Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія педагогіки ІНДЗ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
44.93 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький державний педагогічний університет

ім. Михайла Коцюбинського

Інститут педагогіки психології і мистецтв

Кафедра дошкільної та початкової освіти

Індивідуальна науково-дослідницька робота з історії педагогіки на тему:

Засновник педагогічної науки Ян Амос Коменський

Виконала студентка

I курсу 1 ВПМ групи

Чернуха Анна

Вінниця 2013

Зміст

Біографія і діяльність 2

Сім’я 3

Філософські погляди 3

Педагогічна система Я. А. Коменського 4

Великадидактика 6

9 Правил мистецтва навчання наук 8

16 Правил мистецтва розвивати моральність 9

Бібліографія 10

Афоризми 11

Ян Амос Коменський - чеський педагог-гуманіст, письменник, громадський діяч, єпископ Чешскобратскої церкви, основоположник наукової педагогіки, винахідник класно-урочної системи.

Біографія і діяльність

Народився в сім'ї члена громади Чеських братів. Отримав початкову освіту в братській школі, в 1608-10 вчився у латинській школі потім у Херборнской академії, Гейдельберзькому університеті, де приступив до створення своєрідної енциклопедії - «Театр всіх речей» (1614-27) і почав роботу над повним словником чеської мови (« Скарбниця чеської мови », 1612-56). У 1614 Коменський - вчитель братської школи у Пршерове. У 1618-21 жив у Фульнеке, вивчав праці гуманістів епохи Відродження - Т. Кампанелли, Х. Вівес і ін

У 1627 Коменський приступив до створення праці по дидактиці чеською мовою. У зв'язку з гоніннями з боку католиків Коменський емігрував до Польщі (м. Лешно). Тут він викладав у гімназії, закінчив «Дидактику» чеською мовою (1632), а потім переробив її і перевів на латинську мову, назвавши «Великою дидактикою» (1633-38), підготував кілька підручників: «Відкриті двері до всіх наук" ( 1631), «Астрономія» (1632), «Фізика» (1633), написав перше в історії керівництво для сімейного виховання - «Материнська школа» (1632). Коменський посилено займався розробкою ідей пансофії (навчання всіх усьому), які викликали великий інтерес європейських учених.

У 40-і рр.. опублікував ряд підручників. У 1650 Коменський був запрошений для організації шкіл в Угорщині, де спробував частково реалізувати свою ідею пристрою пансофічної школи. Наукове обгрунтування її принципів, учбовий план, розпорядок дня були викладені Коменським у творі «Пансофічна школа» (1651).

Прагнучи оживити викладання і пробудити в дітях інтерес до знань, Коменський застосував метод драматизації учбового матеріалу і на основі підручника «Відкриті двері до всіх наук" написав ряд п'єс, що склали книгу «Школа-гра» (1656). В Угорщині Коменський закінчив перший в історії ілюстрований підручник «Світчуттєвих речей вмалюнках» (1658), в якому малюнки були органічною частиною навчальних текстів.

Переїхавши в Амстердам, Коменський продовжував роботу над розпочатим ще в 1644 працею «Загальний рада про виправлення справ людських», вякій дав план реформи людського суспільства. Перші 2 частини праці опубліковані в 1662, рукописи ж інших 5 частин знайдені в 30-х рр.. 20ст.; Повністю працю опубліковано латинською мовою в Празі в 1966. Підсумок свого довгого життя Коменський підвів у творі «Єдине необхідне» (1668).

Сім'я

  • 1649 - Коменський одружується на ЯніГаюсовой.

  • - одружується на пасербиці бургомістра р. Пшерова Магдалині Визовской.

  • 1648 - померла друга дружина Коменського.

  • 1622 - дружина і двоє дітей померли від чуми.

  • 1624 - в БрандисеКоменський одружується з дочкою єпископаМарії-Дороти.

Філософські погляди

За своїм філософським поглядам Коменський був близький до матеріалістичного сенсуалізму, який самому Коменському представлявся філософією простого народу. Визнаючи три джерела пізнання - почуття, розум і віру, Коменський головне значення надавав органам почуттів. У розвитку пізнання він розрізняв 3 ступені - емпіричний, науковий і практичний. Вінвважав, що загальна освіта, створення нової школи допоможуть виховувати дітей у дусі гуманізму.

