Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ_вки повн вар_ант Кур роб РПС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
193.54 Кб
Скачать
  1. Структура курсової роботи

У роботі виділяють такі структурні елементи:

  • Титульний аркуш (форма 1);

  • зміст роботи(форма 2, 3) із зазначенням номера сторінок цих підрозділів;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Курсова робота починається з титульної сторінки (форма 1). За нею йде зміст - план роботи (форма 2,3). У ньому перелічується: вступ, основна частина (1-3 розділи), висновки, список використаної літератури та додатки із зазначенням сторінок, на яких вони розміщуються у тексті.

Кожний розділ і підрозділ має свою назву. Розділ може структуризуватись на окремі підрозділи (2-4 в кожному).

Зміст повинен передбачати послідовний, логічний зв’язок викладення результатів дослідження і відображати суть курсової роботи.

4. Основні вимоги до тексту

4.1. Основна вимога – глибоке, всебічне розкриття теми та послідовне викладення матеріалу

4.2. Творчий підхід до написання роботи, вдумливість, самостійність у викладенні зібраного матеріалу.

При розкритті теми студент не повинен обмежуватись конспектуванням літератури, описом явищ і процесів, а на основі глибокого осмислення проблеми дослідження, вивчення її теорії та історії дослідження основні думки передавати своїми словами, робити власні висновки наукового характеру.

4.3. Цитування рекомендується при запозиченні окремих положень, певних понять, підтверджені своїх висновків. При цьому обов’язкове посилання на джерело інформації.

Форма цитування. У кінці приведеної цитати в квадратних дужках вказується номер джерела, під яким воно розміщене в списку літератури, що подається в курсовій роботі і його сторінка, наприклад:[1 – с.7].

Якщо частина вашого розділу чи підрозділу викладається за даними одного великого інформаційного джерела (наприклад, монографії), то посилання на нього не повторюється після кожного речення, а дається на початку відповідного розділу чи підрозділу. Наприклад: за даними В.Г.Руденка (9 – с. 150-161).

4.4. Форма нумерації нетекстового матеріалу:

  • ілюстрацій – Рис. 1.1. (1-ий рисунок першого розділу);

  • додатків – Додаток А.2. (додаток А 2-го розділу);

  • таблиць – Таблиця 1.3. (1 таблиця 3-го розділу).

4.5. Текст роботи повинен бути структуризований, містити назви розділів і підрозділів, викладатись послідовно, відповідно до плану. Всі положення формулюються чітко і коректно. Робота повинна бути написана грамотно-орфографічно, стилістично і логічно.

Потрібно дотримуватись абзаців і слідкувати за правильністю написання назв, термінів, за єдністю умовних позначень і скорочень слів (дозволяється тільки: і т.д., і т.ін., і под. тощо). Кожен підрозділ необхідно завершувати підсумковими реченнями, а розділ висновками.

Таким чином, курсова робота повинна відповідати темі та змісту, характеризуватись конкретністю результатів, аргументованістю висновків, рекомендацій.

Обсяг курсової роботи 25-зо сторінок машинописного тексту (або 40-50 стор. рукописного тексту; написання чорнилами).

5. Хід написання роботи

Курсова робота виконується спочатку у чорновому варіанті, що дає можливість вносити в текст необхідні зміни та доповнення як з ініціативи студента, так і у зв’язку з зауваженнями керівника.

Чернетка пишеться на окремих стандартних аркушах з одного боку і чітким, розбірливим почерком відповідно до плану. Розділи передаються на перевірку керівнику поступово, згідно з тематичним планом.

5.1. Зміст (форма 2,3)

Зміст подають на початку роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів, а також вступу, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаної літератури, додатків.

5.2. Вступ (обсяг 2-3 сторінки)

У вступі необхідно:

  • визначати роль і значенняобраної теми дослідження для економічного розвитку України і її регіонів в ринкових умовах;

  • обґрунтувати актуальність теми і важливість її для раціонального розміщення продуктивних сил;

  • вказати мету та завданнякурсової роботи;

  • розкрити ступінь вивченняданої проблеми в спеціальній науковій літературі;

  • окреслити інформаційну базу дослідженнякурсової роботи.

5.3. Основна частина (обсяг 20-25 сторінок)

Основна частина містить теоретичні засади дослідження, характеристику стану та особливості розміщення продуктивних сил того чи іншого економічного району, проблеми їх розвитку.

Основна частина складається з кількох розділів та підрозділів, в яких повно і послідовно розкривається тема, відображається хід її дослідження.

