Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

4.5. Протипожежні вимоги до будинків і споруд

Приміщення по вибухопожежній і пожежній небезпеці діляться на п’ять категорій.

На розвиток пожежі у приміщеннях та спорудах значно впливає здатність окремих будівельних елементів чинити опір впливу тепла, тобто їх вогнестійкість. Основним заходом запобігання пожеж і вибухів від електрообладнання є правильний його вибір і експлуатація, особливо у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях. Згідно з Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ), приміщення поділяються на вибухонебезпечні (В-І, В-Іа, В-Іб, В-Іг, В-ІІ, В-ІІа) і пожежонебезпечні (П-І, П-ІІ, П-ІІа, П-Ш) зони.

Рис. 4.1. Основні причини виникнення пожеж

Таблиця 4.4

Категорії приміщень за вибухопожежною і пожежною небезпекою

Категорія

Характеристика

До категорії А

належать приміщення, де перебувають спалимі та легкозаймисті рідини з температурою спалаху, що не перевищує 28С, а також речовини і матеріали здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем або одне з одним; при утворенні вибухонебезпечних сумішей розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху 5 кПа.

До категорії Б

належать приміщення, в яких є пил та волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху понад 28С та спалимі рідини в такій кількості, що можуть утворюватися вибухонебезпечні пилоповітряні та пароповітряні суміші, при займанні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху 5 кПа.

До категорії В

належать приміщення, де перебувають спалимі та важкоспалимі рідини, тверді спалимі та важкоспалимі речовини та матеріали (в тому числі пил та волокна), а також речовини і матеріали які здатні при взаємодії з водою, киснем повітря та одне з одним тільки горіти (за умови, що ці приміщення не відносяться до категорії А чи Б)

До категорії Г

належать приміщення, в яких є неспалимі речовини та матеріали в гарячому, розпеченому або розплавленому стані, а також спалимі гази, рідини та тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо; процес їх обробки супроводжується виділенням променевої теплоти, іскор та полум’я

До категорії Д

належать приміщення, в яких є неспалимі речовини та матеріали у холодному стані

Вибухонебезпечна зона — це простір, в якому є або можуть з’явитися вибухонебезпечні суміші.

Пожежонебезпечна зона — це простір, де знаходяться або можуть знаходитися горючі речовини як при нормальному технологічному процесі, так і при можливих його порушеннях, а також при їх складуванні.

Згідно з ПУЕ, в пожежонебезпечних зонах використовується електрообладнання закритого типу, внутрішній простір якого відділений від зовнішнього середовища оболонкою. Апаратуру керування і захисту, світильники рекомендується застосовувати в пилонепроникному виконанні. Вся електропроводка повинна мати надійну ізоляцію.

У вибухонебезпечних зонах та в зовнішніх установках слід використовувати вибухозахищене обладнання, виготовлене згідно з ГОСТ 12.2.020-76. Пускову апаратуру, магнітні пускачі для класів В-І та В-ІІ необхідно виносити за межі вибухонебезпечних приміщень з дистанційним керуванням. Проводи у вибухонебезпечних приміщеннях мають прокладатися у металевих трубах. Може використовуватися броньований кабель. Світильники для класів В-І, В-ІІ, В-ІІа також повинні мати вибухозахищене виконання.

Категорія вибухопожежної та пожежної небезпеки приміщення, а також клас його вибухопожежонебезпеки за ПУЕ повинні бути позначені відповідно табличкою згідно встановлених норм на вхідних дверях виробничих та складських приміщень.

Поширення пожежі у будівлях та спорудах значною мірою залежить від вогнестійкості їх будівельних конструкцій.

Вогнестійкість – здатність будівельних конструкцій чинити опір дії високої температури, утворенню наскрізних тріщин та поширенню вогню в умовах пожежі і виконувати при цьому свої звичайні експлуатаційні функції. Вогнестійкість конструкцій будівель характеризується межею вогнестійкості.

Межа вогнестійкості – це час, на протязі якого конструкція може витримати дію вогню, а потім вже починається деформація.