Разом з тим у визначенні мети виховання у Коменського виразно відчувається вплив релігійної ідеології: він говорить про підготовку людини до вічного життя.

Виходячи з пізнаваності світу, Коменський вважав пізнаваними і всі явища, пов'язані з педагогічним процесом, роблячи висновок про можливість керувати ним. Оскільки людина є частина природи, то, на думку Коменського, вона повинна підпорядковуватися загальним її законам і всі педагогічні засоби повинні бути природовідповідними. Разом з цим принцип природовідповідності виховання, за Коменським, передбачає вивчення законів духовного життя людини і узгодження з ними всіх педагогічних впливів.

Педагогічна система Я.А. Коменського

Джерелаформування світогляду: антична філософія, Ф.Бекон, Ф.Рабле. Основні педагогічні ідеї: загальне навчання, ідеї дисципліни, поняття шкільного року, дидактичні принципи, класно-урочна система.

Коменський вважав, що виховання треба здійснювати в школі з допомогою: загальношкільного плану, класно-урочної організації, навчання з 6 років, перевірки знань, заборони пропускати уроки, підручників для кожного класу.

Дидактичні принципи: природовідповідності, наочності, послідовності, свідомості, посильності, міцності, систематичності.

Питання виховання і навчання Коменський розглядав у нерозривній єдності. Дидактику він трактував як теорію освіти і навчання і як теорію виховання. Коменський закликав давати всій молоді широку універсальну освіту, вважав за необхідне зв'язати всю освітню роботу з навчанням мовам - спочатку рідної, потім латинської - як мови науки, культури того часу.

У навчальному методі, який Коменський тлумачив розширено, самим істотним він вважав порядок і природність. Звідси у Коменського випливали і основні вимоги до навчання: починати навчання треба по можливості раніше, навчальний матеріал повинен відповідати віку учнів. Коменський був переконаний в тому, що розум людини спроможний охопити все, тільки для цього в навчанні треба дотримуватися послідовного і поступового просування вперед, слідуючи від близького до далекого, від знайомого до незнайомого, від цілого до окремого, домагаючись того, щоб учні засвоювали систему знань , а не уривчасті відомості. Коменський вважав, що необхідно з дитинства виробляти позитивні моральні якості (справедливість, поміркованість, мужність, причому під останнім він розумів, зокрема, наполегливість у праці та ін.) Важливу роль в моральному вихованні він відводив прикладу дорослих, систематичному привчанню дітей до корисної діяльності і до виконання правил поведінки.

Прагнучи зробити освіту доступною всім дітям, Коменський розробив класно-урочну систему навчання, яка замінила індивідуальну. Коменський розробив єдину шкільну систему:материнська школа(виховання в сім'ї під керівництвом матері до 6 років),школа рідної мовидля дітей від 6 до 12 років (вивчення рідної мови, арифметики , елементів геометрії, географії, природознавства, читання священного писання, знайомство з найважливішими ремеслами), у великих містах для найбільш здібних учнів з 12 до 18 років -латинська школа або гімназія( в навчальний план гімназії Коменський вводив поряд з традиційними «7 вільними мистецтвами» природознавство, історію, географію). Коменський змінив і утримання самих «вільних мистецтв», зв'язавши їх з практичними потребами і піднявши до рівня сучасної на той час науки. Нарешті, в кожній державі повинна бути академія- вища школа для молоді з 18 до 24 років. Цю систему, описану вже в «Чеськії дидактиці», яку Коменський у «Пампедіі»(одна з частин «Загальної ради») розширив, додавши до неї «школи зрілого віку і старості», в яких «викладає» саме життя.

У більшості педагогічних робіт Коменського містяться висловлювання про вчителя, а в «Пампедіі» є спеціальна глава. Учитель, за Коменським, повинен володіти педагогічною майстерністю і любити свою справу, будити самостійну думку учнів, готувати з них діяльних людей, що піклуються про загальне благо.

Коменський зробив величезний вплив на розвиток світової педагогіки і шкільної практики. Багато його дидактичних положеннень увійшли в сучасну теорію навчання.

Великадидактика

Найвідоміша теоретична праця Коменського з педагогіки «Дидактика», тобто загальна теорія навчання. Спочатку вона була написана чеською мовою, а потім у переробленому вигляді перекладена на латинську мову, міжнародну мову науки, під назвою «Великадидактика».