Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр 2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать
  1. Визначення надійності вимірювального інструменту

Від того як складена методика, наскільки правильно підібрані завдання, наскільки вона однорідна залежить точність, об'єктивність виміру. Для перевірки надійності вимірювального інструменту, що говорить про його однорідність (гомогенності) використовують метод розщеплювання. Завдання ділять на парних і непарних (необхідне виконання всіх завдань), а потім результати корелюються між собою. Якщо методика однорідна, то великої різниці в успішності по цих половинах не буде, коефіцієнт буде високим. Можна порівнювати по частинах, але краще по парних і непарних, оскільки цей спосіб не залежить від тренування, стомлення і так далі Методика надійна, якщо коефіцієнт не нижче 0,75 – 0,85, краще 0,90 і вище.

Визначення стабільності ознаки, що вивчається. Також необхідно встановити наскільки стійкий, стабільна ознака, яку дослідник має намір вимірювати. Ознака з часом може мінятися, але коливання його не повинні мати непередбачуваного характеру. Для перевірки використовується прийом, який називається тест - ретест. Він полягає в повторному обстеженні випробовуваних за допомогою цієї ж методики.

Про стабільність судять по коефіцієнту кореляції між результатами першого і другого обстеження. Він свідчитиме про збереження або не збереження кожним випробовуваним свого порядкового номера у вибірці. На міру стійкості впливає різноманітність чинника. Необхідно дотримувати одноманітність процедури обстеження. При визначенні стабільності ознаки велике значення має проміжок часу між 1 і 2 обстеженнями. Чим коротше цей проміжок, тим більше шансів, що цю ознаку зберігає рівень першого випробування. Доцільно проводити повторне тестування через короткий термін після тестування. Експериментатор сам встановлює цей термін, але частіше в психологічній літературі вказують на інтервал від декількох місяців (але не більше на півроку). Питання про стабільність вимірюваної властивості вирішується не завжди одноманітно. Рішення залежить від суті ознаки, що діагностується.

  1. Методики визначення надійності психологічних тестів

Потрібно, мабуть, визнати, що жодна з існуючих психодіагностичних процедур не є ідеальною з точки зору її надійності. Показники надійності тесту можуть істотно змінюватись у разі незначних, на перший погляд, варіацій умов проведення тестування, зміни характеру тестових завдань, а також залежно від ступеня складності завдань для піддослідного. Стандартний комплекс відомостей про психодіагностичні методики має, звичайно, інформацію про ті чи інші показники надійності, але підрахувати або визначити критерії стабільності результату для жодного випадку використання того чи іншого тесту практично неможливо.

На характеристики надійності, що визначаються емпіричним шляхом, суттєвий вплив чинить характер вибірки, яка використовується для перевірки тесту за показниками надійності. Особливе значення тут має діапазон розбіжності в оцінках, точніше у рангових місцях піддослідних або їх груп у загальній вибірці. Так, якщо оцінки піддослідних локалізуватимуться у відносно вузькому діапазоні значень і будуть близькі одна до одної, можна сподіватися, що і у разі повторного дослідження ці оцінки також розташовуватимуться щільною гомогенною групою. Імовірні зміни рангових місць окремих піддослідних будуть зовні незначними. Коефіцієнт надійності у такому разі буде завищений. Таке саме безпідставне завищення коефіцієнтів може виникнути у разі аналізу надійності, що провадиться на матеріалі вибірки, яка складається з контрастних груп, наприклад з осіб, котрі мають найвищі та найнижчі оцінки за тестом. Тоді ці віддалені один від одного результати не перекриватимуться за рахунок випадкових чинників.

У практичній психодіагностиці при розробці вказівок та методичних матеріалів до тесту звичайно обумовлюється характер груп, для яких визначались показники надійності. Індекси надійності нерідко підраховуються для контингентів піддослідних, які відрізняються за статтю, віком, рівнем освіти, фахом і т. ін. У деяких випадках показники надійності підраховують окремо і для високих та низьких оцінок тесту.

Розмаїття характеристик та показників надійності тесту так само велике, як і розмаїття умов, що можуть впливати на результат тесту. У все ж найширше практичне застосування набули кілька методів характеристики надійності. Це:

  • ретестова надійність;

  • надійність паралельних форм тесту;

  • надійність частин тесту.

Ретестова надійність — це засіб визначення надійності пси-ходіагностичної методики, за якого показники точності та усталеності результатів визначаються шляхом повторного дослідження. Надійність у цьому разі встановлюється як міра збігу результатів першого і повторного обстежень або як ступінь збереження рангових місць обстежених у виборці за ретесту.

Поняття паралельної форми тесту потребує додаткового пояснення. Під такою формою звичайно розуміють близький до первинного за критеріями надійності та валідності, а також за іншими психодіагностичними характеристиками варіант тесту. Останній розроблюється з метою еквівалентної заміни первинного тесту. Розробка кількох модифікацій одного і того самого тесту, які розрізняються за конкретним складом тестових завдань, орієнтована на підвищення достемен-ності повторного тестування одних і тих самих піддослідних через невеликі інтервали ретесту.

Кваліфікація надійності частин тесту — характеристика надійності психодіагностичної методики шляхом аналізу усталеності результатів часткових сукупностей тестових завдань або одиничних пунктів тесту. Найпростішим та найпоширенішим видом аналізу надійності частин тесту є метод розщеплення, змістом якого є виконання піддослідним завдань двох рівноцінних частин тесту. Teoретичним обґрунтуванням методу є припущення того, що у разі нормального або близького до нього розподілу оцінок по тесту в цілому виконання будь-якого випадкового набору завдань з частин тесту дає аналогічний розподіл .