Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_1_Sots_yak_nauka.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Суспільство Соціальні спільноти Людина

З такої точки зору соціологію можна визначити як науку про становлення, розвиток та функціонування соціальних спільнот, між якими складаються певні соціальні відносини і взаємодія, а також про соціальну людину – творця цих спільнот і головного суб’єкта історичного розвитку.

Поширеним є й таке визначення соціології: Соціологіянаука про становлення, розвиток та функціонування суспільства, соціальних спільнот, соціальних відносин і соціальних процесів, про механізми і принципи їх взаємодії.

Соціологія, як відносно самостійна галузь знань, – одне з найважливіших досягнень людського розуму, забезпечує наукове пізнання суспільних відносин, суспільної діяльності, актуальних проблем повсякденного життя людини і суспільства, функціонування соціальних спільнот та соціальних інститутів, форм і методів організації та здійснення соціального управління, оновлення його засобів та механізмів. Без наукових соціологічних знань, без сучасних соціологічних досліджень практично неможливо здійснювати ефективне соціальне управління.

2. Об’єкт і предмет соціології

Одним із найважливіших завдань будь-якої науки є визначення її об’єкта і предмета.

Об’єкт будь-якої науки – це те, на що спрямований процес дослідження, а предмет – ті сторони, зв’язки, відносини, складові об’єкта, які безпосередньо підлягають аналізу і вивченню. Предмет дослідження завжди чітко окреслює його сферу й мету. Тому предметом соціології є окремі аспекти, особливості, відносини об’єкта дослідження .

Об’єктом соціології є оточуюче нас життя суспільства, соціальна реальність у всій багатогранності її якісних характеристик. Оскільки ця реальність є мінливою, то предмет соціології також не може бути стабільним. Він перебуває у постійному русі, розвитку і становленні. Змінюються епохи розвитку людства, один тип суспільства змінюється іншим, на перший план виходить та чи інша сторона соціального життя, змінюються також потреби суспільства, соціальні запити тощо. Відповідно й у соціології в різні часи її існування змінювалися уявлення про її предмет, про те, що саме вона вивчає. Розрізняють макросоціологічний (від грецького macros – великий ) і мікросоціологічний (від грецького micros – малий) теоретичні підходи до визначення предмета соціології.

В центрі уваги макросоціології – вивчення масштабних соціальних систем та історично тривалих процесів. Мікросоціологія акцентує увагу на сферу людської поведінки і свідомості, ставить у центр своєї уваги соціальну поведінку людини в її повсякденному житті, в усьому багатстві її зв’язків і взаємодії з іншими людьми. Отже, відмінність між цими підходами полягає в тому, що головними постатями в них є або суспільство загалом, або людина. Тим часом успішно поєднати ці підходи й уникнути крайнощів та однобічностей кожного з них дозволяє визначення поняття „соціальна спільнота” як основної категорії і ядра її предметної галузі. Це поняття вдало враховує і всезагальні форми соціальної організації, й індивідуальну компоненту соціального – людину-особистість. Воно є ключовим у визначенні предмета соціології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]