Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OhoronaPraci / охорона праці.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

3.3 Первинні засоби пожежогасіння

Розділ виконаний у відповідності з ГОСТ 12.1.004-83.

Пожежею називається неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що наносить матеріальний збиток.

Вибух - надзвичайно швидке хімічне перетворення з виділенням великої кількості енергії, що викликає нагрівання продуктів згоряння до високих температур і різке підвищення тиску. Пожежна небезпека обчислювальних комплексів може бути обумовлена:

- несправним пристроєм чи порушенням режиму роботи системи опалення, вентиляції і кондиціонування повітря;

- перевантаженням електричних мереж;

- утворенням електричної дуги і розпечених часток металу, іскор, перегрівом струмоведучих елементів.

Пожежна небезпека устаткування визначається також і наслідками, що можуть викликати пожежу. Саме гасіння пожежі може з'явитися причиною виходу з ладу дорогого електронного устаткування.

Вимоги по забезпеченню пожежної і вибухової безпеки об'єктів передбачає наступне:

- комплекс виробничих приміщень повинний мати не менш двох евакуаційних виходів;

- для акустичної обробки стін варто застосовувати непальні і важкопальні матеріали;

- сховища інформації варто розміщувати у відособлених приміщеннях, обладнаних шафами з непальних матеріалів;

- джерела електричної енергії необхідно розташовувати у відокремлених приміщеннях;

- освітлювальну електричну мережу варто виконувати відповідно до вимог щодо пожежонебезпечних зон;

- прокладку кабелів через перекриття, стіни та фальшполи варто здійснювати із сталевих труб з ущільненнями із непальних матеріалів;

- аварійні мережі освітлення, дистанційного й автоматичного пуску протипожежних систем і сигналізації необхідно прокладати окремо від силових і інших робочих електричних мереж, а при спільній прокладці їх варто розділяти перегородками з непальних матеріалів;

- система електроживлення обчислювальних комплексів повинна мати блокування, що забезпечує її відключення у випадку зупинки системи охолодження і кондиціонування;

- система вентиляції повинна бути обладнана пристроєм, який забезпечить автоматичне її відключення, а також перекриття воздуховоду машинного залу автоматичними заслінками у випадку виникнення пожежі;

- при ремонті і технічному обслуговуванні устаткування в приміщенні повинна знаходитися мінімальна кількість легкозаймистих рідин у щільно закриваємій тарі.

Пожежна профілактика - комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки людей, на запобігання пожежі, обмеження її поширення, а також на створення умов для успішного гасіння пожежі.

Небезпечними факторами пожежі є: відкритий вогонь і іскри; підвищена температура повітря і навколишніх предметів; токсичні продукти горіння; дим, підвищена концентрація кисню в повітрі, обвалення й ушкодження будинків.

Напруга до електроустановок приймача подається по кабельних лініях, що представляють особою пожежну небезпеку. Наявність гарячого ізоляційного матеріалу, ймовірних джерел запалювання у виді електричних іскор і дуг, розгалуженість і важкоприступність робить кабельні лінії місцем найбільш ймовірного виникнення пожежі.

Пожежна безпека регламентується ОСТ 12.1.004-91. По вибухонебезпечності загальні вимоги викладені в ОСТ 12.1.010-76.

Для попередження пожеж, вибухів, аварій від перевантажень і коротких замикань в електроустановках необхідно здійснити правильний вибір елементів електричних ланцюгів і забезпечити систему електрозахисту.

Для виявлення пожежі в приміщеннях рекомендується встановлювати датчики, що спрацьовують з появою диму, підвищенні температури, що реагують на відкрите полум'я. У випадку пожежі датчики спрацьовують і пускають у хід сигналізатори.

Для попередження пожеж, вибухів, аварій від перевантажень і коротких замикань в електроустановках необхідно здійснити правильний вибір елементів електричних ланцюгів і забезпечити систему електрозахисту (плавкі запобіжники та інші пристрої).

У приміщеннях обчислювального комплексу, у допоміжних приміщеннях рекомендуються установки гасіння пожеж газовими вогнегасниками, у яких вогнегасною речовиною є вуглекислота чи рідинні легковипарні вогнегасні склади з аерозолями на основі бромистого етилу. Для гасіння елементів обладнання можна застосовувати також повітряно-механічну піну, попередньо знеструмивши установки, тому що піна проводить електрику.

Стаціонарні установки призначені для гасіння пожеж у початковій стадії їхнього виникнення без участі людини. Підрозділяються на водяні , пінні , газові, порошкові, парові. Можуть бути автоматичними і ручними з дистанційним керуванням.

Вогнегасники – пристрої для гасіння пожеж вогнегасною речовиною, що випускають після приведення їх в дію, використовуються для ліквідації невеликих пожеж. Як вогнегасну речовину в них використовують хімічну чи повітрямеханічну піну , диоксид вуглецю (рідкому стані), аэрозолі і порошки до складу яких входить бром. Підрозділяються:

по рухливості:

ручні до 10 літрів

пересувні

стаціонарні

По вогнегасному складу складу:

рідинні; (заряд складається з чи води води з добавками)

 вуглекислотні; (З2)

хімпінні (водяні розчини кислот і лугів)

повітряно-пінні;

хладонові; (хладони 114В2 і 13В1)

порошкові; (ПС, ПСБ-3, ПФ, П-1А, СИ-2)

комбіновані

Вогнегасники маркеруються буквами (вид вогнегасника по розряду) і цифрами (обсяг).

Ручний пожежний інструмент – це інструмент для розкриття і розібрання конструкцій і проведення аварійно-рятувальних робіт при гасінні пожежі. До них відносяться : гаки, ломи, сокири, цебра, лопати, ножиці для різання металу. Інструмент розміщюється на видному та доступному місці на стендах та щитах.