Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_OVA_ROBOTA_3_KURSA.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
8.82 Mб
Скачать

3.3 Вимірювання омічного асиметрії ланцюга

Схема вимірювання показана на мал. 1.4. Омічного асиметрія ланцюга постійному струму являє собою різницю опору жил, що складають одн ланцюг: ∆r = Ra- Rб, деRa - опір жили, аRб - опір жили б.Асиметрію ланцюга вимірюють за допомогою моста постійного струму. З постійним ставленням плечей. Опор постійних плечей моста R1 і R2повині бути рівними. Після замикання ланцюга ключем Кл1 змінюють величину змінного опору R0до тих пір, поки міст врівноважиться. Величина асиметрії ланцюга прочитується на курбелем змінного опору (в омах). Якщо при зміні опору R0 міст врівноважити не удається, жили (а і б), підключені до приладу, міняють місцями. Перед вимірюванням різниці опорів визначають нульовою точку моста, так як вона не завжди збігається з нульовою точкою гальванометра. Для цього опір R0 роблять рівним нуля і при виключеній лінії вимірювання проводять дважди. Наприклад, при першому вимірюванні двох жил діаметром 0,9 мм стрілка гальванометра відхилилась на 25 поділок шкали вправо; при вторинному вимірі, коли поміняли місцями жили, стрілка відхилилася на 19 поділок на шкалі вліво. Отже, нульова точка моста знаходиться на 3 поділки шкали вправо: (25-19) / 2 = 3. При вимірюванях всіх наступних пар жил діаметром 0,9 мм міст повинен врівноважуватися на отриману нульову точку. При вимірюванні ланцюгів з іншим діаметром жил або з іншого матеріалу знову знаходять нульову точку моста.В якості допоміжного провода використовується одна з жил кабелю або в крайньому випадку «земля» (при використанні «землі» слід враховувати також можливий вплив блукающих струмів).

Мал. 1.4. Схемні вимірювання омічного асиметрії ланцюга

3.4 Вимірювання робочої ємності ланцюга

Робоча ємність ланцюга може бути виміряна двома методами: балістичним і методом порівняння. Схема вимірювання робочої ємкості ланцюга балістичним методом наведена на мал. 1.5а. Для підключення вимірюваного ланцюга до приладу замикають кнопку Кн і потенціометром Rп установлюють номінальну напругу. Потім кнопку розмикають і виміряний ланцюг підключають до затискачів Л1 і З. Коли ключ Клн знаходиться в положені 1, заряджається вимірюваний ланцюг. Затим ключ бистро переводять у положення 2, і ланцюг розряджається через гальванометр. Величину вимірюваної робочої ємності ланцюга Ср відлічують по максимальному відхиленню стрілки гальванометра, шкала якого при номінальній напрузі батарей заздалегідь отградуірована в величинах ємкості. Схема вимірювання робочої ємкості ланцюга методом порівняння показана на мал. 1.5 б. Для визначення ємкості проводять два виміри: при першому вимірі ключі Кл і Клн установлюють у положення 1 і фіксують відхилення стрілки гальванометра Г при коефіцієнті шунтування n1. У даному випадку визначається кількість електрики, що протікає через гальванометр Г при заряді зразкового конденсатора С. Ключ Клн "переводять в положення 2 і фіксують відповідно а2 і n2. Потім визначається кількість електрики, що протікає через гальванометр при заряді вимірюваня ланцюга. Порівняння зтих величин дозволяє визначити робочу ємність ланцюга Ср за формулою Ср = (a2n2) / (а1n1),де а1, a2 - вугли відхилення стрілки гальванометра при першому і другому вимірах; n1n2 - коефіцієнти шунтування при першому і другому вимірах. Після кожного вимірювання лінію і конденсатор необхідно розрядити натисненням кнопки Кнрпри виключеному ключі Кл. При вимірі робочої ємності всі жили, крім вимірюваного ланцюга, з'єднують між собою із металевою оболонкою.

Мал. 11.5. Схема вимірювання робочої ємкості ланцюга: а) балістичним методом; б) методом порівняння

Жили вимірювалоного ланцюга на протилежному кінці повиний бути розімкнутий. Після вимірювання робочої ємкості ланцюга визначається кілометрична ємкість, мкФ / км, за формулою

Ср.кмр/l,де l - довжина виміряної лінії, км. Електричної ємкісті ланцюга може бути виміряна мостом змінного струму за схемою, наведеною на мал. 1.6. За допомогою змінного плеча R0 врівноважується міст. Точна настройка моста досягається за допомогою налаштування змінного резистора R2 . Ємність ланцюга визначається за формулою

С р = R0С0/ R1. де До зміні плече (магазин опорів) моста, Ом; R1 і - зразковий опір моста, Ом; С0 - зразкова ємкість, нФ. Вимірювання на усилених ділянках виробляються на частоті 10 Гц. На будівельних довжинах і ділянках лінії довжиною до 3 км рекомендується застосовувати частоту 800-1000 Гц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]