Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS v economici / Lekciya / Tema_3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Курс лекцій з дисципліни «Інформаційні системи в економіці»

Тема 3. Технічне і робоче проектування інформаційних систем

  1. Методологічні основи проектування

  2. Життєвий цикл ЕІС

  3. Зміст і методи канонічного проектування ЕІС

  4. Склад і зміст робіт на стадії техноробочого проектування

Методологічні основи проектування

Сучасні інформаційні технології надають широкий набір способів реалізації ЕІС. Крім того, створення ЕІС, як правило, здійснюється на основі вимог з боку передбачуваних користувачів, які, як правило, змінюються в процесі розробки. З точки зору теорії ухвалення рішень процес проектування ЕІС - це процес прийняття проектних - конструкторських рішень, спрямованих на отримання опису системи (проекту ЕІС), що задовольняє вимогам замовника.

Під проектом ЕІС розумітимемо проектно-конструкторскую і технологічну документацію, в якій представлений опис проектних рішень по створенню і експлуатації ЕІС в конкретному програмно-технічному середовищі.

Під проектуванням ЕІС розуміється процес перетворення вхідної інформації про об'єкт проектування, про методи проектування і про досвід проектування об'єктів аналогічного призначення відповідно до Госту в проект ЕІС. З цієї точки зору проектування ЕІС зводиться до послідовної формалізації проектних рішень на різних стадіях життєвого циклу ЕІС : планування і аналізу вимог, технічного і робочого проектування, впровадження і експлуатації ЕІС.

Об'єктами проектування ЕІС є окремі елементи або їх комплекси функціональних частин, що забезпечують. Так, функціональними елементами відповідно до традиційної декомпозиції виступають завдання, комплекси завдань і функції управління. У складі частини ЕІС, що забезпечує, об'єктами проектування служать елементи і їх комплекси інформаційного, програмного і технічного забезпечення системи.

Суб'єктом проектування ЕІС виступають колективи фахівців, які здійснюють проектну діяльність, як правило, у складі спеціалізованої (проектною) організації, і організація-замовник, для якої необхідно розробити ЕІС. Масштаби систем, що розробляються, визначають склад і кількість учасників процесу проектування. При великому об'ємі і жорстких термінах виконання проектних робіт в розробці системи можуть брати участь декілька проектних колективів (організацій-розробників). В цьому випадку виділяється головна організація, яка координує діяльність усіх організацій-співвиконавців.

Форма участі співвиконавців в розробці проекту системи може бути різною. Найбільш поширеною є форма, при якій кожен співвиконавець виконує проектні роботи від початку до кінця для якої або частини системи, що розробляється. Зазвичай це буває функціональна підсистема або взаємозв'язаний комплекс завдань управління. Рідше зустрічається форма участі співвиконавців, при якій окремі співвиконавці виконують роботи на окремих етапах процесу проектування. Можливий варіант, при якому функції замовника і розробника поєднуються, тобто ЕІС проектується власними силами.

Здійснення проектування ЕІС припускає використання проектувальниками певної технології проектування, відповідної масштабу і особливостям проекту, що розробляється.

Технологія проектування ЕІС - це сукупність методів і засобів проектування ЕІС, а також методів і засобів організації проектування (мал. 2.1.).

Рис.2.1. Склад компонентів технології проектування

У основі технології проектування лежить технологічний процес, який визначає дії, їх послідовність, склад виконавців, засоби і ресурси, потрібні для виконання цих дій.

Так, технологічний процес проектування ЕІС в цілому ділиться на сукупність послідовно-паралельних, пов'язаних і супідрядних ланцюжків дій, кожне з яких може мати свій предмет. Дії, які виконуються при проектуванні ЕІС, можуть бути визначені як неділимі технологічні операції або як підпроцеси технологічних операцій. Усі дії можуть бути власне проектувальними, які формують або модифікують результати проектування, і оцінними діями, які виробляють за встановленими критеріями оцінки результатів проектування.

Таким чином, технологія проектування задається регламентованою послідовністю технологічних операцій, що виконуються в процесі створення проекту на основі того або іншого методу, внаслідок чого стало б ясно, не лише ЩО має бути зроблене для створення проекту, але і ЯК, КОМУ, і в ЯКІЙ ПОСЛІДОВНОСТІ це повинно бути зроблено.

Предметом будь-якої вибираної технології проектування повинне служити віддзеркалення взаємозв'язаних процесів проектування на всіх стадіях життєвого циклу ЕІС (см 2.2.).

До основних вимог, що пред'являються до вибираної технології проектування, відносяться наступні:

  • створений за допомогою цієї технології проект повинен відповідати вимогам замовника :

  • вибрана технологія повинна максимально відбивати усі етапи циклу життя проекту;

  • вибирана технологія повинна забезпечувати мінімальні трудові і вартісні витрати на проектування і супровід проекту;

  • технологія має бути основою зв'язку між проектуванням і супроводом проекту;

  • технологія повинна сприяти зростанню продуктивності праці проектувальника;

  • технологія повинна забезпечувати надійність процесу проектування і експлуатації проекту;

  • технологія повинна сприяти простому веденню проектної документації.

Основу технології проектування ЕІС складає методологія, яка визначає суть, основні відмітні технологічні особливості. Методологія проектування припускає наявність деякої концепції, принципів проектування, методів, що реалізовуються набором, проектування, які у свою чергу повинні підтримуватися деякими засобами проектування.

Організація проектування припускає визначення методів взаємодії проектувальників між собою і із замовником в процесі створення проекту ЕІС, які можуть також підтримуватися набором специфічних засобів. Методи і засоби організації проектування ЕІС будуть розглянуті в параграфі 2.2.

Методи проектування ЕІС можна класифікувати по мірі використання засобів автоматизації, типових проектних рішень, адаптивності до передбачуваних змін.

Так, по мірі автоматизації методи проектування розділяються на методи:

  • ручного проектування, при якому проектування компонентів ЕІС здійснюється без використання спеціальних інструментальних програмних засобів, а програмування на алгоритмічних мовах;

  • комп'ютерного проектування, яке виробляє генерацію або конфігурацію (налаштування) проектних рішень на основі використання спеціальних інструментальних програмних засобів.

Соседние файлы в папке Lekciya