Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
438.12 Кб
Скачать

Глава 1. Підготовлення території будівництва

-Відведення земельної ділянки, видача архітектурно - планувального завдання, ліній забудови та технічних умов – 1, 080 тис. грн.

Глава 2. Основні об»єкти будівництва

-Капітальний ремонт вулиць Червоноармійська, Липіврізька – 1163,340 тис. грн.

Глава 3. Утримання служби замовника і авторський нагляд ( технагляд)

-Утримання служби замовника, включаючи витрати на технічний нагляд (2,5%)- 29,111 тис. грн. ; витрати замовника , пов’язані з проведенням тендерів - 2,329 тис. грн.

Глава 4. Проектні та вишукувальні роботи

-Кошторисна вартість проектних робіт – 4,375 тис. грн.; кошторисна вартість комплексної державної експертизи проектно - кошторисної документації - 4,229 тис. грн.

-Кошторисний прибуток – 4,976 тис. грн.

-Кошти на покриття адміністративних витрат – 2,258 тис. грн.

-Кошти на покриття ризику всіх учасників будівництва – 214,051 тис. грн.

Для підготовчих робіт було задіяно 7 одиниць спеціальної техніки та робоча бригада ремонтної дільниці.

Отже, розглянувши загальну модель проекту капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької можна сказати, що даний проект був розроблений згідно існуючих норм, відповідає вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, протипожежних та інших норм і правил. Як і всі проекти даний проект має ініціатора, розробника, виконавця, фінансування та певний відведений для здійснення час. Розроблявся проект управлінням ЖКГ та Б за погодженням з Ніжинською міською радою, яка і здійснювала фінансування даного проекту з міського бюджету. Даний проект не несе економічної вигоди, тому не має терміну окупності, а тільки соціальний ефект, який було досягнуто в повному обсязі.

2.3. Оцінка і ефективність забезпечення проекту капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької в м. Ніжині

КП Ніжинська пересувна шляхобудівельна механізована колона (ПШМК) провела капітальний ремонт вулиць Червоноармійської та Липіврізької в терміни, визначені в Договорі на закупівлю послуг за державні кошти від 26.07.2012 р. № 108 ( див. додаток 17) між Управлінням житлово - комунального господарства та будівництва і КП Ніжинською ПШМК.

Згідно Договору виконавець робіт забов’язувався у 2012 році виконати замовникові роботи по капітальному ремонту вулиць Червоноармійська, Липіврізька, а замовник - прийняти і оплатити протягом 2012-2013 років дані роботи.

В пункті 3 "Вартість робіт" Договору зазначено, що ціна цього Договору є твердою і становить 1425,7 тис. грн. в тому числі за 2012 рік – 602,3 тис. грн; за 2013 рік - 823,4 тис. грн.

Даний проект розроблений у листопаді 2010 року. В бюджеті м. Ніжина на 2011 рік кошти були заплановані на проведення проектно - вишукувальних робіт в сумі 18,9 тис. грн., які були перераховані в повному обсязі головному розпоряднику коштів даного проекту – Управлінню житлово- комунального господарства та будівництва для ДП «Чернігівський обласний автодор» в сумі - 17,9 тис. грн. та за проведену експертизу проекту в сумі 1,0 тис. грн. Але кошти на проведення капітального ремонту вулиць Червоноармійської, Липіврізької в бюджеті міста на 2011 рік передбачені не були, фінансування не проводилось.

Згідно глави 2. Кошторису ( див. додаток 13):

- Кошторисна вартість будівельних робіт становить всього 1163,340 тис. грн., в тому числі на капітальний ремонт вулиці Червоноармійської – 228, 992 тис. грн., Липіврізької – 934,348 тис. грн.;

- Кошторисна трудомісткість становить в цілому – 1, 836 тис.людино -годин, в тому числі по вул. Червоноармійській - 0,332 тис. людино-годин, по вул. Липіврізькій – 1,504 тис.людино – годин;

- Кошторисна заробітна плата по Зведенному кошторису склала 42,606 тис. грн.., в тому числі по вул. Червоноармійській – 7,629 тис. грн., по Липіврізькій – 34,979 тис. грн.

