зберегти цей звіт у зовнішньому файлі Відомість формату RTF.

  30. Переглянути результати.

  31. Закрити СУБД.

  32. Відкрити папку Мой компьютер\\ Користувач \ Прізвище\ Access\Лабораторні роботи і скопіювати створені Вами файли .accdb і .rtf у цю папку.

  33. Оформити звіт, зробити висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]