Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OhoronaPraci / ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

ОСНОВНІ ЗАХОДИ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ

ПРИ НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ ВИРОБНИЧОГО ХАРАКТЕРУ

Методичні вказівки до практичних та лабораторних занять

для студентів усіх напрямів підготовки

Київ КНУТД 2009

Основні заходи надання першої долікарської допомоги при нещасних випадках виробничого характеру. Методичні вказівки до практичних та лабораторних занять для студентів всіх напрямів підготовки /Упор. І.В. Панасюк, В.О.Мусієнко, Ю.В.Клапцов, Л.І.Микитенко - К.: КНУТД, 2009. Укр.мовою

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ОСНОВНІ ЗАХОДИ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ

ПРИ НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ ВИРОБНИЧОГО ХАРАКТЕРУ

Методичні вказівки до практичних та лабораторних занять для студентів усіх напрямів підготовки

Упорядники: І.В. Панасюк

Ю.В. Клапцов

Л.І. Микитенко

В.О.Мусієнко

Відповідальний за випуск зав. кафедрою техногенної безпеки Панасюк І.В.

Затверджено на засіданні кафедри техногенної безпеки

15.05.2009 Р.

Підп. до друку Формат 60x84 1/16. Папір

друк №2, Друк офсетний. Умови, др. арк. 1,16. Умови, фарбо-відб. 1,27 Облік.-вид.

Арк.. 0,19. Зам. № Вид. №124. Тираж 50. Ціна 0-30 грн

____________________________________________________________________________________

Дільниця оперативної поліграфії при Київському національному університеті

технології та дизайну

Київ-11, вул. Немировича-Данченка, 2

Основні заходи надання першої долікарської допомоги при нещасних випадках виробничого характеру

Мета роботи: ознайомитись з сучасними проблемами виробничого травматизму, опанувати основні принципи надання долікарської допомоги при памороках, термічних та хімічних опіках, ураженні електричним струмом, тривалому ущемленні тканин тіла людини, непритомність.

Основні теоретичні положення

Причинами промислового травматизму є порушення норм безпеки праці, виробничої санітарії та незадовільний контроль з боку адміністрації підприємств (незалежно від фірми власності) та держави за дотриманням основних положень нормативних актів та інструкцій з охорони праці.

Виробничий травматизм значною мірою пов’язаний з організаційними факторами, зокрема з порушенням особливостей технологічного процесу, трудової і виробничої дисципліни, та об’єктивними факторами – експлуатацією несправного, зношеного та морально застарілого устаткування, машин, споруд.

За даними Інституту медицини праці АМН України, причини нещасних випадків на виробництві зі смертельними наслідками розподіляються в такій послідовності:

      • організаційні – 72%

      • технічні – 17%

      • психофізіологічні - 11%

За даними фонду соціального страхування від нещасних, випадків на виробництві та професійних захворювань України, понад 42% нещасних випадків, що сталися на виробництві, зумовлені порушеннями трудової та виробничої дисципліни.

Виробничий травматизм супроводжується крім медичних наслідків для людини, ще й правовими, соціальними та економічними. Щоденно на виробництві в Україні травмується в середньому понад 120 чоловік і гине 3-4 особи.

За даними статистичного аналізу за останні 10 років кількість тяжких травм зросла на 38,5%, що свідчить про зростання кількості людей, котрі отримали інвалідність на 18,6%.

Необхідно звернути особливу увагу на те, що виконання вимог і законодавства з охорони праці має важливе соціальне (збереження здоров’я, життя) так і економічне значення (зростання кількості та якості продукції, зменшення витрат на лікування).

Запровадження комплексних заходів з поліпшення умов праці дозволяє досягти зростання продуктивності праці на 15-20%.

Наприклад: забезпечення нормального освітлення на робочому місці збільшує продуктивність праці на 7-14%, скорочує брак на 25% і зменшує травматизм на 17%.

      • раціональна організація робочого місця (висота, розміщення, санітарно-гігієнічні умови) підвищує продуктивність праці на 21%;

      • використання відповідної кольорові гами при фарбуванні приміщень та обладнання підвищує продуктивність праці на 25%.

Основна задача майбутніх фахівців систематизувати, поглибити та закріпити одержані знання і безпосередньо використовувати їх у своїй професійній діяльності. Враховуючи стан виробничого травматизму, знання і вміння майбутнім фахівців надавати першу долікарську допомогу має особливе значення.

Своєчасна та правильно надана перша долікарська допомога не лише врятує життя потерпілому, але й забезпечить подальше успішне лікування.

За даними ВООЗ близько 30% потерпілих, які загинули внаслідок нещасних випадків, можна було б врятувати, якби їм своєчасно та правильно надали першу долікарську допомогу.

Перша долікарська допомога включає в себе комплекс простих, термінових дій, спрямованих на збереження здоров’я та життя потерпілого.

Надання першої долікарської допомоги потерпілому, вимагає дотримуватись основних принципів:

    • правильність і продуманість;

    • доцільність і швидкість;

    • спокій і рішучість.

Людина, яка надає першу долікарську допомогу повинна дотримуватись певної послідовності в своїх діях:

    • усунути вплив на організм всіх факторів, що загрожують здоров’ю та життю потерпілого;

    • оцінити стан потерпілого і орієнтовно визначити, яку надати допомогу в першу чергу;

    • в порядку терміновості виконати всі можливі дії щодо спасіння потерпілого (забезпечити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання “з рота в рот”, або “з рота в ніс”, зробити зовнішній масаж серця);

    • викликати терміново невідкладну швидку медичну допомогу;

    • підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичної допомоги;

    • в разі неможливого виклику швидкої медичної допомоги, організувати доставку потерпілого до найближчого медичного закладу;

    • при наданні першої долікарської допомоги необхідно бути уважним і вкрай обережним, щоб не завдати шкоди собі і не причинити додаткових травм потерпілому (звільнення потерпілого з під дії електричного струму, з під завалів, з палаючого приміщення)

Для ефективної і правильної організації заходів при наданні першої долікарської допомоги необхідно дотримуватись основних вимог:

    • в конкретному виробничому підрозділі повинні бути відповідальні особи за належний стан засобів і медикаментів для надання першої долікарської допомоги;

    • систематично поновлювати і поповнювати таку аптечку.

Послідовність виконання практичної роботи