Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мовна комунікація.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
29.17 Кб
Скачать

1. Моделі комунікаційного процесу у зв'язках із громадськістю, виділеніГрюнингом іХантом

Одне з основних функцій PR – фахівця – це грамотна комунікація з аудиторією.Грюнинг і Хант сформулювали чотири моделі комунікаційних процесів, які різняться цілями, використовуваними методами що дуже важливо, природою комунікації. Взагалі, комунікація – «обумовлений процес передачі й сприйняття інформаціі за умов міжособистісного й масового спілкування через канали з допомогою різноманітних комунікативних коштів». (>Конецкая В.П. «Соціологія комунікації»).

«Інформаційне агентство»

Інформаційне агентство – спеціалізоване інформаційне підприємство (організація, служба, центр), основні функції якого:

1) залучення уваги до якогось події, проекту, організації, політичному діячеві, товару;

2) постачання оперативної політичної, економічної, соціальної, культурної інформацією редакції газет, журналів, телебачення, радіомовлення, і навіть інших закладів, організацій, приватних осіб, є передплатниками з їхньої продукцію;

3) створення умов та збереження сприятливого іміджу організації, або приватного особи.

Інформаційне агентство використовує схвальні відгуки у пресі, численні інтерв'ю із тодішнім керівництвом організації, статті і репортажі про організацію, проекті, політичного діяча. Ці згадки у пресі викликають інтерес у громадських груп, що є основним показником успіху PR – кампанії.

«Інформування громадськості»

Навіть лише грунтуючись на назві даної моделі, стає зрозуміло, що її основний принцип залежить від інформуванні громадських груп, тобто надання інформації через різні канали (друковані засоби інформації, телебачення, радіо, розсилання інформації з пошті, включаючи електронної пошти й можливості інших сучасних систем).

У разі сучасного ринку багатьом фахівцям набагато важливіше написати, і поширити хороший прес-реліз, тобто поширити певну інформацію, ніж проводити дослідження. Фахівець має виступати як просвітитель, захисник чи посередник між організацією і громадськістю, який поширює правдиві факти про її інтересах, завданнях, можливості та перспективам, основі яких громадськість зробить раціонально обгрунтований вибір на користь організації.

>Двусторонняяассиметричная модель комунікації

>Двусторонняяассиметричная модель застосовує складніший підхід, який передбачає використання результатів досліджень для підготовки повідомлення, завданням якого є – переконати аудиторію прийняти бажану в організацію комунікативну модель поведінки. Суть її у тому, що пріоритетним каналом зв'язку суб'єкта з об'єктом є рух потрібної інформації від суб'єкта об'єкта.

Такий їхній підхід покликаний, передусім, захищати інтереси заклади, чи організації, тобто,подчинен інтересам організації. У зв'язках із громадськістю дана модель йдуть на здобуття права змусити публіку можу погодитися з думками організації, або установи.

Зворотний зв'язок у цій моделі дає можливість ознайомитися з думкою, проаналізувати проблеми в порозумінні між сторонами, виділити бар'єри по дорозі досягнення згоди, також вона сприяє пошукові та використанню найефективніших комунікативних технологій і прийомів переконання цільових груп. Тобто зворотний використовують у основному маніпуляційних цілях, виявлення відносини громадськості до організації щоб спричинити громадську думку на необхідному напрямку. У разі високорозвиненої і висококонкурентного ринку цю модель використовують, зазвичай, комерційних фірм. Специфічною її особливістю є спрямованість формування чи зміну громадської думки з допомогою використання психологічних прийомів переконання.

Щодо даної моделі, фахівець виступає у ролі адвоката організації у її стосунки з громадськістю.

«>Двусторонняя симетрична»

>Двусторонняя симетрична модель є активна взаємодія суб'єкта і об'єкта для досягнення порозуміння. За такого підходу установа або організація прагнуть встановити ділові взаємини Юлії зі «своєї» громадськістю, прийнятні для обох сторін. У разі мета залежить від досягненні взаєморозуміння між керівництвом організації та громадськістю, впливає цю організацію. Не можна тут організацію розглядати, як джерело, а громадськість – як споживача інформації. Навпаки, обидві сторони сприймаються, мов групи, котрі прагнуть консенсусу.

Ця модель варта управління конфліктами і поліпшення відносин із громадськістю. З одного боку, стверджується, що і - слухати краще, чому тільки говорити. З іншого – пропонується працювати з аудиторіями над повчальному тоні, а формі переговорів.

Сутність досягнутого консенсусу над поступках керівництва організації, а пошуку підстав щодопорозуміння. Зворотний зв'язок у разі спрямовано адаптацію до думки. Це забезпечує досягнення порозуміння та згоди між взаємодіючими сторонами.

Згадувані моделі грунтуються на розумінні комунікації як лінійного одностороннього або двостороннього процесу, того що відбувається між комунікатором (>компанией-заказчиком) ікоммуникантом (аудиторією цієї компанії). Попри часте використання у практиці зв'язку з громадськістю моделей односпрямованої комунікації, вони більше витісняються двосторонніми моделями, т. до. здійснення зворотний зв'язок винформационно-коммуникативном процесі є невід'ємною частиною побудови ефективної комунікації.

Моделі «інформаційної агенції» і «інформування громадськості» є односторонніми моделями і починають працювати з комунікаційними програмами, які вимагають досліджень, і стратегічного планування.Двусторонняя асиметрична модель відбиває складніший підхід, який припускає використання результатів досліджень для підготовки повідомлення, що зможе із найбільшою мірою вірогідності переконати аудиторію прийняти бажані в організацію моделей поведінки. ДослідженняГрюнинга свідчать, що ефективна практика пов'язані з моделлю, що отримала назву «двосторонні симетричні комунікації». У цьому основу комунікації становить стратегічне застосування досліджень, і використання комунікації керувати конфліктами і поліпшення відносин із громадськістю.