Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS v economici / Lekciya / Tema_3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Мал. 3.8. Схема структури "Постановка завдання"

Опис алгоритму рішення задачі включає формалізований опис вхідних і результатних показників і перелік формул розрахунку результатних показників, у разі рішення задачі прямим методом рахунку, або опис математичної моделі, економіко-математичного методу, вживаного для її реалізації, і переліку послідовних кроків виконання розрахунків.

Далі вказується періодичність рішення задачі і регламент видачі результатних документів, вимоги до організації збору початкових даних, тобто до способу і технічних засобів знімання, реєстрації, збору і передачі даних для обробки. Велике значення має опис зв'язку завдання з іншими завданнями функціональної підсистеми, в яку вона входить, а також із завданнями інших підсистем або із зовнішнім середовищем.

Опис вихідної інформації включає: перелік і опис вихідних повідомлень, документів; перелік структурних одиниць інформації; періодичність виникнення і терміни отримання інформації, найменування, ідентифікатор, по кожній формі документу.

Опис вхідної інформації складається з переліку вхідних повідомлень; переліку структурних одиниць інформації, опису періодичності виникнення і термінів за лучения інформацією; найменування і ідентифікатора по кожній формі документу.

Далі для кожного завдання розробляються усі компоненти інформаційного, технічного, математичного і лінгвістичного забезпечення, а також деякі компоненти програмного забезпечення.

Результатом робіт на цій стадії є затверджений "Технічний проект", склад і зміст якого регламентуються стандартом (ГОСТ 34.20189).

На другому етапі - робочому проектуванні здійснюється технічна реалізація вибраних найкращих варіантів і розробляється документація "Робочий проект" (см мал. 3.9.). До робіт, що виконуються на цьому етапі, відноситься розробка правових інструкції(П1), що визначають права і обов'язки фахівців, що працюють в умовах функціонування на підприємстві компонентів ЕІС.

Рис.3.9. Схема робіт, що виконуються на етапі робочого проектування

Д 1.1. - Технічний проект

Д 1.2. - Правові інструкції

Д 2.1. - Технічні документи і інструкції

Д 3.1. - Програмне забезпечення

Д 4.1. - Робочий проект

Велику роль в справі ефективного використання розробленого проекту ЕІС грає якісна технологічна документація, що входить до складу "Робочого проекту". Ця частина проекту розробляється на операції П2 і призначена для використання фахівцями у своїй діяльності на кожному автоматизованому робочому місці. До складу технологічної документації (Д2.1) входять:

  • технологічні карти, що розробляються на процеси обробки інформації при рішенні завдань кожного класу;

  • карти інструкцій, що складаються на кожну технологічну операцію.

Технологічна документація складає зміст технологічного забезпечення ЕІС, яке можна розділити на декілька типів відповідно до виділення наступних класів завдань, що вирішуються в ЕІС, :

  • системи обробки даних (СОДИ);

  • системи підтримки ухвалення рішень (СППР);

  • системи автоматизованого проектування нової продукції (САПР) і так далі

Найбільш відповідальною роботою, що виконується на цьому етапі являється кодування і складання програмної документації (П3), зміст якої добре відбитий у ряді джерел, наприклад, в [ ], до складу якої входять наступні компоненти (Д 3.1) :

  • опис програм;

  • специфікація програм;

  • тексти програм;

  • контрольні приклади;

  • інструкції для системного програміста, оператора і користувача.

Завершальною операцією служить оформлення документації "Робочого проекту" (Д4.2) згідно з Гостами (Д4.1) на операції П4.

17

Соседние файлы в папке Lekciya