Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_OVA_ROBOTA_3_KURSA.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
8.82 Mб
Скачать

ЗМІСТ

1.ЗАЗЕМЛЕННЯ: ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ, НОРМИ ОПОРУ, БУДОВА. ПРИЛАДИ МС-08, М-416 3

1.1 Вимірювання опору заземлення 3

1.2 ОПІР заземлюючим електродом 3

1.3 ВПЛИВ РОЗМІРІВ ЕЛЕКТРОДА І ГЛИБИНИ ЙОГО ЗАЗЕМЛЕННЯ 5

1.4 ВПЛИВ ПИТОМОГО ОПОРУ ГРУНТУ НА ОПІР ЗАЗЕМЛЕННЯ ЕЛЕКТРОДА 6

1.5 ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА питомого опору грунту 7

2.1 М416 вимірювач опору заземлення 12

3.1 Склад і об’єм електричних вимірювань 17

3.2 Вимірювання електричного опору ізоляції. 17

3.3 Вимірювання омічного асиметрії ланцюга 19

3.4 Вимірювання робочої ємності ланцюга 20

3.5 Випробовування електрикою міцність ізоляції 21

3.6 Вимірювання перехідного загасання між ланцюгами і захищеності ланцюгів 23

3.7 Ізмеремне власного загасання 27

ВСТУП

  1. Заземлення: їх призначення, норми опору, будова. Прилади мс-08, м-416

1.1 Вимірювання опору заземлення

Під терміном заземлення мається на увазі електричне підключення ланцюга або устаткування до землі. Заземлення використовують для установки і підтримки потенціалу підключеного ланцюга або устаткування максимально близьким до потенціалу землі. Ланцюг заземлення утворена провідником, затиском, за допомогою якого провідник підключений до електроду, електродом і грунтом навколо електроду. Заземлення широко використовується з метою електричного захисту. Наприклад, в освітлювальної апаратури заземлення використовується для замикання на землю струму пробою, щоб захистити персонал і компоненти устаткування від впливу високої напруги. Низький опір кола заземлення забезпечує стікання струму пробою на землю і швидке спрацьовування захисних реле. В результаті стороннє напруга якнайшвидше усувається, щоб не піддавати його дії персонал і устаткування. Щоб найкращим чином фіксувати опорний потенціал апаратури в цілях її захисту від статичної електрики і обмежити напруги на корпусі обладнання для захисту персоналу, ідеальне опір ланцюга заземлення повинне бути дорівнює нулю. З подальшого опису стане ясно, що на практиці цього домогтися неможливо. Досить низькі, але не граничні, значення опору задані в останніх стандартах безпеки NEC ®, OSHA і ін.

1.2 Опір заземлюючим електродом

На мал.1 показаний заземляючий штир. Його опір визначається наступними компонентами:

(А) опір металу штиря і опір контакту провідника з штирем;

(Б) опір контакту штиря з грунтом;

(В) опір поверхні землі протекающему току, інакше кажучи, опір землі, яке часто є найважливішим з перерахованих доданків.

Детальніше:

(А) Зазвичай заземляючий штир робиться з добре провідного металу (повністю мідний штир або з мідним покриттям) та клемою відповідної якості, тому опором штиря і його контакту з провідником можна знехтувати.

(Б) Національне бюро стандартизації показало, що опором контакту електрода з грунтом можна нехтувати, якщо електрод щільно вбитий і на його поверхні немає фарби, масла та подібних речовин.

(В) Залишився останній компонент - опір поверхні грунту. Можна уявити, що електрод оточений концентричними шарами грунту однакової товщини. Близький до електрода шар має найменшу поверхню, але найбільший опір. У міру віддалення від електрода поверхню шару збільшується, а його опір зменшується. У кінцевому рахунку, вклад опору видалених шарів в опір поверхні грунту стає незначним. Область, за межами якої опором шарів землі можна знехтувати, називається областю ефективного опору. Її розмір залежить від глибини занурення електрода в грунт.

Теоретично опір землі можна визначити загальною формулою: R = L/A

(Опір = Питомий опір х Довжина / Площа)

Ця формула пояснює, чому зменшується опір концентричних шарів у міру їх віддалення від електрода:

R = Питомий опір грунту х Товщина шару / Площа

При обчисленні опору землі питомий опір грунту вважають незмінним, хоча це рідко зустрічається в практиці. Формули опору землі для систем електродів дуже складні і при цьому часто дозволяють обчислювати опір лише приблизно. Найбільш часто використовується формула опору заземлення для випадку одного електроду, отримана професором Дуайтом (HR Dwight) з Массачусетського технологічного інституту:

L x ((In4L) -1) / r

R =, де

R - опір заземлення штиря в омах,

L - глибина заземлення електроду,

r - радіус електрода,

- Середнє питомий опір грунту в Ом · см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]