Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
369.15 Кб
Скачать

4. Техніко-економічні показники підприемства.

     Техніко-економічні показники - система вимірників, характеризує матеріально-виробничу базу підприємств та комплексне використання ресурсів. Техніко-економічні показники застосовуються для планування та аналізу організації виробництва і праці, якості продукції, використання основних і оборотних фондів, трудових ресурсів і т.д.

Розрахунок техніко-економічних показників роботи підприємства дозволить підприємству добре орієнтуватися в хід та перспективи техніко-економічного розвитку виробництва.

У цій роботі розкриваються деякі питання аналізу техніко-економічних показників діяльності підприємства, що стосуються програми випуску продукції, ефективності використання сировини, рентабельності, продуктивності праці та деяких інших.

Розрахунки дадуть можливість одержання більш точних уявлень і висновків про техніко-економічні показники діяльності підприємства. У підсумку розрахунків виявляється результативність проведення тих чи інших організаційно-технічних заходів. І з двох варіантів (базового і проектного) виявляється найбільш ефективний.

Аналіз техніко-економічних показників архітектурно-проектної організації «АБРИС «Либідея»»

Ціль - вивчення виробничо-господарської діяльності підприємства.

В умовах ринкових відносин аналіз господарської діяльності набуває все більшого значення. Для проведення аналізу необхідно комплексно вивчити роботу підприємства з метою об'єктивної оцінки результатів і виявлення можливостей подальшого підвищення ефективності господарювання. Досягнуті результати оцінюються з точки зору їх відповідності вимогам об'єктивних законів ринкової економіки, а також господарським завданням, що стоять перед досліджуваним об'єктом в аналізований період. Формування ринкової економіки обумовлює розвиток аналізу в першу чергу на мікро рівні - на рівні окремих підприємств та їх внутрішніх структурних підрозділів, оскільки ці низові ланки складають основу ринкової економіки.

У ході економічного аналізу вивчаються господарські процеси підприємств, соціально-економічна ефективність і кінцеві фінансові результати їх діяльності, що складаються під впливом об'єктивних і суб'єктивних факторів, які отримують відображення через систему економічної інформації. Необхідно виділити вивчення вплив об'єктивних зовнішніх факторів. Постійно впливаючи на господарську діяльність, вони відображають, як правило, дію економічних законів.

Загальна характеристика будівельної організації

Будівельна організація - організація, що виконує будівельні і монтажні роботи з будівництва нових будівель і споруд, розширення, технічне переозброєння і реконструкцію діючих підприємств.

За формами поділу праці відповідно до спеціалізації на виконання окремих видів робіт і функцій будівельні організації поділяються:

- генпідрядні - укладають контракти з замовниками на певні об'єкти або комплекси робіт;

- субпідрядні - працюють за договорами з генпідрядником, виконують окремі види робіт;за видами виконуваних будівельно-монтажних робіт (будівельні організації з виробництва оздоблювальних робіт, загальнобудівельних робіт, електричних робіт, сантехнічних робіт, робіт зі зведення нульових циклів, покрівельних робіт, робіт з благоустрою тощо);

-за видами будівництва - сільське, транспортне, дорожнє, житлове, цивільне та ін.

На вид діяльності будівельна організація повинна мати ліцензію. Ліцензія - це офіційний документ, який надає право виконувати будівельні, монтажні та пусконалагоджувальні роботи, а також інженерні вишукування та проектні роботи.

Складання структури будівельної організації

Структура підприємства - це склад і співвідношення його внутрішніх ланок: цехів, дільниць, відділів, лабораторій та інших підрозділів, що складають єдиний господарський об'єкт.

Виробнича структура являє собою форму організації виробничого процесу і знаходить вираз у розмірах підприємства, кількості, складі і питомій вазі цехів і служб, їх плануванні, а також у складі, кількості і плануванні виробничих ділянок та робочих місць всередині цехів.

Цех являє собою сукупність взаємопов'язаних виробничих дільниць.

Виробнича дільниця являє собою сукупність робочих місць, на яких виконується технологічно однорідна робота або різні операції з виготовлення однаковою і однотипної продукції.

Розрізняють такі види цехів і дільниць:

1) основні - на яких виконується певна стадія виробничого процесу (наприклад, заготівельні, обробні, що випускають та ін.);

2) допоміжні - забезпечують безперебійність роботи цехів і дільниць основного виробництва (наприклад, ремонтні, енергетичні та ін.);

3) обслуговуючі - виконують функції зберігання продукції, транспортування сировини, матеріалів і готової продукції.

Робоче місце - частина виробничої площі, де робітник або група робітників виконують окремі операції з виготовлення продукції або обслуговування процесу виробництва.

Організаційна структура управлінням підприємством - це впорядкована сукупність відділів і служб, що займаються розробкою і реалізацією управлінських рішень щодо виконання заданої програми.

Створення будь-якої організації починається з проектування майбутньої структури, системи управління, технологічних, адміністративних, інформаційних взаємозв'язків між елементами, правил і процедур виконання тих чи інших дій. Вдосконалення організаційної структури управління багато в чому залежить від того, наскільки при її побудові дотримувалися принципи проектування.

До них відносяться:

1) доцільне число ланок управління і максимальне скорочення часу проходження інформації від вищого керівника до безпосереднього виконавця;

2) чітке відокремлення складових частин організаційної структури (складу її підрозділів, потоків інформації);

3) забезпечення здатності швидкої реакції на зміни керованої системи;

4) подання повноважень на вирішення проблем того підрозділу, який має в своєму розпорядженні найбільшою інформацією з даного питання.

