Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
813.57 Кб
Скачать

2.2. План семінарського заняття

  1. Критерії прийняття рішення про вибір організаційно-правової форми бізнесу.

  2. Фінансування підприємницької діяльності без створення юридичної особи.

  3. Фінансування спільної діяльності суб’єктів господарювання.

  4. Фінансова діяльність приватних підприємств.

  5. Фінансова діяльність акціонерних товариств.

  6. Фінансова діяльність товариств з обмеженою відповідальністю.

  7. Специфіка фінансового забезпечення діяльності кооперативів.

2.3. Термінологічний словник

Асоціація — договірне об’єднання суб’єктів господарювання, створене з метою постійної координації господарської діяльності, але без права втручання у виробничу та комерційну діяльність будь-кого з її учасників.

Аутсайдер (outsider) — фізична або юридична особа — власник корпоративних прав, яка у зв’язку з певними обставинами, насамперед через величину її частки у статутному капіталі, не може суттєво впливати на прийняття управлінських рішень суб’єкта господарювання. До аутсайдерів найчастіше відносять дрібних акціонерів, а також акціонерів інституційних інвесторів (див. інсайдер).

Банкрутство (bankruptcy) — визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури. Банкрутство виникає як неспроможність суб’єкта господарювання в установлені строки виконати грошові зобов’язання перед третіми особами, викликане недостатністю активів у ліквідній формі.

Власний капітал (equity) — частина активів суб’єкта господарювання, яка залишається після погашення усіх його грошових зобов’язань, тобто це ті джерела фінансових ресурсів підприємства, що були внесені засновниками (учасниками) товариства, а також сформовані на підприємстві у процесі його фінансово-господарської діяльності, переважно за рахунок тезаврації.

Інсайдер (див. аутсайдер) (insider) — фізична або юридична особа – власник корпоративних прав, яка, у зв’язку з певними обставинами, може та здійснює суттєвий вплив на прийняття управлінських рішень суб’єкта господарювання. До інсайдерів підприємства найчастіше відносять великих акціонерів (зазвичай з контрольним пакетом), а також вищий менеджмент підприємств (інколи й його працівників).

Консорціум — тимчасове статутне об’єднання промислового та банківського капіталу для досягнення спільної мети.

Концерн — статутне об’єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців.

Кооператив — юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами на засадах добровільного членства та об’єднання майнових пайових внесків для спільної виробничої діяльності та обслуговування переважно членів кооперативу.

Корпорація — договірне об’єднання суб’єктів господарювання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників. Слід відрізняти корпорацію як об’єднання підприємств, створене відповідно до законодавства України, та правову форму організації підприємницької діяльності в деяких інших країнах (країнах із англосаксонським правом, передусім США). Вітчизняним аналогом корпоративної форми бізнесу є акціонерні товариства.

Кредитор (creditor) — юридична та/або фізична особа, яка має підтверджені належними документами грошові вимоги до боржника, у тому числі вимоги з виплати заробітної плати, зі сплати податків та інших обов’язкових платежів тощо.

Наглядова рада акціонерного товариства (supervisory board) — орган акціонерного товариства, що здійснює загальне керівництво його діяльністю, контроль за діяльністю виконавчого органу та захист інтересів акціонерів. Членом наглядової ради може бути будь-яка фізична особа, обрана на таку посаду щорічними загальними зборами акціонерів.

Первинне відкрите розміщення (initial public offering, IPO) — форма організації розміщення корпоративних прав підприємства на організованому первинному ринку цінних паперів при його створенні.

Підприємство — самостійний статутний суб’єкт господарювання, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Підприємство з іноземними інвестиціями — підприємство будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція у статутному капіталі якого, за його наявності, становить не менше 10 %.

Позичковий капітал (debt) — форма залучення фінансових ресурсів на умовах, які визначаються домовленістю між позичальником та капіталодавцем (насамперед щодо строковості, поворотності та платності).

Приватне підприємство (private enterprise or private under­taking) — юридична особа, заснована на власності окремого громадянина — фізичної особи (у тому числі нерезидента) з правом найму робочої сили.

Спільна діяльність — господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, котра є об’єктом спільного контролю двох чи більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Статутний капітал (shared capital) — зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Для акціонерних товариств — сукупна номінальна вартість корпоративних прав, визначена у статутних документах суб’єкта господарювання, в межах якої власники таких корпоративних прав і несуть відповідальність за боргами їх емітента.

Учасник (власник) суб’єкта господарювання — фізична чи юридична особа, яка має майновий інтерес у власному капіталі, що визначено статутними документами такого суб’єкта господарювання. Учасник (власник) підприємства не несе відповідальності за зобов’язаннями такого суб’єкта господарювання, якщо інше не передбачено законодавчими актами.

Соседние файлы в папке 2658_ФИН_дияль_суб_господ_КНЕУ