Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМО Коцан.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
933.13 Кб
Скачать

ВСТУП

Історія виникнення одягу йде далеко в глибину віків, до найраніших східцях розвитку людства. Матеріалістична точка зору пов'язує походження одягу з кліматичними умовами, а її розвиток - з складанням продуктивних сил та засобів виробництва. Одяг, що виникла спочатку в основному для захисту тіла людини від несприятливих кліматичних умов, атмосферних впливів, під впливом різних історичних, соціальних та економічних умов, національних особливостей, суспільство зазнало багато змін, досягло великого різноманіття видів і форм прикладного мистецтва. Розглянемо еволюцію куртки. Спочатку її заміняв плащ, що виконував захист від вітру та дощу, який виник ще у Стародавній Греції. Потім вона змінювалася і змінювалася, і нарешті зараз ми носимо підсумок деформації форм і розвитку конструювання одягу. Під конструюванням одягу мається на увазі розрахунок і креслення конструкції, розробка розрахунків і конструктивне моделювання. Однією з основних завдань конструювання одягу є отримання з плоского матеріалу оболонок тел просторової форми і рішення зворотної задачі, тобто згинання (випрямлення) частин поверхні одягу на площину, - побудова розгорток деталей одягу.

Метою конструювання одягу є: навчитися правильно робити креслення на будь-яку фігуру людини. Початкові етапи конструювання пов'язані з появою кроеной одягу. Кроїти (франц. tailler) - в перекладі дослівно означає робити по зростанню, за міркою. Історію вдосконалення форми і конструкції одягу можна умовно розділити на два напрями: перший - еволюційне зростання разом з розвитком самої людини і суспільства, і другий напрямок - розвиток форми і конструкції одягу під впливом моди. У процесі розвитку одягу відбувається накопичення досвіду, типізація кроєм, закріплення окремих елементів її конструкції і видозміни одягу відповідно до мінливих умов життя: матеріально-технічної бази та загальної культури.

Щорічно мода намагається піднести нам різноманітність новинок і сюрпризів. Якими неординарними б вони не були, життя без них здається прісною і одноманітною. Очікуючи наступу літнього сезону, кожна жінка передчуває появу нових ідей і рішень в світі моди, готується до повного оновлення свого гардеробу. І ось, в цьому сезоні дизайнери вирішили побалувати слабка стать модними літніми комбінезонами 2013.

Жіночі комбінезони – це частина гардеробу, що з'явилася в 70-80х роках, користувалася популярністю у пролетаріату, середнього робочого класу. Моделі літніх комбінезонів нинішнього сезону мало чим нагадують фасони минулих часів. За останній час цей наряд дуже міцно зміцнив за собою позиції лідера на модному олімпі. Практичність – ось що є головним козирем цієї штучки, при цьому жінка відчуває себе не тільки комфортно, але і дуже екстравагантно.

Модні літні комбінезони 2013 – стильне, виграшне рішення для повсякденного життя і особливого вечора, на якому буде потрібно вся жіноча елегантність. У нинішньому сезоні дизайнери надали нам велику кількість фасонів цієї деталі гардероба. На доріжках зустрічаються як довгі, так і екстремально короткі, не ламайте голову, якому з варіантів віддати перевагу – актуально все! Фасони літніх комбінезонів настільки різноманітні, що сміливо можна відправлятися на пляж або відпочинок, а для «виходу в світ» можна вибрати варіант більш екстравагантний. Бізнес-леді може підібрати собі більш офіційний і діловий наряд, який буде доречний в робочій атмосфері. Комбінезони літні жіночі увійшли в число перших речей з категорії must-have, незаслужено забуті в 80-е, вони знайшли друге життя і стали актуальними в наш час.

  1. Вибір моделі

Мода (латів. modus — міра, правило, образ) — зазвичай нетривалий панування певного типу стандартизованого масового поведінки, основу якого досить швидка масштабне зміна зовнішнього (передусім предметного) оточення людей.

