Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OhoronaPraci / охорона праці.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

3.2.1 Розрахунок освітленості

При розрахунку освітленості враховують характер виробничого процесу, точність виконуваних робіт, світлові властивості елементів експлуатованого пристрою й інше. При цьому необхідно визначити систему освітлення, вибрати тип джерела світла і тип світильників; розмістити світильники, уточнити їхнє число і визначити одиничну потужність ламп.

Існує кілька методів розрахунку освітленості. Найчастіше її розраховують по світловому потоку. Для цього визначається середня освітленість:

Еср =nNFлh /SK 4,  (1)

де N - число світильників у приміщенні;

n - кількість ламп у світильнику;

Fл - світловий потік однієї лампи, лм;

h - коефіцієнт використання світлового потоку світильника;

S - площа робочої поверхні, м2;

K - коефіцієнт запасу.

Коефіцієнт використання світлового потоку показує, яка частина світлового потоку лампи Fл досягає освітлюваної поверхні, у тому числі завдяки відображенню світлового потоку від стін і стелі. Коефіцієнт 7h, що залежить від показника приміщення і коефіцієнтів відображення стін 7rc і стелі 7rn приміщення, обчислений для різних типів світильників. Показник приміщення:

f =AB/h0 (A+B), (2)

де А и В - довжина і ширина освітлюваного приміщення, м;

h0 - висота підвісу світильника над робочою поверхнею, м.

Унаслідок того, що санітарними нормами передбачається не середня, а мінімальна освітленість, введений поправочний коефіцієнт Z=Eср/Emin. При розташуванні світильників, близькому до найвигіднішого, варто приймати Z=1,1. На практиці при відомій нормі освітленості Eн=Emin визначають світловий потік однієї лампи:

Fл =(EнSKZ)/Nhn, (3)

Зробимо безпосередньо розрахунок освітленості приміщення довжиною А=7 м і шириною В=5 м. Висота, що рекомендується, при відношенні А:В=1,4 і S=35м2 Hp=3,8 м, показник приміщення при цьому знаходиться в межах f=0,7(0,8);

f=7*5/3,8( (7+5)=0,77.

Для освітлення приміщення необхідно використовувати світильники виробничого призначення. У нашому випадку використовується люмінесцентний світильник ЛПП01, що призначений як для приміщень з тяжкими умовами середовища, так і для приміщень, де потрібно дотримання особливої частоти. Застосовуваний тип ламп ЛБ 40-4.

Кількість ламп у світильнику n=2.

Згідно (3) кількість світильників N визначається з вираження:

N=EminSKZ/Fnh, (4)

де F - номінальний світловий потік лампи ЛБ-40-4, F=2850 лм.

Значення h знаходимо у залежності від  rc і rn:

rc = 0,5% (стіни салатові);

rn = 0,7% (стеля біла);

h = 0,71.

Нормоване мінімальне освітлення Emin=400 лк, ДО=1,5 (для люмінесцентних ламп при малому виділенні пилу). Звідси, необхідна кількість світильників:

N=400351,51,1/28500,712=5,7 (штук).

Вибираємо два ряди світильників по 3 у кожнім (Ni=3). При довжині одного світильника а=1,294 м і ширині b=0,245 м загальні довжина і ширина освітлювальної установки відповідно дорівнюють:

Азаг =nr a; (5)

Взаг=Nіb, (6)

де nr - кількість рядів світильників;

Nі - кількість світильників у ряді.

Таким чином, Азаг = 2,588 (м), Взаг=0,735 (м).

Відстані між світильниками і стінами визначимо по наступним формулах:

ra=A-Азаг/nr+1; (7)

rb=B-Bзаг/Ni+1. (5.8)

Підставивши значення, одержимо ra=1,47 м, rb=0,92 м. Отже, для освітлення приміщення необхідно шість дволампових світильників, розташованих у два ряди по три у кожному.