Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_OVA_ROBOTA_3_KURSA.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
8.82 Mб
Скачать

3.1 Склад і об’єм електричних вимірювань

електричні вимірювання кабелів виробляють постійний і змінний струм. Постійним струмом вимірюють опір ізоляції оболонки (Екран) - броня (земля) в кабелях із шланговим ізолюючими покривами, опір ізоляції провідників, опір ланцюга, омічного асиметрію ланцюга, робочу ємність ланцюга і електричну міцність ізоляції. Змінним струмом вимірюють власне загасання ланцюга, вхідний опір ланцюга, перехідне затухання на ближньому кінці, захищеність на далекому кінці, ємнісний зв'язок і ємкісною асиметрію і однорідність хвильового опору коаксіальних пар. Спочатку проводяться вимірювання постійним струмом, і якщо отриманні дані відповідають нормам, приступаючи до вимірювання переміни струмом. У процесі будівництва кабельних ліній зв'язку електричні вимірювання проводяться: а) в будівельних довжинах кабелю (на барабанах і після прокладки), б) всередині кроків симетрування (пупінізації); в) при з'єднанні кроків або секцій між собою (при симетрування) г) на змонтованих підсилювальних ділянках. Крім того, вимірюються характеристики котушок індуктивності, подовжувачів, боксів, газонепронекних муфт, симметруючих конденсаторів і інших деталей, використовуваних при монтажі кабелю.

3.2 Вимірювання електричного опору ізоляції.

Вимірювання опору ізоляції між жилами, а також між жилами і «землею» може проводитися методом порівняння або методом безпосереднього відліку з використанням мостів схеми. Схема вимірювання методом порівняння наведена на мал.1.1а.

Після підключення до затискачів приладу Л і 3 вимірюваної лінії («жила-жила» або «жила-земля») проводять два виміри. При першому вимірі ключі Кл1 і Кл2 встановлюють в положення 1 і по високо чутливого гальванометра Г визначають струм 10, що протікає через зразкове (еталонне) опір R об . Після цього ключ Кл2 переводиться в положення 2 і вимірюється ТОК 1із, протікаючий через опір ізоляції R із,тобто через вимірюваний опір. Враховуючи, що напруга вимірювальної батарейки при обох вимірах було однаковим, можна вважати, що (10/1)= (R із / R o), звідки Rіз=R010/1із.

Показання приладу вираховують через 1-2 хв після установки ключа Кл2 в положення 2. Після кожного вимірювання лінія розряджається на резистор Rp при натисканні кнопки Кнр. Схема вимірювання опору ізоляції мостового методу показана на мал. 1.6. В одне з плечей моста включена електронна лампа. При підключенні вимірюваної лінії («жила-1 Робоча ємність і електрична міцність можуть вимірюватися перемінним струмом.

Мал. 1.1. Схема вимірювання опору ізоляції: а) методам порівняння; б) мостових методом

жила »або« жила - земля ») до іншого плеча змінюється потенціал на керуючій сітці лампи, що призводить до порушення балансу моста, в діагональ якого включено гальванометр Г.

Відхилення стрілки гальванометра пропорційно величині протікаючого струму. Відлік виміряної величини проводиться безпосередньо за шкалою приладу. Вимірювання опору ізоляції в кабельних лініях впроваджує між кожним проводом і решта, з’єднаним із землею (оболонкою, зкраном) або між окремими проводами. Результати вимірювань опору ізоляції кабелів з кордельно паперовою ізоляцією, отримане при температурі, від -4-20 ° С, приводяться до температури (для кабелів з полістирольної і поліетиленової ізоляцією приводити до температури 20 ° С не слід ) за формулоюR20,деR20 - опір ізоляції, приведений до 20 ° С, МОм;

Rt- опір ізоляції при температурі вимірювання, МОм;

К - температурний кофіціент опору ізоляції.

Кілометровий опір ізоляції кабельного ланцюга, Moм*км , рівно

Rізм.км = R20l де І - довжина виміряної лінії, км. Для оцінки стану виміряної лінії отриману величину порівнюють з нормою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]