Рішенням 22 сесії 6 скликання Ніжинської міської ради від 10.01.2012 року « Про міський бюджет м. Ніжина на 2012 рік » в переліку об’єктів, які у 2012 році проводились за рахунок коштів бюджету розвитку (додаток до рішення №5) на фінансування капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької заплановано 602,3 тис. грн. Кошти профінансовані в повному обсязі, або 100%.

Рішенням 36 сесії 6 скликання Ніжинської міської ради від 28.12.2012 року « Про міський бюджет м. Ніжина на 2013 рік » в переліку об’єктів, які у 2013 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку (додаток до рішення №5) на фінансування капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької заплановано 823,4 тис.грн. Профінансовано було 745,2 тис. грн., або 90,5%. У зв’язку з тим, що бюджетне фінансування не дозволило в повній мірі профінансувати всі роботи, станом на 01.01.2014 року виникла кредиторська заборгованість в сумі 78,2 тис. грн., яка була проплачена вже у 2014 році.

Розрахунок витрат виконаний на основі тривалості і структури ремонтного циклу, трудомісткості ремонтних робіт і норм витрат основних матеріалів.

Розрахунки проводились платіжними дорученнями ( Додаток Ц), згідно рахунку – фактури ( Додаток Ш), довідки про вартість будівельних робіт ( витрат) (Додаток Щ) та акту приймання виконаних будівельних робіт ( Додаток Ю).

Оскільки в фінансовому менеджменті, поняття проекту характеризується фінансуванням, тобто наявними грошовими потоками, можна зробити висновок, що всі проекти та програми благоустрою міста ( ті, що розробляються та впроваджуються управлінням ЖКГ та Б) протягом 2012 -2014 років є з самого початку не на 100% ефективними, оскільки фінансування під ці програми та проекти надається з урахуванням діяльності підприємства в минулий період та наявністю коштів міського бюджету. Тобто, якщо в минулий період управління отримало із міського бюджету коштів менше ніж потребує грошових потоків для фінансування своїх проектів, дані проекті урізаються в фінансуванні, що є не припустимим.

Але можна зазначити, що головною метою даного проекту було покращення життя людей на даних вулицях тобто досягнення соціального ефекту. Оскільки соціальний ефект від проекту ні як не пов’язаний з процесами фінансування та забезпечення проекту, то головна мета була досягнута на 100% хоча це було зроблено з певними порушеннями у фінансуванні.

Провести оцінку не прибуткового проекту можна за допомогою методу «Затрат і вигод» - це спосіб розрахунку та оцінки суспільних витрат і загальних соціальних вигод, пов'язаних з будь-яким економічним проектом. Аналіз «витрати-вигоди» зазвичай використовується державними органами при оцінці інвестицій у великомасштабні державні проекти (наприклад, прокладку автомобільних і залізних доріг) з метою визначення приросту добробуту і чистої соціальної вигоди, які отримає вся країна від реалізації цих проектів. Аналіз в більшості випадків проводять фінансують організації, що мають більш широкий погляд на проект, ніж комерційні організації, які цікавляться виключно його прибутковістю.

Основні принципи аналізу «витрати-вигоди» укладені в чотирьох ключових позиціях:

- Облік витрат і вигод. Всі витрати і вигоди повинні бути розраховані і ранжовані відповідно до ступеня їх відхилення від основної мети проекту; віддаленіші витрати і вигоди можна не враховувати. Це вимагає ретельної розробки проекту, оцінки його терміну служби, а також розгляду зовнішній ефектів і вторинних вигід.

