Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_praktitsi_1.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
619.86 Кб
Скачать

4.4 Сервісні програми та утиліти операційної системи

Сервісні програми.

У процесі роботи з комп'ютером у користувача виникає безліч потребують вирішення проблем, пов'язаних з роботою комп'ютера і окремих його пристроїв і програм (всілякі помилки виконання програм, їх зависання, уповільнення роботи, брак місця на диску і т. п.). Для діагностики та усунення їх виникнення і обслуговування деяких пристроїв комп'ютера у складі системного програмного забезпечення використовуються сервісні програми (утиліти).

Утиліти - це спеціалізовані програми, призначені для обслуговування і оптимізації роботи системи, програми-помічники, які вирішують завдання, з якими сама оперативна система впоратися не в змозі.

Більшість утиліт призначене для обслуговування файлової системи і дисків. Деякі утиліти використовуються для ведення архівів даних, а спеціальні антивірусні програми забезпечують захист системи від комп'ютерних вірусів. Утиліта - необхідна компонента інструментарію програміста будь-якого рівня і, в першу чергу, прикладного. Спочатку слово «утиліта» ототожнювалося з простими маленькими програмами. Але сьогоднішні утиліти часто займають десятки мегабайт і по складності не поступаються деяким офісним пакетам. І виконувати вони можуть вже не одну - дві операції, як раніше, а значно більше Багато утиліти являють собою серйозні комерційні пакети, які продаються в гарних коробках у магазинах. Але більшість утиліт, що відносяться до розряду умовно-безкоштовного програмного забезпечення (shareware), можна знайти у вільному доступі в мережі Internet.

Сервісне програмне забезпечення - це сукупність програм, призначених для тестування пристроїв комп'ютера та їх програмного обслуговування.

Сервісні програми поділяються на два види:

1) стандартні програми, що входять до складу операційної системи;

2) спеціалізовані програми, часто об'єднуються в комплекси (Norton Utilities (NU), або Acronis Power Utilities).

 Спеціалізовані програми не тільки дублюють функції програм операційної системи, але і значно розширюють їх можливості в програмному обслуговуванні пристроїв комп'ютера, зберіганні та захисті даних.Багато утиліти дублюють один одного. Їх перелік дуже широкий, але за функціональним призначенням їх поділяють на кілька груп:

• антивірусні програми;

• файлові менеджери;

• програми резервування;

• програми-пакувальники (архіватори);

• програми контролю і діагностики комп'ютера;

• програми обслуговування дисків;

• програми - кеші і програми оптимізації дисків

;• програми обслуговування операційної системи;

• програми обслуговування мережі.

4.5 Робота з архівними даними. Програми боротьби з комп’ютерними вірусами.

1. Архівація та архіватори.

Архівація (стискання) інформації – це таке кодування інформації, коли закодований варіант займає менше дискової пам’яті, ніж початковий.

Архіватори – це програми, призначені для стискання інформації та створення файлів-архівів.

  Програми-архіватори:

 WinRar (Rar), WinZip (Zip), WinArj (Arj), WinAce (Ace), Lha та інші.

  

3. Завдання архівації:

–  Зменшення обсягу файлів;

–  Резервне копіювання;

–  Архівація при шифруванні даних.

4. Архіви zip

Основна перевага формату ZIP - його популярність. Так, більшість архівів в Інтернету мають формат ZIP. Якщо ви хочете комусь відправити архів, але не упевнені, що в адресата є програма WіnRAR для розпакування архіву, то має сенс використовувати формат ZIP. Утім, у цьому випадку ви можете відправити і що саморозпаковується (SFX) архів. Такі архіви ледве більше звичайних, але для їхнього розпакування не вимагаються додаткові програми.

Інша перевага ZIP - швидкість. Архіви ZIP звичайно створюються швидше архівів RAR.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]