Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая 3 курс.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
346.11 Кб
Скачать

2.2. Основні етапи фінансового планування на підприємстві

Фінансове планування на підприємстві являє собою складний процес і включає такі етапи(рис.2.2.1.)

Рис.2.2.1. Основні етапи фінансового планування на підприємстві

На першому етапі аналізують фінансові показники діяльності підприємства за попередній період. Використовують дані фінансової документації: бухгалтерського балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів. Основна увага приділяється таким показникам, як обсяг реалізації, витрати, прибуток. Проведений аналіз дозволяє оцінити фінансові результати діяльності підприємства і визначити проблеми, що стоять перед ним.

На другому етапі проводять розробку фінансової стратегії та фінансової політики за основними напрямами фінансової діяльності підприємства, складають основні прогнозні документи, які стосуються перспективних фінансових планів.

На третьому етапі уточнюють і конкретизують основні показники прогнозних фінансових документів за допомогою складання поточних фінансових планів.

Четвертий етап передбачає ув'язування показників фінансових планів з виробничими, комерційними, інвестиційними та іншими планами і програмами, що розробляються підприємством.

На п'ятому етапі здійснюють оперативне фінансове планування, яке визначає розробку поточної виробничої, комерційної та фінансової діяльності підприємства і впливає на кінцеві фінансові результати його діяльності у цілому.

Процес фінансового планування на підприємстві завершується аналізом і контролем виконання фінансових планів. Цей шостий етап полягає у визначенні фактичних кінцевих фінансових результатів діяльності підприємства, порівнянні їх із запланованими показниками, виявленні причин відхилень від планових показників, у розробці заходів щодо усунення негативних явищ.

Фінансове планування містить такі елементи (рис. 2.2.2.).

Рис. 2.2.2. Елементи фінансового планування

На підприємстві фінансове планування проводиться за трьома основними напрямами: перспективне фінансове планування; поточне фінансове планування; оперативне фінансове планування. Кожній з цих трьох підсистем властиві певні форми розроблюваних фінансових планів (табл. 2.2.1).

Таблиця 2.2.1. Характеристика підсистем фінансового планування

Підсистеми фінансового планування

Форми розроблюваних планів

Період планування

Перспективне (стратегічне) планування

Прогноз звіту про прибутки та збитки

Прогноз про рух коштів

Прогноз бухгалтерського балансу

3-5 років

Поточне планування

План доходів та витрат за операційною діяльністю

План доходів і витрат за інвестиційною діяльністю

План надходження і витрачання коштів

Балансовий план

1 рік

Оперативне планування

Платіжний календар

Касовий план

Декада, місяць, квартал

Усі підсистеми фінансового планування взаємопов'язані і взаємообумовлені, планування здійснюється у певній послідовності. Найважливішим етапом планування є прогнозування основних напрямів фінансової діяльності підприємства, яке здійснюється у процесі перспективного планування. На цьому етапі визначаються завдання і параметри поточного фінансового планування. У свою чергу базою для розробки оперативних фінансових планів служить саме поточне фінансове планування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]