Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПр-УП-2010-нов.rtf
Скачиваний:
37
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
713.71 Кб
Скачать

Тема 3. Системний підхід до управління персоналом

Управління персоналом як процес і як система. Взаємозв'язок і взаємозалежність категорій теорії управління. Механізм управління персоналом.

Цілі, завдання і функції системи управління персоналом. Основні елементи (підсистеми) управління персоналом Склад функціональних підсистем системи управління персоналом організації, їх цілі та основні функції.

Організаційна структура управління персоналом: елементарна, лінійна, функціональна, матрична. Особливості організаційних структур. Фактори впливу на вибір структур.

Урахування вимог об'єктивних законів управління в системах управління персоналом.

Принципи побудови системи управління персоналом організації. Основні вимоги до формування системи управління персоналом. Принципи, що визначають напрямки розвитку системи управління персоналом.

Методи побудови системи управління персоналом: аналізу, побудови, обґрунтування, впровадження.

Література [13, 14, 23, 28, 30, 32, 38, 46, 50 ]

Тема 4. Ресурсне забезпечення управління персоналом

Кадрове забезпечення управління персоналом. Розподіл ролей між лінійними керівниками та службою персоналу у вирішенні завдань управління персоналом. Основні тенденції в галузі управління персоналом, характерні для зарубіжних фірм та компаній.

Матеріально-технічне забезпечення управління персоналом. Прості пристрої і знаряддя праці, організаційна техніка та обчислювальні машини.

Фінансове забезпечення управління персоналом. Джерела коштів на оплату праці та інші форми матеріального заохочення найманих працівників.

Нормативно-правова база управління персоналом. Кодекс законів про працю України, Закони України: “Про зайнятість населення”, “Про колективні договори і угоди”, “Про оплату праці”, “Про охорону праці”, Класифікатор професій ДК 003-95 та інші нормативні акти, які регулюють трудову діяльність. Документи, які розробляє і затверджує керівництво організації для внутрішнього використання: правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, положення про структурні підрозділи організації, посадові інструкції.

Науково-методичне забезпечення управління персоналом. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Міжгалузеві норми та нормативи. Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці.

Інформаційна база управління персоналом. Вимоги, яким повинна відповідати інформація. Інформаційна система управління персоналом.

Література [1- 12, 19, 51]

Змістовий модуль II. Система роботи з персоналом організації

Тема 5. Стратегія та політика управління персоналом організації

Поняття стратегії. Стратегія управління персоналом. Взаємозв' язок стратегії управління персоналом із розвитком організації. Зміст політики управління персоналом на різних етапах життєвого циклу організації. Характеристика, основні напрями бюрократичної та патерналістичної моделей управління персоналом.

Кадрова політика. Фактори, що впливають на формування кадрової політики. Характристика елементів кадрової політики та її види.

Розробка та реалізація політики управління персоналом у концептуальних кадрових документах. Вплив стилю керівництва на політику управління персоналом. Обговорення відмінностей принципів політики управління персоналом в умовах ринкової системи господарювання.

Література [19, 20, 22, 24, 26-30, 32, 38- 40, 43, 52 ]