Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приклад курсової роботи ПДвОУ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

2

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ЧЕРКАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

ІМЕНІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

Факультет цивільного захисту та управління

Кафедра психології та педагогіки

Курсова робота

з дисципліни «Психологія діяльності в особливих умовах»

на тему:

«Особливості прояву професійного стресу в ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності рятувальників ДСНС України

та його психологічні наслідки»

Студента 3курсу32-С групи

напряму підготовки 6.030102

«Психологія»

___________________________

Керівник: доцент кафедри психології та педагогіки,

к.психол.н., доцент Теслюк П.В.

Національна шкала ________________________

Кількість балів: ________ Оцінка: ECTS ______

Члени комісії: _______________ Теслюк П.В.

(підпис)

______________

(підпис)

Черкаси – 2014 рік

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ЧЕРКАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

ІМЕНІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

Факультет цивільного захисту та управління

Кафедра психології та педагогіки

Завдання на курсову роботу з дисципліни «Психологія діяльності в особливих умовах»

1. Тема курсової роботи: «Особливості прояву професійного стресу в ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності рятувальників ДСНС України та його психологічні наслідки».

2. Номер індивідуального творчого завдання – 23.

3. Дата отримання завдання – 12.09.2014.

4. Термін подання курсової роботи на рецензування – 15.12.2014.

5. Номер залікової книжки: 08631.

Завдання для виконання отримав:

студент 3-го курсу 32-С групи ____________ І.І. Іванов

Підпис

Завдання затвердив:

доцент кафедри психології та педагогіки,

к.психол.н., доцент ___________ П.В. Теслюк

Підпис

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП ……………………………………….………………………

4

РОЗДІЛ 1. теоретико-методологічні основи ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО СТРЕСУ......................................

7

1.1. Визначення професійного стресу в сучасній психологічній науці …………………………………………………………………………

7

1.2. Класифікація ризиконебезпечних ситуацій, що виникають у діяльності рятувальників ДСНС України та їх психологічний аналіз …...

12

Висновки за розділом ………………………………………………..

16

РОЗДІЛ 2. ДІАГНОСТИКА ТА ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЕСІЙНОГО СТРЕСУ В РЯТУВАЛЬНИКІВ ДСНС УКРАЇНИ

17

2.1. Основні психічні стани та реакції, що виникають у рятувальників ДСНС України у ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності ………………………………………………………

17

2.2. Рекомендації керівному складу пожежно-рятувальних підрозділів щодо зниження впливу професійного стресу на рятувальників ДСНС України ……………………………………………

23

Висновки за розділом …………………..........................................…

28

ВИСНОВКИ ………………………………………..………………..

30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……….………………..

32

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ ………………………

35

ВСТУП

Актуальність теми. На сучасному етапі існування та розвитку держави виникає загострення суперечностей між природою і суспільством, що призводить до великих катастроф, стихійних лих та інших надзвичайних ситуацій, які потребують негайного реагування. Для своєчасної та умілої ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій повинні залучатись добре підготовлені фахівці [23-29], які вимушені працювати в екстремальних умовах, де діє велика кількість стресогенних чинників.

До таких професій належить професія рятувальника. Праця цих людей здійснюється в ризиконебезпечних умовах: дія високої температури, задимленість, небезпека уламків будівель, загроза поранитись або загинути [6].

У працівників цієї служби також досить велике робоче навантаження. Так, протягом 2008 року пожежно-рятувальними підрозділами ДСНС України було ліквідовано 46476 пожежі, врятовано 4028 осіб, у тому числі 386 дітей,матеріальних цінностей на суму понад 1,6 млрд. грн. [20].

Виконання завдань у таких умовах з психологічної точки зору характеризуються негативним впливом на психіку людини широкого спектру несприятливих, дискомфортних і загрозливих факторів [4; 6]. Рятувальники під час виконання професійних обов’язків підлягають не тільки значному ризику виникнення нервово-психічних розладів, психічних дезадаптацій і стресових станів але й фізичній загрозі особистому здоров’ю (життю). Такі негативні впливи нерідко стають причиною зривів у професійній діяльності, зниження працездатності, міжособистісних конфліктів, порушень дисципліни, зловживання алкоголем, інших негативних явищ.

Тривала дія комплексу шкідливих чинників призводить до погіршення функціонального стану й працездатності. Разом з тим, під впливом умов життєдіяльності, особливостей та характеру професійної діяльності, у рятувальників проходять багатогранні зміни з боку функцій організму, знижується ефективність виконання професійних обов’язків у результаті розвитку вираженого стомлення та перевтомлення [4; 11].

Тривале здійснення своїх службових обов'язків у настільки напруженій обстановці веде до дезадаптації, зниження стійкості організму, нервово-психічних перенапруг, результатом чого є розвиток стійких негативних психічних станів.

У вітчизняній і зарубіжній літературі одержали досить широке висвітлення питання впливу професійної діяльності на фахівців пожежно-рятувальних підрозділів (В.П. Бут, В.В. Вареник, Г.С. Грибенюк, М.А. Кришталь, С.М. Миронець, В.П. Садковий). Проте, дослідженню проявам професійного стресу в ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності рятувальників приділялася вкрай недостатня увага.

Для успішного вирішення цієї проблеми необхідним є аналіз факторів і причин, що обумовлюють рівень професійного стресу фахівців пожежно-рятувальних підрозділів, всебічне дослідження психологічних закономірностей та умов зниження рівня психічних втрат та психічної недієздатності серед рятувальників. Вивчення та аналіз психологічних причин, що призводять до професійного стресу серед рятувальників, дозволить прогнозувати і попереджувати нещасні випадки, а також здійснювати цілеспрямовану психологічну роботу з працівниками, що, у кінцевому рахунку, дозволить підвищити ефективність діяльності пожежно-рятувальних підрозділів у цілому.

Об’єкт дослідження особистість рятувальників.

Предмет дослідження – професійний стрес у ризиконебезпечних ситуація службової діяльності рятувальників.

Мета дослідження – виявити особливості прояву професійного стресу в ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності рятувальників та обґрунтувати шляхи подолання його негативного впливу.

Завдання дослідження:

  • здійснити теоретичний аналіз професійного стресу як наукової категорії;

  • визначити основні стрес-фактори, що обумовлюють динаміку розвитку професійного стресу в ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності рятувальників;

  • виділити основні психічні стани та реакції, що виникають у рятувальників у ризиконебезпечних ситуаціях службової діяльності;

  • розробити рекомендації керівному складу пожежно-рятувальних підрозділів щодо зниження впливу професійного стресу на рятувальників.

Під час розв’язання поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження:

а) теоретичні: аналіз наукової літератури та результатів практичних досліджень з даної проблеми, керівних документів, що стосуються організації діяльності ДСНС України, узагальнення отриманої інформації;

б) емпіричні: спостереження, бесіда, експертна оцінка.

Наукова новизна дослідження:

  • поглиблено наукові знання про професійний стрес.

Практичне значення роботи: одержані результати та висновки можуть бути використані при розробці рекомендацій щодо мінімізації негативних психологічних наслідків діяльності працівників ДСНС України в умовах службової діяльності.