Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
562.18 Кб
Скачать

6.7. Санація балансу на прикладі компанії «Некерман» (фрн)

З метою більш повного засвоєння техніки санації балансів підприємств доцільно розглянути приклади із практики. Оскільки у вітчизняній практиці господарювання відсутні відповідні приклади, розглянемо санацію балансу з використанням матеріалів зарубіжних підприємств. Досить вдалим прикладом, який досить показово демонструє техніку санації балансу, є, на наш погляд, санація компанії «Некерман» (ФРН). У процесі дослідження ми опустимо розгляд організаційних та виробничо-технічних санаційних заходів, а спинимося виключно на фінансових питаннях санації цього підприємства.

У результаті зменшення обсягів реалізації та цін на продукцію, збільшення запасів на складах, командитне товариство «Некерман» зазнало значних балансових збитків. З метою подолання фінансової кризи та забезпечення життєдіяльності підприємства наприкінці 1976 року було прийнято рішення про зміну структури власного капіталу підприємства та залучення до складу його учасників санаційного товариства — АТ Карштадт. Одночасно планувалося реорганізувати підприємство, перетворивши його з командитного товариства на акціонерне.

За 1976 рік підприємство зазнало балансових збитків у сумі 222 млн марок; розмір статутного фонду на той час становив 122,4 млн марок; резервні фонди — 83,6 млн марок. Ринковий курс корпоративних прав підприємства опустився нижче їх номінальної вартості.

Санацію балансу передбачалося здійснити з допомогою санаційного прибутку, який планувалось одержати в результаті зменшення статутного фонду та ліквідації резервних фондів, а також на основі списання кредиторами певної частини заборгованості. Зменшення статутного капіталу здійснювалося зниженням номінальної вартості часток чи їх об’єднання. Це відбувалося так:

  • командитисти, частка яких в статутному фонді складала 33,9 млн марок, зменшили її в співвідношення 7 до 1;

  • решта учасників, які не відносилися до числа командитистів і загалом володіли часткою в статутному капіталі в сумі 88,5 млн марок, погодилися на її зменшення у співвідношення 3 до 1.

Одержаний в результаті зменшення статутного капіталу санаційний прибуток склав 88, 05 млн марок (33,9 : 7·6 + 88,5 : 3·2). Статутний фонд зменшився з 122,4 млн марок до 34,35 млн марок (122,4 – 88,05). На покриття збитків були спрямовані також резервні фонди в розмірі 83,6 млн марок.

Окрім цього, підприємство отримало санаційний прибуток в результаті списання кредиторами частини кредиторської заборгованості в сумі 50,3 млн марок.

Таким чином, з метою санації балансу на покриття збитків підприємство використало мобілізований санаційний прибуток в сумі 222 млн марок (88,05 + 83,6 + 50,3) 1.

У результаті санації балансу курс акцій підприємства зріс настільки, що це дозволило зробити емісію акцій з метою збільшення статутного фонду. Капітал збільшувався у співвідношенні 1 : 3 (= 103,05 млн); курс емісії досяг 165% номінальної вартості. У результаті нової емісії акцій підприємство мобілізувало фінансових ресурсів на загальну суму 170,03 млн марок, у тому числі у вигляді статутного капіталу 103,05 млн марок, емісійного доходу — 66, 98 млн. Після такої операції розмір статутного капіталу досягнув 137,4 млн марок, а сума резервних фондів — 66, 98 млн.

Переважні права старих акціонерів купувати нові акції поширювалися лише на частку нової емісії номінальною вартістю 41,22 млн. Співвідношення, за яким пропонувались акції старим акціонерам, становило 5 : 6. Це означало, що аби купити п’ять нових акцій за номінальною вартістю, необхідно було володіти шістьма старими акціями. На залишок акцій нової емісії номінальною вартістю 61, 82 млн марок переважні права не поширювалися. Це уможливило викуп даної частки санаційним товариством — акціонерним товариством «Карштадт».

У ході реструктуризації підприємства виникли додаткові балансові збитки. Розмір непокритих збитків на початок 1980 року досягнув 65 млн марок. У зв’язку з цим на загальних зборах акціонерів було прийнято рішення про проведення двоступінчастої санації шляхом зменшення статутного капіталу з подальшим його збільшенням. Зменшення статутного фонду здійснювалося у співвідношенні 2 до 1, тобто він був зменшений з 137,4 млн до 68,7 млн. Санаційний прибуток становив 68,4 млн марок. Після покриття балансових збитків та зрівноваження ринкового курсу акцій з їх номінальною вартістю було проведено збільшення статутного капіталу у співвідношенні 1:1, тобто розмір статутного фонду був приведений до першопочаткового положення — 137,4 млн марок. Збільшення статутного фонду відбувалося за виключення переважних прав на купівлю нових акцій. Уся емісія була викуплена санатором — фірмою «Карштадт». Як додатковий захід щодо зміни структури власного капіталу санатор запропонував дрібним акціонерам викупити частину їх акцій за ціною 82,50 марки за одну акцію номінальною вартістю 50 марок. Після цього участь фірми «Карштадт» у статутному фонді АТ «Некерман» досягла 90%.