Розділи і підрозділи нумерують арабськими цифрами. Перші цифри означають номер розділу, другі – підрозділу. Після кожної цифри ставиться крапка. Кожний розділ починається з нової сторінки і завершується висновком та логічним переходом до наступного розділу. Текст може супроводжуватись графіками, картосхемами, таблицями.

5.4. Висновки (обсяг 2-4 сторінки)

Висновки мають бути короткими і відображати думку, якої дійшов автор при написанні розділу та курсової роботи в цілому, але не повторювати того, що написано у вступі. В заключних висновках слід вказати практичне і наукове значення роботи, можливість її використання. При написанні заключних висновків слід використовувати підсумкові висновки, що знаходяться в кінці кожного розділу.

5.5. Список використаної літератури

Він повинен точно відповідати темі курсової роботи, містити сучасні джерела. Список літератури свідчить про стан вивчення даної теми та вміння студента працювати із науковою літературою. Усі використані літературні джерела нумеруються і подаються в алфавітному порядку за прізвищем автора. На них повинно бути посилання в тексті.

У списку вказується: прізвище та ініціали автора, повна назва роботи, видавництво, місце і рік видання, обсяг роботи або посилання на сторінку. Книги одного або двох авторів подаються під їхніми прізвищами. Книги трьох авторів наводяться під прізвищем одного автора, позначеного у виданні першим, з додаванням слів “та інші”. Книги чотирьох та більше авторів подаються під заголовком. При цьому пишеться назва книги, після роздільної риски ( / ) наводяться прізвище та ініціали авторів, видавництво, місце і рік видання, обсяг у сторінках.

У списку подається тільки та література, яка безпосередньо використана при написанні курсової роботи.

Приклад:

  1. Географічна енциклопедія України. – К.: Українська енциклопедія. – Т.1 – 1989; Т.2 – 1990; Т.3 – 1993.

  2. О.Г. Гранберг “Основи регіональної економіки”. – Москва, 2000. – 491 с.

  3. Горленко І.О., Тарангул Л.Л. Економічні регіони України. – К. – 1999. – 205 с.

  4. Дорогунцов С.І., Горська О. Трансформація структури економіки: теорія і практика // Економіка України. – 1998. - №1 – с. 4-12.

  5. Заставний Ф.Д. Географія України. – Львів: Світ, 1994. – 427 с.

  6. Іщук С.І. Розміщення продуктивних сил (теоретико-методологічні основи). – К.: Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу, 1997. – 88 с.

  7. Коротун І.М., Коротун Л.О., Коротун С.І. природні умови та ресурси України: навчальний посібник. – різне: УДАВГ, 1997. – 175 с.

  8. Розміщення продуктивних сил: навчальний посібник. / В.В.Ковалевський, О.Л.Михайлюк, В.Ф.Семенов та інші; за ред. В.В.Ковалевського, О.Л.Михайлюк, В.Ф.Семенов. – К.: Знання 1998. – 548 с.

  9. Соціально-економічна географія України / За ред. О.І.шаблія. – Львів: світ, 1994. – 472 с.

5.6. Додатки

Додаток до курсової роботи включає ілюстрований матеріал: картосхеми, таблиці, графіки, схеми, діаграми, а іноді і більш детальний текстовий матеріал, винесений із основного, щоб запобігти його перевантаженню.

Усі ілюстрації повинні мати посилання на джерело, звідки вони отримані. Якщо вони виконані самостійно, то після назви у дужках вказати (за даними автора…).

Умовні позначки зображують на одному листку з картосхемою, графіком або ж надаються за ними на окремому листку. Потрібно продумати розміри заголовка, товщину лінії умовних знаків та інших зображувальних засобів.

Схема або картосхемою повинна бути накреслена акуратно, чітко чорним чорнилом чи тушшю. Окремі картографічні елементи (значки, ареали і т.д.) можна розфарбувати. Усі написи на картосхемах необхідно виконувати грамотно і правильно за системою “захід-схід”, обраним або рекомендованим шрифтом. Назви об’єктів підписується тушшю. Самостійне виконання картосхем свідчить про рівень підготовки студента, особливо тоді, коли він на захисті курсової роботи демонструє додаток до неї великих розмірів, що є доповненням або поясненням тексту.

На кожному з додатків над заголовком посередині рядка пишеться слово “Додаток” і велика літера, що його позначає.

Наприклад, “додаток А.1.”; нумеруються додатки у тій же послідовності, в якій на них є посилання в тексті, в тому чи іншому розділі курсової роботи. При посиланні в тексті вказується їх номер (наприклад додаток В.2.).