Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція5.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Господарська мета кооперації

Служити своїм членам, усьому населенню України

Показати населенню переваги кооперативної ідеї

Кооперативний рух, що шириться блискавкою по всьому світі, ставить собі зовсім свідомо велику економічну мету.

Зробити ціну на товар сприйнятливою для виробника і не високою для споживача.

Витиснути приватного торгівця (щоб товар приходив від виробника до рук споживача без приватного посередника через кооперативні організації).

Ціль кооперації є високоморальна, тому вся кооперативна робота опирається передусім на моральність.

Питання 2. Організаційна побудова та організаційні форми управління споживчої кооперації України.

Кооперація розвивається і функціонує як сукупність кооперативів та їх асоціацій, спілок, об’єднаних спільною метою і багатоступеневою залежністю. На жаль, українській кооперації сьогодні ознаки системи ще мало притаманні. Вона розвивається без належної взаємодії різних видів кооперації і координації їх розвитку. Для неї також характерна обмеженість різновидів кооперативів.

Найбільш чисельною поки що є споживча кооперація.

1300 споживчих товариств

244

РСС

21

ОСС

Вся ця вертикальна структура організаційно оформлена в межах Укоопспілки, яка є членом Міжнародного Кооперативного Альянсу.

Управління будь – якою соціально – економічною системою здійснюється шляхом застосування певної організаційної форми.

Під організаційною формою управління розуміють спосіб поєднання структурних частин організацій в єдине ціле, відповідно до її цілей, завдань та принципів функціонування.

Організаційні форми управління споживчої кооперації історично формувалися з моменту її виникнення як соціального явища, завжди знаходяться під впливом соціально – економічних процесів, що відбуваються у суспільстві, у якому вони функціонують.

Вплив зовнішнього середовища може змінювати організаційні форми існування і управління споживчої кооперації, не змінюючи її суті, яка визначається цілями і принципами діяльності споживчої кооперації.

Ієрархія організаційних форм управління споживчої кооперації України виглядає таким чином:

Первинною організаційною ланкою споживчої кооперації є споживче товариство.

Згадаймо, що Ви знаєте про споживче товариство, як його створити?

Кожне споживче товариство необхідно розглядати в єдності громадської організації та господарського підприємства. Це відрізняє його від інших соціальних об’єднань.

До споживчого товариства добровільно вступають не лише окремі фізичні особи, а й колективи, які:

  • беруть участь в утворенні його колективної власності;

  • спільно і на рівних правах управляють ним;

  • несуть спільну матеріальну відповідальність за результати діяльності свого об’єднання;

  • користуються його послугами.

Споживчі товариства на добровільних засадах можуть об’єднуватися у місцеві спілки і в ЦССТ України, а також мають право вільного виходу з них.

Взаємовідносини між споживчими товариствами та спілками базуються на статутних нормах кожної ланки та системи договорів між ними щодо розподілу і делегування виробничо – господарських і управлінських функцій.

Пригадаємо, які функції здійснюють спілки споживчих товариств.

Згідно із Законом України «Про споживчу кооперацію», спілки споживчих товариств не мають права здійснювати розпорядчі функції щодо споживчих товариств, які вони об’єднують (ст.8).

    • Таким чином система споживчої кооперації являє собою «м’яку» ієрархічну будову оскільки споживспілки всіх рівнів позбавлені права безпосередньо втручатися до господарської діяльності споживчих товариств та низових спілок споживчих товариств.

    • Іншою особливістю споживчої кооперації є наявність на кожному рівні управління «паралельного» управління, що здійснюється органами громадсько – масового самоврядування, контролю та професійним апаратом управління.

Органи громадсько – масового самоврядування кожної ланки споживчої кооперації вирішують найважливіші питання діяльності споживспілки або споживчого товариства. Професійний апарат управління відносно самостійний при вирішенні оперативних питань господарської діяльності.

Роботою підприємств, що входять до складу споживчого товариства, споживспілок, керують особи на правах єдиноначальників.

Різноманітність організаційних форм діяльності підприємств споживчої кооперації дає можливість споживчим товариствам і споживспілкам обрати в кожному конкретному випадку ті з них, які є найбільш доцільними з економічної точки зору для системи споживчої кооперації та вигідні для обслуговуваного населення.

Питання 3. Громадське самоврядування в споживчій кооперації.

На сучасному етапі діяльності споживчої кооперації України одним з основних завдань є відродження споживчої кооперації на дійсно кооперативній основі, найбільш повне використання широких прав і можливостей для її розвитку, наданих Законом України «Про споживчу кооперацію».

Реалізація завдань і умов діяльності споживчої кооперації здійснюється на підставі громадського самоврядування. Під ним розуміється система участі пайовиків в управлінні і контролі за господарською та соціальною діяльністю підприємств і організацій споживчої кооперації.

Суттєвими завданнями кооперативних організацій є:

  • поширення демократизму;

  • підвищення ролі та значення органів громадсько – масового управління і контролю як найважливіших форм залучення широких верств пайовиків до управління усіма галузями діяльності споживчої кооперації.

Покращання стилю роботи виборних органів управління обумовлює активність і діловитість її членів як в середині самих органів, так і на місцях при безпосередньому спілкуванні їх з пайовиками та працівниками споживчої кооперації.

Громадське самоврядування в споживчій кооперації здійснюється не лише шляхом безпосередньої участі пайовиків в управлінні, а й опосередковано – через представників – пайовиків в органах управління і контролю споживчих товариств і споживспілок.

Безпосередня участь пайовиків в управлінні застосовується і реалізується:

у споживчому товаристві

У споживспілках

Шляхом опосередкованої форми участі пайовиків в управлінні, а може і прямої участі у роботі колегіальних органів з правом дорадчого голосу.

(Конференцій, з’їздів, зборів рад, засідань правлінь).

Шляхом їх участі у загальних, дільничних зборах пайовиків та в органах кооперативного контролю.

Питання 4. Органи управління і контролю, функції, завдання, права, відповідальність.

Структура органів управління організацій споживчої кооперації в Україні включає різні органи управління і контролю в залежності від рівнів управління в споживчій кооперації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]