- Оцінка витрат і вигод. При їх оцінці необхідно приділяти увагу можливих змін відносних цін, а не загального рівня цін; загальний рівень цін, який діє у початковому періоді, слід прийняти в якості базового. Хоча зазвичай для оцінки витрат і вигод використовуються ринкові ціни, в ряді випадків виникають труднощі їх застосування: коли інвестиційні проекти є настільки великими, що значно впливають на ціни; коли монополізація спотворює відносні ціни; коли податки штучно завищують вартість ресурсів; коли значне недовикористання праці та інших ресурсів означає, що ціни на них перевищують суспільні витрати використання цих надлишкових ресурсів, пропонованих в надлишковій кількості. У таких випадках для оцінки витрат і вигод можуть знадобитися тіньові ціни. Крім того, існують особливі проблеми встановлення цін на нематеріальні активи та колективні продукти.

- Визначення процентної ставки, за якою витрати і вигоди слід дисконтувати. Вирішення цього питання вимагає врахування мірі, в якій громадські тимчасові переваги будуть диктувати більш низьку облікову ставку, ніж приватні тимчасові переваги, оскільки суспільні тимчасові переваги вимагають меншої дисконтування майбутніх благ. Необхідно також розгляд альтернативних витрат (які зменшуються при використанні більш низької облікової ставки для державних проектів) з побоювання, що посередні державні проекти можуть витіснити хороші проекти приватного сектора, якщо для перших будуть застосовуватися більш м'які критерії.

- Істотні обмеження. Ця група включає юридичні, адміністративні та бюджетні обмеження, а також обмеження, пов'язані з перерозподілом доходу. По суті аналіз «витрати-вигоди» зосереджується на економічній ефективності проекту і за умови, що вигоди будуть більше витрат, рекомендує його реалізацію, не беручи до уваги того, хто отримує вигоду і хто несе витрати. Однак, якщо особа, яка приймає рішення, вважає, що пов'язане з проектом перерозподіл доходу неприйнятно, воно може відхилити проект, незважаючи на його чисті вигоди.

Оскільки завжди існує невизначеність щодо оцінок майбутніх витрат і вигод, пов'язаних з державним інвестиційним проектом, в аналізі «витрати-вигоди» необхідно врахувати цю невизначеність шляхом перевірки чутливості показника чистої вигоди до змін таких факторів, як термін служби проектованого об'єкта і ставки відсотка.

Провдемо аналіз згідно цін на матеріали за 2011-2012 роки. У прайсах спеціалізованих компаній, що виявляють послуги з укладання асфальту, при початковому розрахунках звичайно враховується необхідність попередніх робіт, саме укладання асфальту, ціни на матеріали й загальний обсяг робіт. Так, згідно з липневими розцінками 2010 року, легкі земляні попередні роботи (планування ґрунту до 10 см і його ущільнення без вивозу цього ґрунту) оцінюються в більшості компаній в 10 грн. за кв. м, планування, ущільнення ґрунту до 20 см, його вилучення й вивіз на відстань до 30 км – в 35 грн. за кв. м, ті ж роботи для ґрунту на глибину до 35 см – в 50 грн. за кв. м. За розбирання (демонтаж) існуючого асфальтового покриття з завантаженням і вивозом сміття столичні компанії на даний момент виставляють ціни порядку 25 грн. за кв. м. Обладнання основи для асфальту з піску оцінюється на рівні 20 грн. за кв. м (на глибину 5-10 см) і в 35 грн. (на глибину порядку 15 см), обладнання щебеневої основи в 38 грн за кв. м (на глибину 12 см) і 40-47 грн. (на глибину 15 см). Обладнання двошарової щебеневої основи на глибину 20 см потягне вже на 60-65 грн. (кв. м), а обладнання основи з асфальтової крихти в 45 грн (5-10 см) або 55 грн. (15 см). Найдорожчим буде обладнання основи із сухої цементно-піщаної суміші (гарцовка, "худий" бетон) – порядку 50 грн. за кв. м в 5 см. Саме ж асфальтне (або асфальтобетонне) покриття обійдеться в сертифікованих компаніях в 70-110 грн. за кв. м нижнього шару й 75-100 грн. за кв. м верхнього шару ( за асфальт Г-4 або В-10). Таким чином, облаштованість за всіма правилами одного квадратного метра асфальтового двору за допомогою спеціалізованих фірм обійдеться на даний момент мінімум в 100 грн. за кв. м.. Однак виконання цих робіт несертифікованими або працюючими поблизу державними компаніями може потягнути засобів в 1,5-5 разів меньше. Додатковими витратами можуть стати роботи з установки бордюру ( від 100 за 170 грн. за погонний метр). Усі ціни на роботи включають вартість матеріалів, доставки їх по Києву (по області дорожче), використання спецтехніки й самої роботи. Що стосується розцінок на укладання плитки, то вони також досить варіюються залежно від того чи скористуєтеся ви послугам «кустарів» і «шабашників», чи спеціалізованих фірм. Квадратний метр плитки в столиці й області оцінюється сьогодні в середньому від 50 грн. за кв. м (але можна знайти й дешевше), послуги зі зняття старого покриття (наприклад бетону) – від 30 грн. за кв. м, вивозу цього будсміття – від 15 грн. за кв. м. Підготовка ґрунту (якщо вона потрібно) потягне від 20-30 грн. за кв. м, облаштованість підстильного шару – від 30 грн. за «квадрат», укладання самої плитки – від 55 грн. за «квадрат». За словами фахівців, при наявності «ідеального» для плитки земляного полотна двору й необхідності лише мінімальної його підготовки, укладання «квадрата» плитки може коштувати порядку 70 грн. за кв. м плюс вартість самої плитки й матеріалів (піску, цементу, бордюрів і т.п). Але якщо двір забетонований або потребує істотної підготовки під кладку й облаштованості щебневої основи, то вартість робіт може досягтися й 180-200 грн. за кв. м. До цієї цифри також ще необхідно додати вартість самої плитки й усіх матеріалів. Розрахунок проворився за цінами середньої якості матеріалів.

