Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка сам. роб.1.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
165.1 Кб
Скачать

5.3.Штрих-кодування

Після здобуття незалежності і початку впровадження ринкових умов господарювання в Україні виникла потреба чіткого роспізнавання продукції, що поставляється в України з інших країн, де в цей час вже існувала чітка система кодування товарів за допомогою штрихкодів - система EAN UCC. Першим кроком в напрямку впровадження цієї системи Постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.93 р. № 180 "Про організацію виробництва електронних касових апаратів, ваго-касових комплексів, систем і засобів штрихового кодування". Постановою затверджені заходи щодо розробки та виготовлення технічних засобів штрихового кодування.

Система EAN UCC — всесвітня міжгалузева система стандартів, методик ідентифікації та штрихового кодування;

Ідентифікаційний номер EAN UCC — номер, сформований відповідно до стандартів системи EAN UCC з метою забезпечення однозначної ідентифікації об'єкта обліку, зокрема торгової одиниці (товарної позиції);

Штриховий код EAN UCC — штриховий код, сформований відповідно до стандартів системи EAN UCC, в якому, зокрема, кодується ідентифікаційний номер EAN-UCC.

До штрихових кодів EAN UCC належать декілька символік штрихових кодів, наприклад, штрихові коди EAN-13 та EAN-8 можуть застосовуватися для маркування торгових одиниць, штриховий код UCC/EAN-128 може застосовуватися для маркування транспортних одиниць.

Система штрихового кодування Система EAN UCC вводиться з метою:

  1. Створення умов для впровадження в Україні інформаційних технологій автоматичної ідентифікації та електронного обміну даними і створення інформаційної бази для контролю та управління товарно-грошовим обігом, удосконалення систем обліку продукції;

  2. Підвищення конкурентоспроможності українських товарів на вітчизняному та зарубіжному ринках;

3. Скорочення часу товарообігу за рахунок застосування електронних засобів обліку при виробництві товару, його складуванні, транспортуванні, реалізації та звітності державним органам.

Згідно наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 20.08.2002 р. №255 набуло чинність нове Положення про штрихове кодування товарів.

Кодування товарів внутрішніми штрихкодами EAN здійснюється відповідно до специфікацій Асоціації "ЄАН-Україна".

Маркування товарів штриховими кодами EAN UCC здійснюють суб'єкти підприємницької діяльності відповідно до вимог чинних державних стандартів, інших нормативно-правових актів України, специфікацій міжнародної асоціації EAN International та національної організації EAN — Асоціації Товарної Нумерації України "ЄАН-УКРАЇНА".Суб'єкти підприємницької діяльностівсі учасники ринку (вітчизняні та іноземні особи), що здійснюють в Україні виробництво продукції, виконання робіт та надання послуг, основною метою діяльності яких є одержання прибутку.

Імпортні товари, які марковані штриховими кодами EAN UCC відповідно до вимог не підлягають обов'язковому перемаркуванню іншими штриховими кодами EAN UCC.

Міжнародна система EAN UCC забезпечує унікальність ідентифікації товару у будь-якій країні світу. Система ідентифікації централізовано адмініструється вповноваженою національною організацією EAN. Якщо підприємство бажає застосовувати штрихові коди EAN, воно повинно стати учасником міжнародної системи EAN'UCC.

Офіційним представником EAN International, що має виключні повноваження адмініструвати систему EAN UCC в Україні, є асоціація "ЄАН-УКРАЇНА".

Підприємству необхідно укласти з асоціацією "ЄАН-УКРАІНА" типовий Договір про членство в Асоціації та участь у системі EAN UCC. При укладенні Договору підприємство заповнює Реєстраційну картку, де подаються основні дані про підприємство, які необхідні для визначення майбутніх потреб підприємства в ідентифікаційних номерах EAN'UCC.

Отримати та оформити необхідні документи можна, звернувшись до центрального офісу Асоціації у Києві, або до Регіональних центрів Асоціації "ЄАН-УКРАЇНА", які діють в усіх обласних центах та у багатьох інших містах України. Спеціалісти Регіональних центрів нададуть кваліфіковані консультації з усіх аспектів штрихового кодування та участі Вашого підприємства у системі EAN'UCC.

Штрихове кодування - справа відповідальна, і помилки можуть обійтися дуже дорого. Наприклад, через неякісно надрукований штриховий код реалізатор може відмовитись прийняти всю партію готової продукції. Тому необхідно подбати про те, щоб на підприємстві за питання штрихового кодування відповідав кваліфікований та знайомий з інформаційними технологіями фахівець.

Для того, щоб товару був присвоєний ідентифікаційний номер ЕА№иСС, підприємство-учасник має подати до Асоціації заявку встановленої форми, у якій зазначається назва товару та наводиться його короткий опис, і сплатити відповідний членський внесок. Асоціація присвоює товару ідентифікаційний номер EAN UCC у тижневий термін і засвідчує присвоєння відповідним Свідоцтвом.

Свідоцтво - це документ, що підтверджує право учасника системи EAN UCC застосовувати присвоєний ідентифікаційний номер EAN. Видане Свідоцтво дійсне протягом терміну членства підприємства в Асоціації.

Зображення штрихового коду формується за допомогою спеціальних комп'ютерних програм. Найчастіше штриховий код закладається у дизайн етикетки або упаковки товару. Насьогодні деякі друкарні та дизайн-студії мають відповідне програмне забезпечення та кваліфікованих фахівців, і можуть гарантувати правильний та якісний друк штрихового коду. Слід детально порадитись з друкарями, щоб переконатись, що якісний друк штрихкодової позначки буде забезпечено. Асоціація " ЄАН-УКРАЇНА" наполегливо рекомендує у договорі про друк етикеток чи виготовлення упаковок обумовлювати відповідність геометричних та оптичних характеристик штрихового коду, а також його розташування на товарі діючим Державним стандартам України, і передбачати відповідальність друкарні за недотримання нормативних вимог.

Якщо друкар не впевнений, що зможе правильно сформувати штриховий код, він може попросити надати йому оригінал штрихкодової позначки - її зображення на плівці або у електронному вигляді ("майстер-фільм" або "майстер-файл"). Послуги з виготовлення оригіналів штрихових кодів надаються спеціалізованими підприємствами, тож у цьому випадку слід звернутись до фахівців. Асоціація сприяє Учасникові у розміщенні замовлення на виготовлення майстер-фільму або майстер-файлу належної якості.

У деяких випадках маркування товару здійснюється етикетками-наклейками із штриховими кодами. Такі етикетки виготовляються за допомогою спеціального обладнання.

Для перевірки якості друку штрихкодової позначки та її відповідності діючим нормативним вимогам використовуються спеціальні пристрої -верифікатори. Таке обладнання є в асоціації "ЄАН-УКРАЇНА", ним оснащені всі Регіональні центри Асоціації. Надавши контрольні зразки товару, етикетки або упаковки з нанесеним штриховим кодом, підприємство-учасник системи ЄAN»UCC отримає протокол верифікації штрихкодової позначки.