Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PPz_2011.doc
Скачиваний:
330
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
974.85 Кб
Скачать

25. Особливості психологічної допомоги в гуманістичному напрямі.

Цей напрям у західній психології протиставив себе біхеовіризму і фрейдизму, як «третя сила». наголосивши на спрямуванні особистості у майбутнє, до вільної реалізації своїх потенцій. Згідно з поглядами її представників особистість є унікальною, цілісною системою, відкритою до самоактуалізації, що притаманно тільки людині. Засновник цієї теорії американський психолог Карл Роджерс ( 1902- 1978) виходив з того, що кожна людина наділена здатністю до особистісного самовдосконалення. Важливим компонентом структури особистості він вважав «Я-концепцію», яка формується у процесі взаємодії людини з навколишнім середовищем, є інтегральним механізмом саморегуляції її поведінки і може бути позитивною, негативною та амбівалентною (суперечливою). На його думку, задоволеність людини життям залежить від того, наскільки її досвід, реальне «Я» та ідеальне «Я» співвідносяться між собою. Якщо реальний життєвий досвід суперечить«Я»-концепції, то виникає не конгруентність (невідповідність) між уявленням про себе та актуальним досвідом. Найважливіша характеристика психологічно зрілої особистості - її відкритість для досвіду, гнучкість, вдосконалення гнучкого «Я». Тлумачення особистості з точки зору гуманістичної психології зводиться до таких положень: людину необхідно вивчати тільки в її цілісності, кожен індивід є унікальним, саме тому аналіз окремих випадків не менш виправданий, ріж статистичні узагальнення; головною психологічною реальністю є переживання людиною світу і себе в ньому; життя особистості мас розглядатися як єдиний процес становлення і буття людини; індивід є активною, творчою особо; людина наділена потенціями до безперервного розвитку і самореалізації; особистість має певний ступінь свободи від зовнішньої детермінації завдяки смислам і цінностям, якими вона керується у виборі; глибока повага до людини.

Цілі псих, допомоги - допомогти людині стати всеціло діючою особистістю, особистісне зростання.

Психотехніки: заблокованість внутрішньої комунікації (заперечення проблеми, відсутність прагнення до змін); стадія самовираження (клієнт відкриває своє почуття); саморозкриття (подолання відчуженості свого «я»); встановлена вільна внутрішня комунікація - людина стає відкрита для нового досвіду.

26 Психологічне здоров'я та професійно важливі якості особистості психолога – практика.

Психолог-практик повинен володіти такими особистими якостями як: емпатія - схильність до розуміння, співпереживання, висока духовність любити людей, адекватність самооцінки, бути самодостатнім, не залежати від оцінки інших, його особиста тривожність повинна бути нормальна, не підвищена і не низька, бути впевненим у собі.

Психолог-практик - це особистість, у якої відсутні внутрішні конфлікти, немає неадекватних психологічних захистів, є нефрустрованим (бути організованим).

П-П. повинен володіти також такими професійними якостями, як:

- уважність, (спостережливість, сконцентрування),

- не ригідним мисленням,

- розвинена пам'ять,

- сприйняттям ( бачити в комплексі, спостерігати за собою).

У п-п. має бути - сильна психофізична сфера (сильна енергетика за рахунок сильної системи саморегуляції), володіти організаторськими здібностями,

- комунікативними уміннями,

- вміти слухати інших, активно, уважно, спостережливо, зі зворотним зв'язком,

- розмовляти емпатійно,

- уміти умовляти, переконувати, впливати,

- встановлювати контакти та підтримувати їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]