Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика / _____ __ _____________ __________ _ _________.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
996.86 Кб
Скачать

Вступ до лабораторного практикуму з електрики

Перед виконанням лабораторних робіт з електрики необхідно ознайомитися з описом роботи й літературою, що рекомендується. Під час виконання роботи треба бути уважним і строго дотримуватися правил техніки безпеки.

Виконуючи монтаж експериментальної установки, варто пам'ятати наступне:

1. Електрична схема монтується за допомогою сполучних провідників із наконечниками. Проводи повинні мати надійну ізоляцію.

2. Контакти в місцях з'єднання провідників повинні бути надійними.

3. Переплетіння навіть ізольованих провідників не допускається.

4. Електричне коло збирають від джерела струму, але підключати джерело струму потрібно в останню чергу й, у першу чергу, його відключають при розбиранні схеми.

5. Усі реостати, що вмикаються в коло, повинні бути встановлені на максимум опору.

6. Потенціометри встановлюються на нуль напруги, що подається у коло.

7. Усі ключі та комутатори при монтажі кола повинні бути розімкнуті.

8. Приступати до виконання роботи без перевірки схеми викладачем чи черговим лаборантом забороняється.

9. Електричне коло замикається тільки на час зняття показань приладів.

Для дотримання техніки безпеки при роботі з електричними схемами заборонено:

  • умикати рубильники й вилки без дозволу викладача чи чергового лаборанта;

  • робити переключення схем, що знаходяться під напругою;

  • доторкатися до не ізольованих ділянок схеми;

  • залишати без догляду схему, що знаходиться під напругою.

Електровимірювальні прилади

Для кількісного виміру електричних (q, I, U, ...) і магнітних (В, Ф, L, ...) величин у лабораторному практикумі застосовуються різні електровимірювальні прилади: гальванометри Г, амперметри А, вольтметри V і ін., а також комбінації цих приладів у різних вимірювальних схемах.

За принципом роботи прилади відносять до різних систем, які наведені у таблиці. Їх розподіляють за будовою рухомої та нерухомої частин.

1.Магнітоелектричні прилади.

Існують магнітоелектричні прилади з рухливою рамкою рухливим магнітом. Магнітоелектричний прилад з рухливою рамкою складається з постійного магніту із двома полюсними наконечниками і сталевого циліндра. .Алюмінієвий каркас, на який намотана котушка з тонкого дроту, може повертатися навколо нерухомого сталевоого циліндра. Один кінець дроту приєднаний до однієї спіральної пружини, а другий — до іншої пружини, через які в рамку підводиться вимірюваний струм. На осі кріпиться вказівна стрілка, що повертається разом з каркасом і рамкою. Коли вимірюваний струм пропускають через рамку, котушка зі струмом виявляється в магнітному полі і на неї починає діяти обертаючий момент. У той же час при повороті рамки створюється протидіючий момент за рахунок сил пружності, що виникають при закручуванні спіральних пружин. Рамка перестає повертатися, коли обертаючий момент врівноважується протидіючим моментом. Це відповідає визначеному показанню по шкалі приладу. Прилади магнітоелектричної системи мають лінійну шкалу.

Достоїнством приладів цієї системи є сталість їхньої чутливості у всьому діапазоні вимірів. Крім того, маючи власне сильне магнітне поле, ці прилади не підпадають під вплив зовнішніх магнітних полів.

Основні недоліки приладів магнітоелектричної системи наступні: складна конструкція, висока вартість, недостатня стійкість до перевантажень.

Соседние файлы в папке Физика