На відміну від асфальту, поверхня плитки не руйнується від води, адже плитка має пористу структуру, через яку вода проходить, не затримуючись. Більше того, плитка просто знімається для ремонтних робіт, після проведення яких, його можна укласти тому. Зрозуміло, що з асфальтом так вчинити не можна, і в цьому його мінус. Тому терміни експлуатації плитки перевищують асфальтовану поверхню. З цієї причини рекомендується використовувати плитку для доріг, під якими прокладені різні комунікації.

Але асфальтування доріг здійснюється набагато жвавіше, і для масштабного будівництва транспортних шляхів, асфальт – більш прибутковий матеріал. До того ж він забезпечує найкраще зчеплення з колесами автомобілів. Але, здійснюючи асфальтування в межах містечка, не можна забувати про шкоду покриття при підвищеній температурі і відносній недовговічності матеріалу.

Зараз велика частина пішохідних доріг, покритих асфальтом, реконструюють і підміняють це покриття на плитку. Брущаті дорога має більш охайний вигляд, відрізняється практичністю і безпекою.

Тобто можна сказати, що покласти асфальтовану поверхню вулиці буле правильним рішенням, тому що це на багато економічно вигідніше ніж прокладати плитчасту дорогу, оскільки в нашому випадку ремонтувалася автомобільна дорого, то якості асфальтованої краще підходять до дорожніх умов.

Отже, провівши аналіз виконання проекту, можна сказати, що він був провединий досить рентабельно та вигідно. Виконавець проекту обирався тендерним шляхом, що дало можливість обрати найоптимальніший варіант. Серовина та матеріали були обрані також оптимальними, що дало можливість зекономити кошти і провести роботи в межах виділених з бюджету ресурсів. Фінансування проекту проводилося з невеликими порушеннями, але в кінцевому результаті все кошти були перераховані виконавцю.

Прийняття та виконання даного проекту дало можливість сконцентрувати ресурси для виконання робіт капітального ремонту вулиць Червоноармійської та Липіврізької у м. Ніжині, більш ефективно використовувати кошти міського бюджету розвитку, дозволило підвищити відповідальність місцевої влади за стан інфраструктурних активів місцевого значення, як це передбачено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».