Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина психология экзамен 2й курс.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать
  1. Визначте поняття «увага» та її види.

Увага – це форма організації психічної діяльності людини, яка полягає в спрямованості й зосередженості свідомості на об’єктах, що забезпечує їх виразне відображення.

Види уваги:

Мимовільна увага – це увага, яка складається в ході взаємовідношень людини з середовищем понад її свідомого наміру. Фізіологічним підґрунтям мимовільної уваги є безумовно-рефлекторна орієнтувальна діяльність.

Довільною називають увагу, яка свідомо спрямовується і регулюється свідомістю. Фізіологічним підґрунтям довільної уваги є умовно-рефлекторна діяльність, здатність гальмувати непотрібні рухи та дії.

Післядовільна увага настає в результаті свідомого зосередження на предметах і явищах у процесі довільної уваги, коли сама діяльність викликає певний інтерес до неї, а то і захоплює її виконавця. Післядовільну увагу називають ще вторинною мимовільною увагою.

  1. Визначте сутність пам’яті та форми відтворення та забування.

Пам’ять – це закріплення, зберігання та наступне відтворення людиною її попереднього досвіду.

Відтворення – процес відновлення збереженого матеріалу пам’яті для використання в діяльності та спілкуванні.

Види відтворень:

  • визнавання;

  • згадування.

Визнавання – це відтворення якого-небудь об’єкта в умовах повторного його сприйняття.

Згадування – це відтворення попереднього досвіду відповідно до змісту й завдань діяльності.

Забування може виступати у формі неможливості пригадати, а також – у невірному відтворенні.

  1. Надайте класифікацію відчуттів за Шеренгтоном.

Відчуття – пізнавальний психічний процес відображення в мозку людини окремих властивостей предметів і явищ при їх безпосередній дії на органи чуття людини.

Класифікація і різновиди відчуттів

Екстероцептивні відчуття відображують властивості предметів та явищ зовнішнього світу.

Інтероцептивні відчуття несуть інформацію або стан внутрішніх органів.

Пропріоцептивні відчуття відображують рухи органів тіла і його стан.

  1. Визначте сутність уваги та її властивості.

Увага – це форма організації психічної діяльності людини, яка полягає в спрямованості й зосередженості свідомості на об’єктах, що забезпечує їх виразне відображення.

Властивості уваги:

Концентрація уваги виявляється в мірі інтенсивності зосередження на об’єктах, що є предметом розумової або фізичної діяльності. Концентрація уваги залежить від змісту діяльності, міри інтересу до неї та індивідуальних особливостей людини – її вміння, звички зосереджуватися.

Стійкість уваги виявляється у тривалості її зосередженості на об’єкті. Вона характеризується часом, протягом якого діяльність людини зберігає свою цілеспрямованість, а тому є необхідною внутрішньою умовою виконання завдання до кінця. Властивість ця залежить від сили нервових процесів, характеру діяльності, ставлення до справи, усталених звичок, уміння працювати.

Переключення уваги полягає в довільному перенесенні її спрямованості з одного об’єкта на інший. Навмисний характер відрізняє переключення уваги від відволікання уваги, коли людина змінює об’єкт уваги мимовільно.

Розподіл уваги полягає в тому, що людина може одночасно отримувати в зоні уваги кілька об’єктів, виконувати два, а то й три види діяльності.

Обсяг уваги визначається тією кількістю об’єктів, яку можна охопити увагою в обмежений відрізок часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]