Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS v economici / Lekciya / Tema_3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Життєвий цикл еіс

Потреба в створенні ЕІС може обумовлюватися або необхідністю автоматизації або модернізації існуючих інформаційних процесів, або корінній реорганізації в діяльності підприємства (проведення бизнесреинжиниринга). Потреби створення ЕІС вказують, вопервых, для досягнення яких саме цілей необхідно розробити систему; вовторых, до якого моменту часу доцільно здійснити розробку; втретьих, які витрати необхідно здійснити для проектування системи.

Проектування ЕІС - трудомісткий, тривалий і динамічний процес. Технології проектування, вживані нині, припускають поетапну розробку системи. Етапи по спільності цілей можуть об'єднуватися в стадії. Сукупність стадій і етапів, які проходить ЕІС у своєму розвитку від моменту ухвалення рішення про створення системи до моменту припинення функціонування системи, називається життєвим циклом ЕІС.

Суть змісту життєвого циклу розробки ЕІС в різних підходах однакова і зводиться до виконання наступних стадій :

  1. Планування і аналіз вимог (передпроектна стадія) - системний аналіз. Дослідження і аналіз існуючої інформаційної системи, визначення вимог до створюваної ЕІС, оформлення техникоэкономического обгрунтування (ТЭО) і технічного завдання (ТЗ) на розробку ЕІС.

  2. Проектування (технічне проектування, логічне проектування). Розробка відповідно до сформульованих вимог складу функцій (функціональна архітектура), що автоматизуються, і складу підсистем (системна архітектура), що забезпечують, оформлення технічного проекту ЕІС.

  3. Реалізація (робоче проектування, фізичне проектування, програмування). Розробка і налаштування програм, наповнення баз даних, створення робочих інструкцій для персоналу, оформлення робочого проекту.

  4. Впровадження (тестування, дослідна експлуатація). Комплексна відладка підсистем ЕІС, навчання персоналу, поетапне впровадження ЕІС в експлуатацію по підрозділах економічного об'єкту, оформлення акту про приймально-здавальні випробування ЕІС.

  5. Експлуатація ЕІС (супровід, модернізація). Збір рекламацій і статі стики про функціонування ЕІС, виправлення помилок і недоробок, оформлення вимог до модернізації ЕІС і її виконання (повторення стадій 2 - 5).

Часто другий і третій етапи об'єднують в одну стадію, звану технорабочим проектуванням або системним синтезом. На мал. 2.2. представлена узагальнена блоксхема життєвого циклу ЕІС. Розглянемо основне утримування стадій і етапів на представленій схемі.

Системний аналіз. До основних цілей процесу відноситься наступне:

  • сформулювати потребу в новій ЕІС (ідентифікувати усі недоліки існуючої ЕІС);

  • вибрати напрям і визначити економічну доцільність проектування ЕІС.

Системний аналіз ЕІС починається з опису і аналізу функціонування даного економічного об'єкту (системи) відповідно до вимог (цілями), які пред'являються до нього (блок 1). В результаті цього етапу виявляються основні недоліки існуючої ЕІС, на підставі яких формулюється потреба в

вдосконаленні системи управління цим об'єктом, і ставиться завдання визначення економічно обгрунтованої необхідності автоматизації певних функцій управління (блок 2), тобто створюється техникоэкономическое обгрунтування проекту. Після визначення цієї потреби виникає проблема вибору напрямів вдосконалення об'єкту на основі вибирання программнотехнических засобів (блок 3). Результати оформляються у вигляді технічного завдання на проект, в якому відбиваються технічні умови і вимоги до ЕІС, а також обмеження на ресурси проектування. Вимоги до ЕІС визначаються в термінах функцій, що реалізовуються системою, і інформації, що надається нею.

Соседние файлы в папке Lekciya