Всі будівлі і споруди за ступенем вогнестійкості за СНиП 2.01.02-85 поділяють на 5 основних і три додаткових ступенів, які характеризуються межами вогнестійкості основних будівельних конструкцій та межами поширення вогню по цих конструкціях. Так будівлі першої ступені вогнестійкості виконуються з негорючих матеріалів а будівлі п’ятої ступені – з горючих матеріалів. Для будівель першої ступені вогнестійкості межа вогнестійкості конструкцій максимальна (наприклад несучі стіни, колони повинні мати межу вогнестійкості 2,5 год), а для будівель п’ятої ступені – не нормується.

Вогнестійкість будівельних конструкцій визначається за часом, який складає проміжок від початку випробування будівельної конструкції до виникнення тріщин, або втрата несучої здібності, а також підвищення температури на негорючій поверхні в середньому більш як на 140 0С або в любій точці поверхні більш як на 180 0С порівняно з температурою конструкції до випробування або більш як на 210 0С незалежно від температури конструкції до випробування.

До заходів підвищення вогнестійкості слідує віднести: штукатурку, обмазку, обкладку цеглою, використання вогнестійких фарб, обробка конструкцій з горючих матеріалів важко горючими або не горючими матеріалами.

Таблиця 4.5

Клас зони

Характеристика

В-І

зони приміщень, в яких виділяються горючі гази і пари в такій кількості та з такими властивостями, що можуть створювати з повітрям або іншими окисниками вибухонебезпечні суміші при нормальних нетривалих режимах роботи.

В-Іа

зони приміщень, в яких вибухонебезпечна концентрація газів і парів можлива лише внаслідок аварії або несправності.

В-Іб

ті ж самі зони, що й класу В-Іа, але мають особливості: горючі гази мають високу нижню концентраційну межу поширення полум’я (15% і більше) та різкий запах; при аварії в цих зонах можливе утворення лише місцевої вибухонебезпечної концентрації, яка поширюється на об’єм, не більший 5% загального об’єму приміщення; горючі гази і ЛЗР використовуються у невеликих кількостях без застосування відкритого полум'я, у витяжних шафах або під витяжними зонтами.

В-Іг

простір навколо зовнішніх установок, які містять горючі гази або ЛЗР (наземних і підземних резервуарів з ЛЗР або горючими газами, естакад для зливання і наливання ЛЗР тощо)

В-ІІ

зони приміщень, де можливе утворення вибухонебезпечних концентрацій пилу або волокон з повітрям або іншим окисником при нормальних, режимах роботи.

В-ІІа

зони, аналогічні зонам класу В-ІІ, де вибухонебезпечна концентрація пилу і волокон може утворюватися лише внаслідок аварії або несправності.

П-І

зони приміщень, в яких застосовуються або зберігаються горючі рідини з температурою спалаху вище 61 °С.

П-ІІ

зони приміщень, де виділяється горючий пил або волокна з нижньою концентраційною межею поширення полум'я понад 65 е/м3 об'єму повітря, або вибухо­небезпечного пилу, вміст якого в повітрі приміщень не досягає вибухонебезпечних концентрацій.

П-ІІа

зони приміщень, в яких є тверді горючі речовини, що нездатні переходити у завислий стан.

П-Ш

зони, що розташовані ззовні та зовнішні установки, де застосовуються або зберігаються горючі рідини з температурою спалаху понад 61 °С, або тверді горючі речовини.

4.6. Класифікація речовин і матеріалів за вогнестійкістю (табл. 4.5 )

Ступінь займання матеріалів оцінюють по відношенню тепла, що виділяється з стандартного зразка матеріалу, до теплового імпульсу джерела запалювання.

За цим показником матеріали поділяються на три групи:

І – негорючі – з показником займистості менш 0,1;

ІІ – важко горючі – 0,1 - 0,5;

ІІІ - горючі – більш 0,5, у т.ч.

Таблиця 4.6

Група займистості

Характеристика

Матеріалів

Конструкції

Негорючі

Під впливом вогню або високої температури не займаються, не жевріють і не обвуглюються

З негорючих матеріалів

Важко горючі

Під впливом вогню або високої температури важко займаються, чи жевріють обвуглюються і продовжують горіти або жевріти тільки при наявності джерела вогню, а після його видалення – припиняються

З важко горючих матеріалів, а також з горючих матеріалів, які захищенні від вогню або високої температури

Горючі

Під дією вогню або високою температурою займаються або тліють і продовжують горіти або тліти після видалення джерела вогню

З горючих матеріалів, які незахищені від вогню або високої температури

Соседние файлы в папке Книга_ОП