Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
83.97 Кб
Скачать

БІЛЕТ № 26

1.Українські політичні партії у 1917 році. Український Конгрес і його рішення.

Братство самостійників — Таємна організація яка була створена групою студентів у 1912 р. у Києві.

Згідно самій ідеї створення Братство самостійників мало лишатися строго засекреченим як для імперського уряду, так і для українських націоналістичних кіл.

Братство самостійників являло собою своєрідний орден, члени якого входили до всіх інших існуючих тоді українських партій та організацій, щоб там у відповідній формі пропагувати ідеї самостійності України та зручною тактикою скеровувати їхню діяльність на шлях українського націоналізму. Однією з таких партій був Союз Української Державності що діяв як окрема легальна структура.

Ініціатором створення Братства Самостійників і його головою був Валентин Отаманівський. Визначними членами організації були: Микола Міхновський Микола Лизогуб (загинув у бою під Крутами), Михайло Павленко, Ф. Летушко, Петро Федорченко (загинули у збройній боротьбі з більшовиками); Андрій Казка, Віктор Коновал, Нуся Коновалівна, Грицько Устименко, П. Діденко, Олександр Калюжний, Іван Тимощук, Литвицький (розстріляні більшовиками за революційну антибільшовицьку діяльність), письменник Василь Еланський-Блакитний (помер природною смертю, не розкритий більшовиками), Кость Лоський, Сергій Шелухин та Артем Хомик (померли на еміграції). Метою практичної діяльності Братства було поширення націоналістичного світогляду і популяризація націоналістичних гасел через легальні і нелегальні видання різного характеру;

Украї́нська наро́дна па́ртія (УНП) — організація націоналістичного напрямку, заснована 1902 року Миколою Міхновським. Політичне кредо партії сформульоване Міхновським у так званих «10 заповідях», що проголошували самостійну «демократичну республіку, шанування української мови, традицій». Лозунг «Україна для українців» трактувався таким чином, що саме український народ має бути господарем на власній землі. 1905 року в «Самостійній Україні» у Львові було опубліковано проект української конституції, складений Міхновським. Серед лідерів УНП були ще Микола, Володимир та Сергій Шемети, О. і С. Макаренки, В. і Г. Шевченки, О. Степаненко та інші. Після 1907 року діяльність УНП занепала.

1917 року колишні члени УНП створили Українську партію Соціалістів-Самостійників.

Союз Української Державності - легальна політична організація створена братчиками для легалізації їхньої діяльності. Для конспірації братчиків організація створена як окрема структура, без будь-якого натяку на Братство самостійників. Організація діяла в період Української революції 1917-1921 р.р.

Всеукраї́нський націона́льний конгре́с (6 (19) — 8 (21) квітня 1917 року) — найважливіша подія початкового етапу Української революції, перший представницький форум українського руху на теренах України, який перетворив Українську Центральну Раду з київської на загальноукраїнську організацію.

Мета та підготовка Конгресу

Всеукраїнський національний конгрес було скликано 6-8 квітня 1917 року у Києві. Його значення зумовлювалося уже самою метою скликання форуму — зробити Центральну Раду керівним органом українського національного руху та розширити її соціальну базу, переорієнтувати пріоритети діяльності з культурно-просвітницьких на державотворчі.

Соседние файлы в папке билеты З ІСТОРІЇ.2013 рік