Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання студентам з цивільного права.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Тема 12.

Завдання: 1. Зайцев Ігор 16 років, студент коледжу, в липні взяв напро­кат на човновій станції човен вартістю 255 грн. В установлений час Зайцев човен не повернув, пояснив, що його в нього украли, коли він купався. Завідувач човновою станцією звернувся до юрисконсульта за роз'ясненням, чи буде Зайцев нести майнову відповідальність, якщо з'ясується, що у нього човна немає. Яку відповідь повинен надати юрисконсульт? 2. Опрацюйте текст Закону України «Про страхування» № 85/96-ВР від 07.03.1996 р. та виконайте наступні завдання: А) Вкажіть, які умови висуваються до страховиків-нерезидентів щодо права здійснювати ними страхову діяльність на території України Б) Які види обов’язкового страхування передбачені в Україні?. Законспектуйте їх визначення В) Які відомості мають включати в себе правила страхування? Г) Складіть таблицю «Обов’язки страховика та страхувальника».

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 13.

Завдання: 1. Ознайомтеся зі змістом Законів України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» № 2664-III від 12.07.2001 р. та «Про банки і банківську діяльність» № 2121-III від 07.12.2000 р., визначте, яким чином ці нормативно-правові акти врегульовують факторингову діяльність. Законспектуйте відповідні статті. 2. Семенов виїхав у довгострокове відрядження за кордон, в зв'язку з чим передав Міщенко в управління житловий будинок з надвірними будівлями строком на 3 роки за плату. Міщенко здав будинок в оренду фермеру Запрудному, уклавши з ним договір оренди. Через 2 роки договір оренди був розірваний і фермер передав будинок Міщенко. На протязі останнього року Міщенко не здійснював належним чином догляд за будинком, внаслідок чого зруйнувався частково дах будинку. Після повернення з відрядження Семенов став вимагати від Міщенко надання звіту. Міщенко відмовився надавати звіт, а на вимогу Семенова повернути йому кошти, одержані за оренду будинку та відшкодувати шкоду, яка заподіяна неналежним доглядом за будинком, відповів, що оренда була безоплатною, а відповідальності за руйнування даху будинку він не повинен нести, тому що будинок старий і він не повинен проводити ремонт будинку. Яка відповідальність управителя майном за цим договором?

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 14.

Завдання: 1. Назвіть приклади застосування договорів комерційної концесії (франчайзингу) в Україні 2. Назвіть види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Відповідь подайте у вигляді схеми 3. Складіть договір про спільну діяльність. Якими нормативними актами Ви користувалися під час виконання завдання?

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Змістовний модуль 2. Позадоговірні зобов’язання.

Тема 15.

Завдання: 1. Петрова внаслідок необережного поводження з ножицями серйозно поранила руку Нікіфоровій, яка працювала разом з нею на фабриці. Потерпіла звернулася до юридичної консультації з проханням роз’яснити: до кого вона може подати позов про відшкодування шкоди: до Петрової чи до фабрики. Яку пораду слід надати Нікіфоровій? 2. Ознайомтеся з Постановою ВСУ «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» № 6 від 27.03.1992 р. та Постановою ВСУ «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками» № 14 від 29.12.1992 р. Законспектуйте, яким чином має відшкодовуватися шкода юридичною або фізичною особою, завдана їхнім працівником.

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.