Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_1_Sots_yak_nauka.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
83.46 Кб
Скачать

8

Тема: Соціологія як наука. Предмет і функції соціології. Система соціологічного знання План

  1. Поняття соціології як науки.

  2. Об’єкт і предмет соціології.

  3. Структура соціологічного знання.

  4. Функції соціології як науки.

  5. Місце соціології в системі суспільствознавства, її зв’язок з іншими науками.

  1. Поняття соціології як науки

У сучасних умовах знання про суспільство, сутність, закономірності та випадковості його розвитку, функціонування та удосконалення набувають особливого значення. Це зумовлено передусім тим, що людство вступило в ХХІ століття в умовах величезних за масштабами та ґрунтовністю перетворень, які вимагають глибоких і всебічних знань суті й змісту відносин людини та природи, взаємодії людини і суспільства, взаємозв’язку та взаємовідповідальності людини та держави, закономірностей і випадковостей розвитку суспільства, функціонування соціальних інститутів (сім’ї, держави, армії, церкви, освіти та ін.), причин соціальних конфліктів і шляхів їх подолання та багато інших проблем суспільного життя.

Термін „соціологія” є похідним від двох слів: латинського societas – суспільство та грецького logos– вчення. Уперше цей термін запровадив у науковий обіг французький учений Огюст Конт наприкінці 30-их років ХІХ ст. Отже, соціологія – це наука про суспільство.

Суспільство — сукупність усіх засобів взаємодії та форм об'єднання людей, що склалися історично, мають спільну тери­торію, загальні культурні цінності та соціальні норми, характе­ризуються соціокультурною ідентичністю її членів.

Суспільство можна вивчати з різних позицій – політичної, економічної культурологічної, історичної тощо. У зв’язку з цим виникає необхідність визначення специфіки соціології у порівнянні з іншими науками.

Соціологи намагаються з’ясувати, чому люди поводяться певним чином, чому вони утворюють групи, чому виникають війни, чому люди одружуються, беруть участь у політичних виборах, тобто все те, що відбувається з людьми, коли вони взаємодіють один з одним.

Соціологія – це наукове вивчення суспільства і соціальних відносин, яке спирається на дані або факти з реального світу.

Соціологію розуміють як науку про окремі соціальні інститути (держава, право, мораль та ін.), соціальні процеси і соціальні спільноти, з яких складається суспільство.

Соціальна спільнота – це реально існуюча сукупність індивідів, яка характеризується відносною цілісністю.

Соціальні спільноти виникають у процесі історичного розвитку людства на всіх рівнях його буття і різняться величезною різноманітністю форм та змістових зв’язків всередині них. На ранніх етапах розвитку людства люди об’єднувалися у родини, роди і племена на основі кровноспорідненого зв’язку, шукаючи в цих первісних спільнотах захисту від диких тварин, стихійних сил природи чи зовнішніх ворогів. Тобто на перших етапах розвитку людство тяжіло до творення спільнот, керуючись зовнішніми причинами, прагненням забезпечити своє існування і виживання у ворожому і загрозливому для нього світі. З часом у дію вступають інші спонукальні причини, і об’єднання відбувається на основі спільних виробничих інтересів і потреб, релігійних вірувань, політичних поглядів, хобі тощо. Інакше кажучи, з розвитком суспільства зовнішні об’єктивні чинники, які зумовлювали створення первісних спільнот, дедалі більше поступаються місцем внутрішнім суб’єктивним чинникам людського співжиття.

Найважливішим поняттям у соціології є поняття „соціальне”. „Соціальне” – від латинського „socialis” – спільний, товариський, суспільний. В широкому розумінні соціальне означає все те, що належить до суспільства взагалі, на відміну від природного. У вузькому розумінні соціальне означає сторону суспільних відносин, з яких складається суспільство і стосується відносин людей один до одного і до суспільства. Під соціальним розуміють сукупність особливих суспільних відносин, які виникають у процесі спільної діяльності, взаємодії людей. Ці відносини проявляються в їх ставленні один до одного, до свого становища в суспільстві, до явищ і процесів суспільного життя. Соціальне явище або процес виникає тоді, коли поведінка однієї людини підпадає під вплив іншої людини або групи людей.

Специфіка соціології полягає в тому, що кожний прояв людської поведінки, діяльності вона вивчає в його соціальному контексті, у взаємозв’язку з усією соціальною системою. Соціальна система складається із соціальних спільнот.

У спрощеному вигляді соціальну систему можна уявити у вигляді піраміди, складові якої взаємодіють між собою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]