Як масове захоплення будь-яким явищем мода відома і з давнини. Історично мода виросла з звичаю. Мода у вигляді, що не її розуміють сьогодні, з'являється у Європі у XIV-XV ст. Виникнення і соціальний твердження моди — не подія, а процес, причому, справа тривала, поступоворазвивавшийся у суспільстві із старих соціальних форм [5, стор. 581].

Мода є у найрізноманітніших сферах людської роботи і культури, насамперед у оформленні зовнішності людини (одяг зачіска, косметика тощо) і безпосередньої середовища її проживання (інтер'єр, різні побутові речі), соціальній та мистецтві, архітектурі, художньої літератури, науці, мовному поведінці й таке інше.

Ще ж Адам Сміт в «Теорії моральних почуттів» (1759) зазначав вплив моди як на одяг і меблі, а й у моральність, музику, архітектуру тощо. буд., підкреслюючи особливе значення елітарних шарів як об'єкта наслідування для решти населення, у зв'язку зі зростанням ролі буржуазії в сучасному йому суспільстві (раніше, за часів пануванняфеодально-сословного ладу, наслідування не міг) [2, стор. 60].

Дослідження моди і її механізмів мають важливого значення прийняття рішень у сфері культурною політикою, маркетингу, індустріального дизайну, реклами й інших галузях. Значний внесок у вивчення феномена моди внесла ціла плеяда відомих соціологів, культурологів і філософів.

Наприклад, Спенсер з урахуванням аналізу великого етнографічного та Всеукраїнського історико-культурного матеріалу виділив два виду наслідувальних дій:

1.Мотивируемие бажанням висловити повагу особам з вищим статусом.

2.Стимулируемие прагненням підкреслити своє рівність із нею.

Останній мотив, на думку Спенсера, є основою виникнення моди. мода стиль життя

Для подальшого аналізу нами створено модельний ряд з трьох літніх комбінезонів в умовах індивідуального виробництва відповідно до сучасних модних тенденцій, для яких можна застосувати однотипні методи технологічної обробки та обладнання, єдину базову конструкцію та матеріали однотипні за технологічними властивостями.

Для повної інформації про особливості модельної конструкції подаємо художні та технічні описи моделей.

2. ВИБІР, ОБГРУНТУВАННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА МАТЕРІАЛІВ

Моделювання пакету матеріалів для одягу – це теоретично обґрунтований процес, у результаті якого здійснюється підбір матеріалів для швейного виробу з метою створення комфортного підодягового мікроклімату.

2.1 Характеристика та аналіз вимог до виробу даного виду

Вибір властивостей і пред'явлення вимог до матеріалів – відповідальний і найбільш трудомісткий етап. Їх встановлюють залежно від моделей, пропозицій, особливостей конструкції, застосовуваної технології, призначення виробу і умов його експлуатації. На основі вимог до швейного виробу у відповідності з обраною моделлю і її конструкторсько-технологічною характеристикою розробляються вимоги до матеріалів і встановлюються нормативи по показниках відповідних властивостей.

Тканина створюється шляхом переплетення ниток основи й утоку, розташованих взаємно перпендикулярно один до одного, за допомогою ткацького верстата. Різноманітні види тканин створюються завдяки особливостям вихідної сировини й ткацьких переплетень, які визначають її структуру, зовнішній вигляд і властивості. До основних гігієнічних функцій одягу ставляться такі вимоги: захист людини від механічних і хімічних ушкоджень, від впливу несприятливих чинників довкілля, підтримку шкіри у чистоті, забезпечення нормальної життєдіяльності організму.

Для виготовлення одягу використовується різні матеріали, з різними властивостями відповідно до призначення одягу. Вимоги, які висуваються до виробу, можна поділити на дві групи: споживчі та виробничі. До споживчих вимог відносимо гігієнічні, експлуатаційні, естетичні, технологічні, економічні вимоги.

Жіночий комбінезон повинна бути зручним та комфортним. Звичайно, при його пошитті не слід забувати і про естетичні вимоги, які тісно пов’язані з модними тенденціями. Адже саме мода визначає силуети, зовнішній вигляд, форму, колір, елементи оздоблення. Враховуючи ці особливості процесу організації швейного виробу, виробничі вимоги відходять на другий план.