Організаційна структура підприємства - це синтез структури виробництва і структури управління.

Виробнича система має кілька структур, які формується на рівнях виробництва і мають свої відмінні риси. Наприклад, організаційно-виробнича структура цеху складається з виробничих ділянок, а організаційно-виробнича структура ділянок - з робочих місць виконавців трудового процесу.

Структура організації та її частин (елементів) описується «схемним мовою», службовцям наочним засобом відображення на папері всіх структурних осередків (ланок) підрозділів, ступенів ієрархії виробництва (і управління) та зв'язків підпорядкування. Лінійний канал зв'язку обслуговує лінійних керівників (директор, його заступники, начальники цехів, виробничі майстри і бригадири). По цьому каналу (лінії) здійснюються пряма і зворотна зв'язку.

Функціональний канал зв'язку обслуговує функціональних керівників (начальників служб, відділів тощо) та спеціалістів (технологів, конструкторів, економістів, юристів і т.д.).

Висновок: Всього в ТОВ «АБРІС «Либідея» працює 7 людей. Головний архітектор (директор), архітектор, головниї спеціаліст (інженер), головний сантехнік,головний бухгалтер та два інжинери-проєктувальники.

Рівня рентабельності будівельної організації

В умовах ринку бізнес, в основному, має характер підприємництва, головна мета якого - отримання прибутку. Прибуток є джерелом засобів розвитку будівельної організації, створення фондів заохочення, а також умовою конкурентоспроможності підприємства.

Прибуток - це різниця між виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (робіт, послуг).

Виручка - це грошові кошти, отримані будівельною організацією від реалізації продукції (робіт, послуг).

Валовий прибуток будівельної організації складається з прибутку від реалізації продукції основної діяльності, прибутку від реалізації іншої продукції, робіт і послуг виробничого характеру, позареалізаційних і операційних доходів (+) або витрат (-).

Перспективи розвитку будь-якої організації багато в чому залежать від прийнятого її власником порядку розподілу прибутку, що залишається в розпорядженні після сплати податків та обов'язкових платежів, тобто чистого прибутку.

У сучасних умовах тільки прибуток є умовою розвитку підприємства і колективу його працівників. За рахунок прибутку формуються всі фонди, передбачені статутом організації, проводиться реконструкція, технічне переозброєння, впровадження науково-технічних досягнень, вирішуються соціальні програми.

Чистий прибуток залишається в розпорядженні підприємства і розподіляется за такими напрямками:

  • затрати на науково-технічні заходи, дослідно-конструкторські, проектні та технологічні роботи, а також по створенню та освоєнню нових технологічних процесів і видів продукції;

  • затрати капітального характеру щодо поліпшення якості продукції, удосконалення технології та організації виробництва;

  • затрати на здійснення капітальних природоохоронних заходів;

  • затрати на фінансування приросту власних оборотних коштів, а також на відшкодування їх нестачі;

  • затрати на придбання нових основних фондів;

  • затрати з добровільного страхування майна підприємства;

  • формування фонду соціального розвитку;

  • витрати на матеріальне заохочення, преміювання,

  • затрати на підготовку і підвищення кваліфікації кадрів;

  • формірованіе резервного фонду;

  • формірованіе фонду дивідендів.

Фонд дивідендів визначається виходячи із заданої ставки дивіденду (Сд) у розмірі 30-60%.

Дивіденд - це частина прибутку, яка припадає на одну акцію.

Акція - цінний папір, що випускається акціонерним товариством і засвідчує право власності на частку в статутному капіталі товариства.

Фонд накопичення:

- Науково-технічні заходи-15%;

-вдосконалення технологій-24%;

- Резервний фонд-14%;

-придбання нових основних фондів-5%;

-здійснення капітальних природоохоронних заходів 13%

Фонд споживання:

- Фонд соціального розвитку 15%;

-фонд дивідендів 3%;

-підвищення кваліфікації кадрів 5%;

-матеріальне заохочення, преміювання 6%.

-Фонд нагромадження - 71%;

-Фонд споживання - 29%.

Перспективи розвитку будівельної організації на майбутні роки високі, тому фонд накопичення більше 50% .Організація відноситься до перспективних, зростаючим і розвиваються підприємствам.

Узагальнюючим показником для оцінки рівня ефективності роботи будівельної організації є показники рентабельності.

Рентабельність - це відносний показник прибутковості будівельної організації.

Висновок

ТОВ «АБРІС «Либідея» має перспективи на розвиток і розширення виробництва.

Підприємство в результаті своєї виробничо-господарської діяльності отримує чистий прибуток у розмірі . Його виробнича рентабельність становить 24,25%, а рентабельність продукції дорівнює 19,51%, що не так вже й мало, але й не багато. Розподіл чистого прибутку на поліпшення якості продукції і на науково-технічні заходи складають велику частку по відношенню до інших напрямках через прийняття стратегії щодо розширення та вдосконалення технологій виробництва. Фонд соціального розвитку становить 15%. Він являє собою відрахування коштів на оплату відпусток для робітників, оплату дитячих садків та ін. Заохочень. Існує 6% чистого прибутку для преміювання робітників.

Для успішної роботи в майбутньому періоді є резервний фонд і кошти на придбання нових основних засобів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]