Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS v economici / Lekciya / Tema_3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Склад і зміст робіт на стадії технорабочего проектування

Роботи на стадії "Технорабочего проектування" виконуються на основі затвердженого "Технічного завдання" і розробляються основні положення проектованої системи, принципи її функціонування і взаємодії з іншими система мі; визначається структура системи; розробляються проектні рішення по частинах системи, що забезпечують.

На стадії "Технорабочего проектування" виконується два етапи робіт : технічного і робочого проектування, технологічна мережа яких приведена на мал. 3.7. На першому з них - "Технічне проектування" здійснюється логічне опрацювання функціональної і системної архітектури ЕІС, в процесі якої будується декілька варіантів усіх компонент системи; виробляється оцінка варіантів за показниками: вартості, трудомісткості, достовірності отримуваних результатів і складається "Технічний проект" системи.

Мал. 3.7. Схема виконання робіт на етапі технорабочего проектування

Д 1.1. - ТЗ

Д 1.2. - Основні положення

Д 2.1. - Опис організаційної структури

Д 3.1. - Опис функціональної структури

Д 4.1. - Принципи організації інформаційне забезпечення

Д 5.1. - Постановка завдання

Д 6.1. - Форми

Д 6.2. - Система ведення документів

Д 7.1. - Класифікатори

Д 8.1. - Структури повідомлень

Д 9.1. - Опис макетів і структур файлів

Д 10.1. - Технологія

Д 11.1. - ТЭО

Д 11.2. - Периферійна техніка

Д 12.1. - АП

Д 13.1. - ПСД

Д 14.1. - Економічна ефективність

Д 15.1. - План заходів

Д 16.1. - Технічний проект

Усі роботи першого етапу можна розбити на дві групи. До першої групи відноситься розробка загальносистемних проектних рішень, у тому числі:

  • розробка загальносистемних положень по ЕІС (П1)

  • зміна організаційної структури (П2);

  • визначення функціональної структури (П3);

  • розробка проектносметной документації і розрахунок економічної ефективності системи (П13) (П14);

  • розробка плану заходів по впровадженню ЕІС (П15).

При розробці основних положень по системі (П1) уточнюються цілі створення ЕІС і виконувані нею функції; встановлюється її взаємозв'язок з іншими системами і формується документ Д1.2 - "Основні положення". Далі уточнюється і змінюється організаційна структура (П2) і виходить опис організаційної структури (Д2.1).

Найбільш принциповою в цьому комплексі робіт є розробка функціональної архітектури ЕІС (П3) на базі універсуму Д3.1 принципів виділення функціональних підсистем (модулів, контурів) : предметного, функціонального, змішаного (предметно-функціонального) і проблемного.

До другої групи робіт, що виконуються на етапі технічного проектування, від носяться розробки локальних проектних рішень, до яких відносять наступні операції, :

  • розробка "Постановки завдання" для завдань, що входять до складу кожної функціональної підсистеми (П5), що включає основні компоненти опису завдання і служачи щів основою для розробки проектних рішень по завданню;

  • проектування форм вхідних і вихідних документів, системи ведення документів і макетів екранних форм документів (П6);

  • проектування класифікаторів економічної інформації і системи ведення класифікаторів (П7);

  • розробка структури вхідних і вихідних повідомлень (П8);

  • проектування складу і структур файлів інформаційної бази (П 4) (П 9);

  • проектування внемашинной і внутрішньомашинної технології рішення кожної задачі (П 10);

  • уточнення складу технічних засобів (П11) (П12).

Основним компонентом локальних проектних рішень, що є базою для розробки інформаційного, програмного і технологічного забезпечення для кожного завдання являється "Постановка завдання". Цей документ містить три складові частини (див. мал. 3.8) :

  • характеристика завдання;

  • опис вихідної інформації;

  • опис вхідної інформації.

До складу розділу "Характеристика завдання" входять наступні компоненти: опис мети, призначення рішення конкретної задачі, перелік функцій і процесів, що реалізовуються вирішуваною задачею, характеристика організаційної і техніко-економічної суті завдання; обгрунтування доцільності рішення задачі; вказівка переліку об'єктів, для яких вирішується завдання; опис процедур рішення задачі; вказівка періодичності рішення задачі і вимог до організації збору первинних даних; опис зв'язків з іншими завданнями.

Під метою автоматизації рішення задачі мається на увазі набуття певних значень економічного ефекту у сфері управління якими або процесами системи або зниження вартісних і трудових витрат на обробку інформації, поліпшення якості і достовірності отримуваної інформації, підвищення оперативності її обробки і так далі, тобто отримання непрямого і прямого ефекту від впровадження цього завдання.

Під економічною суттю вирішуваної задачі розуміється склад економічних показників, що розраховуються при її рішенні, документи, в які заносяться ці показники, перелік початкових показників, необхідних для отримання результатних і найменування тих первинних документів, в яких вони містяться.

Організаційна суть завдання - це опис порядку рішення задачі, організаційної форми, вживаної для її вирішення, режиму рішення, складу файлів з постійною і змінною інформацією, способу отримання і введення первинної інформації в ЕОМ, форми видачі результатної інформації : на друк, на екран, на магнітний носій або передача по каналах зв'язку.

Соседние файлы в папке Lekciya