Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practical Course of English 30.09.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Фонетичний довідник

Вимова в сучасній літературній англійській мові базується на нормах лондонського діалекту (Standard English).

За останні століття звукова система англійської мови зазнала значних змін. Написання слів в англійській мові ґрунтується на традиційному принципі. Особливостями англійської мови є те, що в ній відсутнє точне співвідношення між вимовою слова та його написанням. Це особливо відноситься до голосних звуків і букв. Тому знання системи звукових одиниць та їх буквеного вираження на письмі є запорукою успішного розвитку навичок правильного читання і письма англійською мовою.

В англійській мові один і той самий звук передається на письмі різними буквами та сполуками, і одна і та сама буква може передавати різні звуки. Так, 26 букв англійського алфавіту передають 44 звуки. Одна буква може позначати різні звуки.

Наприклад, буква „а” в залежності від позиції може виражати кілька голосних звуків: [ei] – tape, [æ] – map, [a:] – glass, [o:] – tall.

При вивченні англійської мови використовується фонетична транскрипція.

Англійський алфавіт

A a

B b

C c

D d

E e

F f

G g

H h

I i

J j

K k

L l

M m

[ei]

[bi:]

[si:]

[di:]

[i:]

[ef:]

[dƷi:]

[eit∫]

[ai]

[dƷei]

[keı]

[el]

[em]

N n

O o

P p

Q q

R r

S s

T t

U u

V v

W w

X x

Y y

Z z

[en]

[ou]

[pi:]

[kju:]

[a:]

[es]

[ti:]

[ju:]

[vi:]

['dabl'ju:]

[eks]

[waı]

[zed]

Читання голосних Загальна характеристика голосних

Однією з відмінних рис англійської системи голосних є наявність довгих та коротких звуків. Довгі голосні: [i:], [a:], [o:], [u:], [ə:]; короткі голосні: [ı], [ʌ], [o], [u], [æ], [e], [ə]. Довгота звука або його короткість можуть впливати на значення слова.

Дифтонгами називаються звуки, які складаються з двох елементів. Дифтонгів в англійській мові є вісім: [eı], [ou], [aı], [au], [oı], [ıə], [ɛə], [uə].

Вимова голосних залежить від положення складу, до якого вони входять (наголошеного або ненаголошеного), типу наголошеного складу, сполучення з іншими голосними, сполученням з наступними голосними. Зі свого боку голосні можуть впливати на вимову приголосних.

В англійській мові є чотири типи наголошених складів, в яких голосні букви читаються по-різному. В односкладовому слові, слід визначити тип складу, тобто чи це закритий чи відкритий склад. Закритий склад, як відомо, закінчується на приголосний (bad, pan), відкритий – на голосний. Існують також умовно-відкриті склади, в яких наголошена голосна відокремлена від кінцевого німого e будь-якою приголосною. Читання голосних в закритих та відкритих складах змінюється в залежності від наявності букви r після голосної.

голосна буква

закритий склад

відкритий склад

закритий склад з буквою r після голосної

відкритий склад з буквою r після голосної

a

map [æ]

take [eı]

car [a:]

care [eə]

o

bond [Ɔ]

tone [ou]

tore [Ɔ:]

bore [Ɔ:]

e

bed [e]

Pete [ı:]

merge [ə:]

mere [ıə]

u

must [Λ]

cute [ju:]

turn [ə:]

cure [juə]

i

did [ı]

time [aı]

dirt [ə:]

dire [aıə]

y

gym [ı]

type [aı]

myrtle [ə:]

tyre [aıə]

Кожна голосна буква в англійській мові може передавати чотири різні звуки в залежності від типу складу. У закритому складі всі букви вимовляються коротко. У відкритому складі всі букви мають алфавітне звучання.

У третьому типі складів сполучення голосних з буквою r (або r + голосна) передають довгі звуки, дифтонги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]