Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
formi-derzhavi-kursova-robota.rtf
Скачиваний:
159
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
234.14 Кб
Скачать

Курсова робота

на тему:

Форми держави”

ПЛАН

Вступ.

  1. Поняття форми держави

  2. Структура форм держави. Форма державного управління

  3. Нетипові форми правління в сучасних державах

  4. Поняття форми державного устрою

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Кожна держава, як і будь-яке інше соціальне утворення, має бути певним чином організована, побудована, сформована, а здійснення нею влади має відбуватися певними способами, методами.

Спосіб або порядок організації та здійснення державної влади відображає поняття – форма держави. Складовими елементами (чи ознаками) форми держави є: форма державного правління - спосіб організації вищої державної влади; форма державного устрою – спосіб поділу держави на певні складові частини і розподілу влади між нею та цими частинами ; державний (політичний) режим – спосіб здійснення державної влади певними методами та способами.

Питання про форми держави є питанням, як організована державна влада, які застосовуються методи управління державою і суспільством в цілому. Форма держави є спосіб її існування і функціонування. Держава є політичною формою економічного і соціального розвитку суспільства.

Ці три форми держави дають нам певну характеристику держави, з різних контекстів. Ми можемо дізнатися про державу багато інформації, що нас цікавить. У даній роботі розглянемо докладніше ці питання.

Сучасне українське суспільство переживає процес усебічної трансформації - від тоталітарного до демократичного, від частини єдиної імперії до самостійної державності. Активні процеси розбудови суверенної української держави вимагають глибокого знання і розуміння основних принципів, ідей, закономірностей, що відбуваються у суспільстві і знаходять своє відображення у розвитку теорії держави і права.

Особливого значення на сучасному етапі розвитку України набуває питання про форму держави. Адже воно стосується найважливіших аспектів організації і діяльності молодої суверенної держави.

Категорія "форма держави" є важливим поняттям загальної теорії держави та права, а також однією з найважливіших характеристик ладу будь-якої країни. В ній виявляються особливості організації влади, відбивається співвідношення окремих ланок державного механізму.

Форма держави - це сукупність найбільш загальних ознак держави, які зумовлені інституціональними і територіальними особливостями організації влади. Нерідко форма держави сприймається як сукупність саме таких способів. Сутність тієї чи іншої держави проявляється у різних її формах. Цю сутність утворюють форми правління (республіка, монархія), форми національного державного устрою (унітарна, конфедеральна), а також державний політичний режим (демократичний, авторитарний).

Мета даної роботи - розглянути категорію "форма держави" та тенденції її розвитку на сучасному етапі. Адже вірне розуміння правильних теоретичних положень, які виходять з аналізу світового досвіду державно-правового будівництва, застосування їх адекватно до конкретних умов і національних традицій може суттєво сприяти створенню життєздатної форми Української держави, яка забезпечить прогресивний розвиток і розквіт цього суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]