Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина психология экзамен 2й курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать
  1. Розкрийте класифікацію типів вищої нервової діяльності за і. П. Павловим.

Наукова основа побудови теорії темпераменту була розроблена І.П. Павловим (1849-1936) у його вченні про типологічні властивості нервової системи тварин і людей. Основні властивості нервової системи за Павловим: сила, врівноваженість, рухливість. Сила нервової системи – це здатність її витримувати вплив підразників зовнішнього середовища. Врівноваженість нервових процесів указує на особливості співвідношення процесів збудження і гальмування у людини. Рухливість нервових процесів – це здатність збудження і гальмування швидко змінюватися одне на друге.

Класифікація типів внд і темпераментів ( за і.П. Павловим)

Типи вищої нервової діяльності

Типи темпераменту

1. Сильний, врівноважений, рухливий.

2. Сильний, неврівноважений, рухливий.

3. Сильний, врівноважений, інертний.

4. Слабкий.

1. Сангвінічний.

2. Холеричний.

3. Флегматичний.

4. Меланхолічний.

  1. Визначте поняття «здібності» та їх види.

Здібності – це індивідуально-психологічні особливості, що виявляються в діяльності і є умовою її успішного здійснення.

Різновиди здібностей: загальні і спеціальні.

Загальні здібності – це властивості особистості, які відповідають багатьом видам діяльності (наприклад, хороша пам’ять).

Загальні здібності – це система властивостей особистості, що забезпечує досягнення високих результатів в спеціальних видах діяльності (літературної, музичної, педагогічної та ін.).

  1. Визначте пороги чутливості.

Відчуття – пізнавальний психічний процес відображення в мозку людини окремих властивостей предметів і явищ при їх безпосередній дії на органи чуття людини.

Для виникнення відчуття необхідна певна енергія подразника. Мінімальна сила подразника, що викликає ледь помітне відчуття, називається абсолютним порогом чутливості даного аналізатора. Для кожного виду відчуттів існують свої абсолютні пороги.

Верхній абсолютний поріг чутливості – це максимальна сила подразника, що викликає адекватне йому відчуття. Подальше зростання сили подразника викликає больову реакцію.

Поріг розрізнення – це здатність відчувати найменшу різницю в інтенсивності двох діючих подразників диференціювати подразники за силою, розміщувати їх за силою найслабшого до найсильнішого.

  1. Розкрийте механізми сприймання людини людиною.

Перцептивна сторона спілкування - це процес сприймання і розуміння людьми один одного.

Психологічні феномени міжособистісного розуміння

1. Ідентифікація - це спосіб розуміння іншої людини через усвідомлюване чи неусвідомлюване уподібнення її самому суб’єкту, що пізнає.

2. Рефлексія - це усвідомлення суб’єктом того, як його сприймає партнер по спілкуванню.

3. Емпатія - це уміння сприйняти почуття іншої людини як власні, здатність до емоційного відгуку.

Пояснення вчинків іншої людини через приписування їй імовірних почуттів, намірів, думок і мотивів поведінки називається каузальною атрибуцією.

  1. Визначте сутність мислення та його форми.

Мислення – це процес опосередкованого й узагальненого відображення людиною предметів і явищ об’єктивної діяльності в їхніх істотних властивостях, зв’язках та відношеннях.

Мислення – це процес опосередкованого й узагальненого відображення людиною предметів і явищ об’єктивної діяльності в їхніх істотних властивостях, зв’язках та відношеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]