Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Передмова

Основи охорони праці – це нормативна дисципліна, яка вивчається у вищих навчальних закладах з метою формування в майбутніх фахівців знань щодо стану проблем охорони праці, державною політикою, складових і функціонування системи управління охороною праці та шляхів, методів і засобів забезпечення умов виробничого середовища і безпеки праці в галузі згідно з чинним законодавством.

Основні поняття у галузі охорони праці, їх терміни та визначення

В ДСТУ 2293-93 „Охорона праці. Терміни та визначення" та інших стандартах даються визначення основних понять та термінів в галузі охорони праці.

Таблиця 1

Основні терміни та визначення

Охорона праці

це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці.

Умови праці

сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Шкідливий виробничий фактор

виробничий фактор, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я, зниження працездатності працівника.

Небезпечний виробничий фактор

виробничий фактор, дія якого за певних умов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров'я працівника.

Нещасний випадок на виробництві

випадок впливу на працюючого небезпечного виробничого фактора при виконанні їм трудових обов'язків або завдань керівника робіт.

Професійне захворювання

захворювання яке виникло в результаті впливу шкідливого виробничого фактора.

Робоча зона

це простір, висотою 2м над рівнем підлоги або площадки, на яких перебувають місця постійного або непостійного (тимчасового) перебування працюючих.

На рис. 1 наведена класифікація шкідливих виробничих факторів. Один і той же небезпечний і шкідливий виробничий фактор за природою своєї дії може належати одночасно до різних груп. Дія окремих несприятливих факторів виробничого середовища може призвести до виробничої травми — порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок впливу виробничих факторів.

Виробничі травми класифікують:

– за видом травмуючого агента — механічні, термічні, хімічні, променеві, електричні, комбіновані та ін.;

– за виробничими матеріальними причинами (носіями) травми — рухомі частини обладнання, готова продукція, відходи

виробництва;

– за локалізацією травм — травми очей, голови, рук, ніг, тулуба;

– за ступенем тяжкості пошкоджень — легкі, тяжкі, смертельні;

– за технологічними операціями — вантажно-розвантажувальні роботи, перевезення вантажів та ін.

Наслідком дії несприятливих виробничих факторів може бути і професійне захворювання — патологічний стан людини, обумовлений роботою і пов'язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.

Діагноз професійного захворювання ставиться у кожному випадку з урахуванням характеристики умов праці, тривалості роботи працюючого за даною професією, професійного „маршруту" робітника, даних попередніх періодичних медичних оглядів, результатів клініко-лабораторних та діагностичних досліджень. Цей діагноз встановлюється лише тоді, коли саме умови праці зумовили розвиток даного захворювання, тобто є його безумовною причиною.

Окрім професійних, на виробництві також відокремлюють групу, так званих, виробниче зумовлених захворювань — захворювань, перебіг яких ускладнюється умовами праці, а частота їх перевищує частоту подібних у працівників, які не зазнають впливу певних професійних шкідливих факторів.

Таблиця 1.2.

Класифікація аварій

Аварія

потерпілі

категорія аварії

стався викид отруйних, радіоактивних, біологічно небезпечних речовин за санітарно-захисну зону підприємства; збільшилась концентрація забруднюючих речовин у навколишньому природному середовищі більш як в 10 разів; зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об'єкта, що створило загрозу для життя і здоров'я значної кількості працівників підприємства чи населення

загинуло 5 чи травмовано 10 і більше осіб

I

зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об'єкта, що створило загрозу для життя й здоров'я працівників цеху, дільниці (враховуються цех, дільниця з чисельністю працюючих 100 чоловік і більше).

загинуло до 5 чи травмовано від 4 до 10 осіб

II

Рис.1. Класифікація шкідливих виробничих факторів