Санатор вдало провів санаційні заходи виробничо-технічного та організаційного характеру, у результаті чого фірма «Некерман» остаточно подолала фінансову кризу.

Тест 1. Власний капітал підприємства являє собою:

  1. підсумок першого розділу пасиву балансу;

  2. капітал, у межах якого власники підприємства несуть відповідальність перед його кредиторами;

  3. капітал, розділений на частки рівної номінальної вартості;

  4. те саме, що і статутний капітал;

  5. капітал, основними складовими якого є статутний фонд, додатковий капітал, резервні фонди та прибуток.

Тест 2. Додатковий капітал:

  1. це сума приросту майна підприємства, яка виникає в результаті переоцінювання (індексації), безоплатно одержаних матеріальних цінностей та від емісійного доходу;

  2. це капітал, у межах якого власники підприємства несуть відповідальність перед його кредиторами;

  3. може бути лише в акціонерних товариств;

  4. може бути спрямований на покриття збитків підприємства;

  5. це один із видів доходів підприємства, які можуть бути розподілені між власниками корпоративних прав.

Тест 3. Санаційний прибуток являє собою:

  1. прогнозований прибуток, який підприємство планує одержати після успішного завершення санації;

  2. різницю між витратами на проведення санації та одержаною виручкою після фінансового оздоровлення;

  3. різницю між прибутком підприємства після його санації та прибутком (збитком) до проведення санаційних заходів;

  4. емісійний дохід у вигляді дизажіо;

  5. прибуток, який підприємство одержує в результаті списання частини кредиторської заборгованості.

Тест 4. У процесі санації балансу:

  1. підвищується розрахунковий та ринковий курс корпоративних прав;

  2. поліпшується платоспроможність підприємства;

  3. покриваються відображені в балансі збитки;

  4. залучаються фінансові ресурси для проведення санаційних заходів виробничого характеру;

  5. збільшується статутний фонд підприємства.

Тест 5. Акціонерне товариство може викупити акції власного випуску з метою:

  1. подальшого перепродажу;

  2. подальшого анулювання;

  3. одержання дивідендів під час розподілу прибутку;

  4. розповсюдження серед своїх працівників;

  5. здійснення акціями власного випуску внесків у статутний фонд інших підприємств.

Тест 6. Основними цілями зменшення статутного фонду є такі:

  1. одержання санаційного прибутку;

  2. підвищення платоспроможності підприємства;

  3. збільшення номінальної вартості корпоративних прав;

  4. підвищення ринкової вартості корпоративних прав;

  5. санація балансу.

Тест 7. Конверсія акцій:

  1. це об’єднання кількох акцій в одну;

  2. це зменшення номінальної вартості акцій;

  3. передбачає обмін за встановленим співвідношенням однієї кількості акцій на іншу;

  4. передбачає викуп акцій з метою їх анулювання;

  5. передбачає обмін конверсійних облігацій на звичайні акції.

Тест 8. Викуп корпоративних прав у санаційних цілях доцільно здійснювати:

  1. якщо викуп проводиться за ціною, вищою від номіналу;

  2. якщо в підприємства дуже високий рівень капіталізації;

  3. якщо викуп проводиться за номіналом;

  4. якщо викуп здійснюється за ціною, нижчою за номінальну вартість;

  5. якщо за даними корпоративними правами підприємство зможе отри­мати високі дивіденди.

1 Корпоративні права — права власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації.

1 На практиці статутний капітал зменшують іноді з метою зменшення надзвичайно високого рівня капіталізації підприємства. Зменшення капіталу при цьому є складовою частиною вибраної підприємством дивідендної політики. Проте це, як правило, не є завданням зменшення капіталу для підприємств, які перебувають у фінансовій кризі.

2 Закон України «Про господарські товариства» // Відомості Верховної Ради України. — 1991.— № 49. — С. 628.

1 Протягом періоду, коли підприємство володіє власними корпоративними правами, розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму на загальних зборах акціонерів здійснюється без урахування придбаних підприємством власних акцій (часток).

1 Згідно з податковим законодавством ФРН санаційний прибуток не є об’єктом оподаткування.

175

Соседние файлы в папке 1779_ФИН_сана_банкру_КНЕУ