Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг КР.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
36.65 Кб
Скачать

4. Значення упаковки для товарів (визначення, три види

упаковки).

Упаковка товару - це вмістилище або оболонка товару. Оболонка містить у собі три шари:

внутрішня упаковка - це безпосередня оболонка товару, наприклад флакон для парфумів;

зовнішня упаковка - матеріал, службовець захистом для внутрішньої упаковки й видаляється при підготовці товару до користування;

транспортна упаковка - вмістилище, необхідне для зберігання, ідентифікації або транспортування товару.

Упаковка є одним з дієвих знарядь маркетингу, гарна упаковка може виявитися для споживача додатковою зручністю, а для виробника - додатковим засобом стимулювання збуту товару.

Маркування. Є невід'ємною частиною упаковки. Маркування наноситься або безпосередньо на упаковку, або на етикетку, або на ярлик. Функції маркування:

ідентифікація товару або марки;

вказівка ​​сорту товару;

вказівка ​​виробника й місця його розташування;

зазначення дати виготовлення;

вказівка ​​вмісту упаковки;

інформація про порядок використання товару;

інформація про техніку безпеки;

пропаганда товару;

створення образу фірми.

У зв'язку з упаковкою існує безліч проблем, головними з яких є:

1) відбиття щирої інформації про товар на упаковці й у маркуванні;

2) надмірна вартість упаковки деяких товарів;

3) використання дефіцитних ресурсів;

4) забруднення навколишнього середовища.

Таким чином, фірма повинна прийняти оптимальне рішення про упаковку свого товару, яка повинна забезпечити захист товару, економію коштів, зручність користування товаром і його пропаганду.

5. Сервіс у системі товарної політики (визначення і види

сервісу).

Строго кажучи, поняття "сервіс" і "обслуговування" є синонімами, і надалі ми будемо оперувати офіційно існуючими в Росії термінами "гарантійне обслуговування" і "післягарантійне обслуговування".

Існування гарантійного обслуговування пов'язано з необхідністю підтримання гарантії, тобто закріпленого у відповідних документах обіцянки фірми покупцеві про те що проданий йому товар буде безвідмовно працювати протягом деякого терміну або визначеної кількості технологічних циклів. (Наприклад, для легкових автомобілів встановлюється, як правило, на термін 1 рік або на пробіг 20000 км.) Протягом цього терміну фірма-виготовлювач безкоштовно усуває всі виниклі з її вини несправності. Безкоштовність гарантійного обслуговування встановлена ​​російським законом "Про захист прав споживачів", там же описаний порядок пред'явлення рекламацій. Більш того, по цьому ж закону існує як би кілька ступенів у забезпеченні прав споживачів: при виникненні дефекту протягом гарантійного терміну споживач може звернутися до продавця для складання рекламації з метою усунення дефекту, причому на час ремонту йому в принципі повинні надати ідентичний виріб, що в Росії виконується далеко не завжди, а якщо у встановлений для товару час гарантійний ремонт не був завершений - споживач може зажадати замінити товар на аналогічний (якщо немає точно такого, то з доплатою різниці в ціні) або ж повернути гроші.

Комплекс послуг. Фірма повинна розробити комплекс послуг, які споживачі хотіли б мати і які були б ефективним знаряддям у боротьбі з конкурентами. Фірмі належить вирішити, які саме найбільш важливі послуги слід запропонувати, яким повинен бути якісний рівень кожної з пропонованих послуг і в яких формах ці послуги будуть пропонуватися. Діяльність за поданням послуг може координуватися відділом сервісного обслуговування клієнтів, який працює зі скаргами і зауваженнями, займається питаннями кредитування, матеріально-технічного забезпечення, технічного обслуговування та інформації, призначеної для розповсюдження серед клієнтів.

Товарний асортимент. Більшість фірм випускає не один якийсь товар, а виробляє певний товарний асортимент - це група товарів, схожих за своїми функціями, характером споживчого попиту на них або за характером каналів їх розповсюдження. Кожен товарний асортимент вимагає власної стратегії маркетингу.

Товарна номенклатура - сукупність всіх асортиментних груп товарів і товарних одиниць, пропонованих покупцям конкретним продавцем. Товарну номенклатуру фірми можна описати з точки зору її широти, глибини та гармонійності. Під широтою товарної номенклатури розуміють загальну чисельність асортиментних груп товарів, що випускаються фірмою. Під насиченістю товарної номенклатури розуміють загальне число складових її окремих товарів. Під глибиною товарної номенклатури розуміють варіанти пропозицій кожного окремого товару в рамках асортиментної групи. Під гармонійністю товарної номенклатури розуміють ступінь близькості між товарами різних асортиментних груп з точки зору їх кінцевого використання, вимог до організації виробництва, каналів розподілу чи якихось інших показників.

Проблема насичення асортименту вимагає прийняття рішень про доцільність додавання нових виробів.